Για μετά το Πάσχα αναμένονται οι εξελίξεις στην Pitsos. Η πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου για μίσθωση του εργοστασίου της γερμανικής εταιρείας στον Αγ. Ι. Ρέντη, έφτασε τη περασμένη εβδομάδα στην γερμανική εταιρεία BSH. Και η τελευταία φαίνεται ότι δεσμεύθηκε να απαντήσει μέχρι την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Αναφορικά με τη νέα πρόταση, φαίνεται ότι αυτή δεν περιλαμβάνει την δέσμευση παραγωγής εστιών φούρνου για λογαριασμό της BSH. Η γερμανική εταιρεία φαίνεται ότι ήταν ανένδοτη στην ανάληψη μιας τέτοιας συμφωνίας παραγωγής προϊόντων από έναν τρίτο παραγωγό. Έτσι το ενδεχόμενο να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα το εργοστάσιο της Pitsos απομακρύνεται.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στη πλευρά της BSH αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ειδικά η τοπική διοίκηση της BSH, που έχει αναμιχθεί ιδιαίτερα στο θέμα, διάκειται θετικά στην συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, ένα μεγάλο ακίνητο εντός αστικού ιστού να συνεχίσει να έχει βιομηχανική δραστηριότητα, όταν με άλλες χρήσεις (π.χ. εμπορικές κ.λπ.) μπορεί να πετύχει πολλαπλάσια απόδοση στον ιδιοκτήτη του.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της Pitsos, έκτασης 150 στρεμμάτων βρίσκεται στον δήμο του Νίκαιας-Ρέντη επί της Εθνικής Οδού. Πρόκειται δηλαδή για ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα που βρίσκονται εντός αστικού ιστού στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Έτσι, ενδεχομένως τα έσοδα που θα έχει η BSH από μια άλλου είδους αξιοποίηση να είναι πολύ περισσότερα από την όποια μίσθωση του εργοστασίου.

Παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία σημειώνουν ότι όσο περνά ο καιρός και ολοκληρώνεται και η απόλυση των εργαζομένων του εργοστασίου, τόσο περισσότερο αδυνατίζει η υπόθεση. Επίσης, σημειώνουν ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν η εταιρεία ελέγχονταν από τη Siemens και όχι την Bosch.

Αναφορικά με το προσωπικό, εκτιμάται ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολύσεις του συνόλου των απασχολουμένων στο εργοστάσιο που έκλεισε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Από τους 165 εργαζόμενους της εταιρείας που είχαν απομείνει, για τους 133 έχει ολοκληρωθεί η απόλυση τους και μένει η απόλυση των τελευταίων 32 εργαζομένων.

Κάθε απολυμένος έλαβε (ή θα λάβει) από τη BSH από 5.000 έως 23.000 ευρώ σε μετρητά, πάνω από όσα προβλέπει η σύμβαση αποζημίωσης. Για τους άνω των 55 ετών η εταιρεία θα τους καταβάλλει όλα τα ένσημά τους για μέχρι και 7 χρόνια, ενώ για όσους είναι μεταξύ 50-54 ετών θα τους διαθέσει επιπλέον 23.000 ευρώ πέρα από τη νόμιμη αποζημίωση. Οι απολυμένοι ηλικίας 40-49 ετών θα λάβουν επιπλέον 10.000 ευρώ και οι κάτω των 45 ετών 5.000 ευρώ.