Ως μια «πάρα πολύ δύσκολη συζήτηση» χαρακτήρισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, το ενδεχόμενο ενός επίσημου «κουρέματος» ή μιας αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών-μελών της Ε.Ε., λόγω της πανδημικής κρίσης. Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου, σχεδόν απέκλεισε μια τέτοια συζήτηση για την Ελλάδα, παρόλο που, όπως ανέφερε, η χώρα μας έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό συμβαίνει επειδή στη χώρα μας έχει γίνει ήδη η αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο ο επικεφαλής της ΤτΕ χαρακτήρισε ως ιστορικών διαστάσεων.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως είπε, «συνιστά την πιο ευνοϊκή αναχρηματοδότηση χρέους που έχει γίνει ποτέ σε μια χώρα στην οικονομική ιστορία. Αποτελεί τη μεγαλύτερη βοήθεια που έχει λάβει ποτέ μια χώρα, με τους ευνοϊκότερους όρους». Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποτελέσει το παράδειγμα -benchmark το χαρακτήρισε- για τη διάσωση άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ετσι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, παρόλο που το χαρακτήρισε ως μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκθείασε, ακόμα, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο «Ηρακλής» αποτέλεσε την πρώτη συστηματική προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών στη χώρα μας. Διέθεσε δημόσιους πόρους και συγκεκριμένα σε εγγυήσεις ύψους 24 δισ. ευρώ -12 δισ. ευρώ για το σχέδιο «Ηρακλής Ι» και άλλα 12 δισ. ευρώ για το «Ηρακλής ΙΙ»- για το διασφαλισμένο (senior) τμήμα των τιτλοποιήσεων, το οποίο και χαρακτήρισε τεράστιο ποσό. «Προηγουμένως δεν είχε γίνει τίποτε», είπε ο κ. Στουρνάρας. Γι' αυτό είναι η πρώτη φορά που έχουμε θεαματική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Από 116 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2016, μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 σε 47 δισ. ευρώ. «Και τα 47 δισ., όμως, είναι ένα μεγάλο νούμερο», είπε ο επικεφαλής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι αντιστοιχούν στο 30% των χορηγήσεων, όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 2,5%.