Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της κοινής γνώμης -που τροφοδοτείται κυρίως από την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού– φαίνεται ότι καρπώνεται οριακά η ΝΔ, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,9% (μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την μέτρηση του Απριλίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,2% (23,5% τον προηγούμενο μήνα), το ΚΙΝΑΛ με 7,2% (7%), το ΚΚΕ με 6,1% (6,4%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (4%), το ΜΕΡΑ 25 με 3,2% (3,4%). Η διασπορά ψήφου ( άλλο κόμμα, λευκό, άκυρο, αποχή, αναποφάσιστοι) συγκεντρώνει το 19,5% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

Μια «αύρα» ελπίδας-οριακή πάντως- σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση των πολιτών και σε ό,τι έχει σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας στη μετά-covid εποχή φαίνεται να αντανακλάται και στις συγκρίσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στους δύο- στα θέματα της διαχείρισης της κρίσης και της προσέλκυσης επενδύσεων ανοίγει υπέρ του πρωθυπουργού με οριακή αύξηση των ποσοστών του την ώρα που ο κ. Τσίπρας εμφανίζει κάμψη στους αντίστοιχους δείκτες. Έχει τη σημασία της η καταγραφή αυτών των διαφορών, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη μέτρηση είχαμε τόσο την παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2.)» από τον πρωθυπουργό όσο και την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, από τον κ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, τα εθνικά θέματα φαίνεται να έδωσαν ώθηση τις «μετοχές» τόσο του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια, με 77,9% θετικές γνώμες όσο και του υπουργού Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου με 59,8%. Τρίτος στην αξιολόγηση είναι ο υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας, με 58,9% και τέταρτος-επίσης ενισχυμένος- ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης με 54% θετικές γνώμες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπλήρωση της πρώτης εξάδας από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα (50,5%) και Εργασίας κ. Κ. Χατδηδάκη (43,8%).