καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, συστάθηκε μία ομάδα εργασίας η οποία αναμένεται να εξετάσει τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας κίνησης.

Bitpound, Britcoin είναι κάποιες από τις ονομασίες που θα μπορούσε να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο νέο ψηφιακό νόμισμα το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, θα είναι μία νέα μορφή ψηφιακού χρήματος που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και θα συνυπάρχει με τα μετρητά και τις τραπεζικές καταθέσεις.


Παρ’όλες τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο εάν θα καθιερώσουν τελικά το ψηφιακό νόμισμα στη Βρετανία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν αρκετοί γύροι συναντήσεων και διαβουλεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να συζητήσουν τα οφέλη, τους κινδύνους και τα πρακτικά ζητήματα ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στα πλαίσια της έναρξης της βρετανικής εβδομάδας χρηματοπιστωτικής καινοτομίας, κατά την έναρξη της οποίας ο υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, έκανε ομιλία.

«Το όραμά μας είναι ένας πιο ανοιχτός, πιο πράσινος και πιο τεχνολογικά προηγμένος τομέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Βρετανία είναι ήδη γνωστή για το ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο υπουργός.

Ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «τα βήματα που περιέγραψα σήμερα, να ενισχύσουμε τις εταιρείες χρηματοπιστωτικής καινοτομίας, να επεκτείνουμε τα όρια της ψηφιακής χρηματοδότησης και να κάνουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές μας πιο αποδοτικές, θα μας δώσουν ώθηση στο μέλλον. Και αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό δυναμικό της τεχνολογίας, θα εμπεδώσουμε τη θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Επικεφαλής στις κινήσεις αυτές θα είναι ο υποδιοικητής της BoE Jon Cunliffe και η γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ Katharine Braddick.

Η πανδημία της Covid-19 ανοίγει τον δρόμο για εθνικά ψηφιακά νομίσματα
Η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία οδηγούν στην επιτάχυνση της πορείας προς ένα κόσμο με ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς μετρητά.

Οι κεντρικές τράπεζες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και ήδη κάποιες από αυτές έχουν προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό πως δεν τις προλάβουν οι επερχόμενες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, το 2020 στις Μπαχάμες εγκαινιάστηκε το Sand Dollar, ένα από τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από το κράτος. Σε ίδια τροχιά φαίνεται να κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Riskbank από την Σουηδία, καθώς όπως έχουν σημειώσει είναι αρκετά πιθανό να προχωρήσουν σε αντίστοιχους τρόπους συναλλαγής μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας.

Αντίστοιχες σκέψεις κάνουν και η Κίνα με την δημιουργία ενός ψηφιακού γουάν, ενώ στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα Federal Reserve φαίνεται πως δεν εξετάζει ακόμα την δημιουργία ενός τέτοιου τρόπου συναλλαγών.