Αν και η πλειοψηφία των ενώσεων Ελλήνων ξενοδόχων κατέγραφε μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα την ετοιμότητα και πρόθεση των επιχειρηματιών να ανοίξουν όλες τις μονάδες τους, τα τελευταία εικοσιτετράωρα επέστρεψε ο εφιάλτης της αδράνειας.

Μιας αδράνειας λειτουργίας που βίωσε στο μέγιστο ο κλάδος το 2020, στο πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19.

Τόσο η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με την επανεκκίνηση των πτήσεων από βασικές χώρες-πελάτες του ελληνικού τουρισμού, όσο και η σταθερά αρνητική επιδημιολογική πορεία του συνόλου της χώρας – που εξακολουθεί να παραμένει σε κόκκινες αποχρώσεις – ωθούν εκ νέου αρκετούς επιχειρηματίες να αναβάλλουν τα αρχικά τους σχέδια για ένα άμεσο άνοιγμα των ξενοδοχείων τους.

Συγκριτικά με την περσινή περίοδο οπότε υπήρχαν προκρατήσεις, φέτος, οι περισσότεροι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μηδενικές κρατήσεις, γνωρίζοντας καλά πως αν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν πλησιάσουν το πράσινο, είναι αδύνατο να υπάρξει τουριστική δραστηριότητα.

Ένας νέος αποτρεπτικός παράγοντας είναι η ανοδική ζήτηση που καταγράφουν οι πολυτελείς βίλες που πωλούν ένα πακέτο απομονωμένων διακοπών – άρα και με ασφάλεια υγείας – «κλέβοντας» ποσοστά από τις υπηρεσίες φιλοξενίας μαζικού τουρισμού.

Την ίδια ώρα, αρκετοί ξενοδόχοι έχοντας λάβει τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα λειτουργίας που «πατούν» στους περσινούς κανόνες υγιεινής εκφράζουν ξανά διστακτικότητα στο να μετατρέψουν τις μονάδες τους από χώρους αναψυχής σε αποστειρωμένα νοσοκομεία.

Η ανησυχία τους για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή εμφάνισης κρούσματος εντείνει την αποφασιστικότητά τους και τον φόβο να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ενδεχόμενο μηνύσεων από τους πελάτες.

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» ιδίως για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα εξελίσσεται το ζήτημα των rapid test.

Όσο πιο συχνά θα πρέπει να προβαίνει σε έλεγχο το προσωπικό του ξενοδοχείου, τόσο θα αυξάνονται τα κόστη. Για αυτό και μέσω των φορέων τους, οι περισσότεροι επιχειρηματίες πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επιδότηση των rapid test.

Μη μπορώντας λοιπόν να βασιστούν, ούτε στον εσωτερικό, ούτε και σε έναν high-end τουρισμό, αρκετοί ξενοδόχοι τείνουν να επικεντρώνονται στο 2022, σκεπτόμενοι και φέτος, το ενδεχόμενο να κρατήσουν ορισμένα ξενοδοχεία κλειστά.

Έχοντας μάλιστα χάσει και την περίοδο του Πάσχα αλλά και όλο τον Μάιο (αρκετοί μιλούν και για Ιούνιο) θεωρούν πως αν δεν δουν το επόμενο διάστημα να εξασφαλίζεται στις πραγματικές κρατήσεις τους ένα ποσοστό της τάξεως του 40% δεν θα τους συμφέρει να ανοίξουν τις μονάδες τους.

Ωστόσο, με γνώμονα ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από βδομάδα σε βδομάδα, οι ελπίδες διατηρούνται γύρω από τον οδικό τουρισμό και τις κρατήσεις που θα καταγραφούν από τα Βαλκανικά κράτη, αλλά και από τη βελτίωση της επιδημιολογικής πορείας της χώρας και το πολυπόθητο «πρασίνισμα» στο σύνολό της.