Τα μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η σταδιακή «αποσωλήνωση» της ελληνικής οικονομίας, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβάζουν ρολά, ενώ και οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σταδιακά από το καθεστώς των αναστολών προκειμένου να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους.

Η επόμενη μέρα αποτελεί πλέον το στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση διατηρεί στη φαρέτρα του τα «όπλα» που ενεργοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει και νέα.
Αναστολές συμβάσεων ως το τέλος Ιουνίου

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι οι αναστολές συμβάσεων, οι οποίες ισχύουν σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει «σώσει» μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτο, καθώς και χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι ενισχύονταν οικονομικά με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο μήνα (Μάρτιο) εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι.
Ενεργό ως το Σεπτέμβριο το Συνεργασία

Ενεργό μέχρι το Σεπτέμβριο θα είναι και το πρόγραμμα Συνεργασία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και ειδικά αυτών που βρίσκονται στον τουριστικό κλάδο και την εστίαση.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το πρόγραμμα να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις ώστε σταδιακά να επαναφέρουν το προσωπικό τους στη δουλειά.

Παράλληλα, για τον τουρισμό, που αποτελεί «ατμομηχανή ανάπτυξης» για την ελληνική οικονομία, το υπουργείο σχεδιάζει στοχευμένες δράσεις, έτσι ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εκ νέου τους εργαζόμενούς τους, ακόμη και με επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.

Υπηρεσιακά στελέχη επισημαίνουν στο «powergame.gr» ότι τέτοιες δράσεις θα καταρτιστούν τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για επιχειρήσεις από τον χώρο της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού, οι οποίες έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και μετά το 2021, καθώς επίσης και τη διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων, μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αφενός θα μειώσει το μη μισθολογικό βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, ενώ τους δώσει ώθηση προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις.