Η χώρα με διαφορά μερικών ημερών από την Πορτογαλία, υπέβαλε το δικό της Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), γνωστό ως «Ελλάδα 2.0» στις κοινοτικές αρχές στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», συνολικής έκτασης άνω των 4.000 σελίδων, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης, αρκετές ώρες μπροστά από την Γερμανία. Η τελευταία κατέθεσε το δικό της ΕΣΑΑ το πρωί της Μ. Τετάρτης. Έτσι η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι τρεις πρώτες χώρες που έχουν καταθέσει το ΕΣΑΑ. Μένει να φανεί αν μέχρι αύριο Μ. Παρασκευή, θα καταθέσει η Ιταλία όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός της Μάριο Ντράγκι.

Η χώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Οικονομικών, προσδοκά μόνον φέτος εκταμιεύσεις ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 4 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν ως προκαταβολή αμέσως μετά την τυπική έγκριση του «Ελλάδα 2.0» το ερχόμενο καλοκαίρι και τα υπόλοιπα 3,9 δισ. ευρώ ως πρώτη καταβολή στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα ποσό ιλιγγιώδες για τα δεδομένα της χώρας ποσό. δεδομένου ότι αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ ή σε κάτι λιγότερο από το 1/3 του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι κατά μέσο όρο η χώρα πρέπει να απορροφά 6 δισ. ευρώ ετησίως. Οι καταβολές ωστόσο ακολουθούν τους ρυθμούς που επιδιώκει η χώρα, εφαρμόζοντας τον κανόνα «Ν-1», με στόχο να καταστήσει όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρές το «Ελλάδα 2.0». Ο κανόνας αυτός φέρνει ένα χρόνο νωρίτερα τους στόχους και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα απέναντι στους εταίρους της. «Στόχος είναι το πρόγραμμα να μην λήξει το 2026, αλλά στο τέλος του 2025», αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Βεβαίως η εκταμίευση θα λαμβάνει χώρα με τους ρυθμούς που επιθυμεί η χώρα, αρκεί βεβαίως τα επιτυγχάνονται τα ορόσημα που έχουν τεθεί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για ποιοτικούς αλλά και ποσοτικούς στόχους. Οι τελευταίοι αναφέρονται σε συγκεκριμένα ορόσημα, όπως είναι ο αριθμός καταρτισμένων ανέργων, ο αριθμός κτιρίων που έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά, ο αριθμός τάξεων στα σχολεία που βασίζονται σε αλληλεπιδραστικές πλατφόρμες κ.ά.

Οι ποιοτικοί στόχοι είναι λίγο πιο περίπλοκοι. Ένας ποιοτικός στόχος αφορά στην παραγωγή του συνόλου της δευτερογενούς νομοθεσίας που αφορά στις μεταρρυθμίσεις που εισάγει το «Ελλάδα 2.0». Το σχέδιο περιλαμβάνει περίπου 67 μεταρρυθμίσεις εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές αφορούν νόμους και νομοθετικές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν παθογένειες στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

Επίσης ένα ορατό ορόσημο είναι ότι θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί το 70% των δημοσίων έργων μέχρι το τέλος του 2022. Επίσης θα πρέπει να έχει συμβολαιοποιηθεί αντίστοιχο ποσοστό έργων μέχρι τέλος του 2023. Πρόκειται για ορόσημα που απαιτούν «τρελούς» ρυθμούς υλοποίησης που δεν μας έχει συνηθίσει η δημόσια διοίκηση.

Γι’ αυτό επελέγη η δημιουργία του εντελώς νέου οργανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης που θα λειτουργήσει εκτός δημόσιας διοίκησης και θα συνεπικουρείται από το δύο μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις-συμβούλους.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες. «Το πρώτο βήμα έγινε», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε γραπτή δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση του σχεδίου. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει στο παρελθόν, η υποβολή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνιστά μόνον το πρώτο μίλι στον μαραθώνιο που πρέπει να τρέξει η χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. «Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου που θα επιτρέψει στην χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», προσέθεσε στη γραπτή δήλωση του ο κ. Σκυλακάκης.