Με την αγορά να βλέπει με θετικό μάτι τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού για το 2021 και το 2022, την αναβάθμιση της Standard & Poor’s να δίνει ώθηση για νέα έξοδο στις αγορές με θετικό πρόσημο και την ανάπτυξη να οριοθετείται πέριξ του 4% του ΑΕΠ για φέτος, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» να αποστείλει το Σχέδιο Ανάκαμψης έως τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κομισιόν.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να συμφωνεί με την Ευρώπη για ανάπτυξη έως 3,8% του ΑΕΠ και έτσι με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναθεωρούνται επί τα χείρω όλες οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος.

Κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν με την άποψη ότι λόγω της αύξησης των μέτρων στήριξης σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 βαθαίνει στο 7,2% του ΑΕΠ ισοφαρίζοντας το περσινό αρνητικό ρεκόρ του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι μία πρόβλεψη με αστερίσκο στην περίπτωση που τα κυβερνητικά μέτρα, έστω και στοχευμένα, πάρουν παράταση μέχρι το φθινόπωρο που αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για να κρατηθεί κάτω από το 20% φέτος η ανεργία.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΕ για ανάκαμψη 3,8% υιοθετείται και από την ελληνική πλευρά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024 που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες αλλά και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που θα ακολουθήσει μετά από έναν μήνα.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο powergame.gr, «τα νέα δεδομένα στο επιδημιολογικό μέτωπο μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε τον βασικό σενάριο για την ταχύτητα της ανάκαμψης και να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω τις προβλέψεις λόγω της επιμήκυνσης της διάρκειας του lockdown σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση».

Έτσι, το στοίχημα για την ελληνική οικονομία παραμένει η αξιοποίηση των φετινών προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η οποιαδήποτε αποτυχία θα πλήξει την ανάπτυξη, που εκτιμάται ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα υποχωρήσει στην περιοχή του 3,4% – 3,5% ή ακόμη και στο 3% με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ανεβάσει στροφές στο δεύτερο μισό του έτους πιάνοντας ταχύτητες πάνω από 5% προκειμένου να κλείσει η χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ κοντά στο 2% – 2,5% που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Βαρόμετρο θα αποτελέσει ο τουρισμός καθώς η άμεση και έμμεση συμβολή του στο ΑΕΠ φθάνει στο 30%. Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι τουριστικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 50%-60% του 2019, δηλαδή στα επίπεδα των 9-10 δις. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι.
Έξοδος στις αγορές με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στο ζενίθ

Εντός του δεύτερου τριμήνου η Ελλάδα προφανώς θα προχωρήσει σε νέα έκδοση τίτλου, την ώρα που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επόμενη κίνηση δεν θα γίνει άμεσα, παρά την εξαιρετική συγκυρία, ωστόσο δεν θα καθυστερήσει.

Η ανακοίνωση του οδικού χάρτη των φοροελαφρύνσεων για τη διετία 2021- 2022, η άκρως επιτυχημένη- όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς- διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και η θετική έκπληξη της αναβάθμισης από την S&P, πυροδότησε μέσα στο Σαββατοκύριακο έντονη φημολογία για έξοδο στις αγορές ακόμα κι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στο 10ετές ομολόγο φούντωσε τη σεναριολογία για reopening. Όπως αναφέρει, όμως, αρμόδια πηγή, η έξοδος θα γίνει όταν πρέπει.

Πέρα από την εκτίμηση για δυναμική ανάκαμψη, δύο είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο σκεπτικό της αναβάθμισης και βαραίνουν ιδιαιτέρως στις αγορές. Το πρώτο είναι η εκτίμηση ότι το βουνό των κόκκινων δανείων μπορεί να περιοριστεί στα μέσα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης και το δεύτερο ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν δομικά την ελληνική οικονομία και να τη «σπρώξουν» σε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού όρου για την επόμενη τριετία.