Αν και το Bitcoin δεν είναι πια το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα, παραμένει το ισχυρότερο. Μετά την άνοδο του Ethereum πάνω από τα 4.000 δολάρια για πρώτη φορά τη Δευτέρα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ επί τρίτη διαδοχική ημέρα, δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς την ευρύτερη αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ή κρυπτονομισμάτων. Από τις αρχές του έτους, το ethereum έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 350% και θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα μετά το bitcoin, το οποίο χθες κυμαίνονταν πάνω από τα 57.350 δολάρια αντί των 8.741 δολαρίων έναν χρόνο πριν. Η διαφορά μεταξύ των δυο ψηφιακών νομισμάτων παραμένει μεγάλη. Οι επενδύσεις στο ethereum υπερβαίνουν τα 300 δισ δολάρια αλλά του bitcoin ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko.com.

Εντούτοις το μερίδιο του bitcoin σε μια αγορά της τάξεως των 2,6 τρισ. δολαρίων έχει μειωθεί από το 70% στις αρχές του έτους στο 43% σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία των JPMorgan Chase και DataTrek Research που παραθέτει το Bloomberg. Προ δυο μηνών υπολογιζόταν πως υπάρχουν πάνω από 4.500 κρυπτονομίσματα έναντι περίπου των 2.800 που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με την ιστοσελίδα δεδομένων statista. Σαφώς, το bitcoin δεν είναι πια ο μοναδικός πρωταγωνιστής των κρυπτονομισμάτων. Τείνει, όμως, να μετατραπεί σε επενδυτικό καταφύγιο στον κόσμο του ψηφιακού χρήματος. Περίπου 900 bitcoin συναλλάσσονται καθημερινά λόγω της χαμηλής προσφοράς, γεγονός που δίνει στο ισχυρότερο ψηφιακό νόμισμα το κύρος αποθεματικού νομίσματος, παρατηρεί μερίδα αναλυτών στο Bloomberg.

Αποκεντρωμένος δανεισμός

Από την άλλη πλευρά, το ethereum ξεχωρίζει ως «παίκτης» στην παροχή πιστώσεων εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. Οι πλατφόρμες αυτής της νέας «αποκεντρωμένης» αγοράς (DeFi, decentralized finance) «μετρούν» συνολικά δάνεια 79 δισ. δολαρίων έναντι των 11 δισ. τον περσινό Οκτώβριο, αντανακλώντας άνοδο 600%. Το Reuters επισημαίνει πως τα επιτόκια καθορίζονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, προκύπτουν επιπλοκές στις προμήθειες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια τέτοια συναλλαγή. «Το DeFi θα έχει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά ελλοχεύουν και κίνδυνοι», σχολιάζει ο Άλεξ Βέρν, διευθυντικό στέλεχος στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων IDEX, αναφερόμενος σε αυτές τις συναλλαγές που τελικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν. Ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος ING προειδοποίησε πρόσφατα πως ο τομέας του DeFi αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες ανατροπές στον τραπεζικό κλάδο από το bitcoin.

Αν και το ethereum μαζί με το bitcoin έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους, δεν είναι τα μοναδικά που παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο. Το Dogecoin έχει καταγράψει κέρδη 20.000% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου και την περασμένη εβδομάδα προέκυψε πως μια από τις αποστολές του είναι η κάλυψη δαπανών στο διαστημικό πρόγραμμα Space X του Έλον Μασκ. Είναι αξιοσημείωτη άνοδος για το dogecoin, το ψηφιακό νόμισμα με σύμβολο το κεφάλι ενός Σίμπα Ίνου, μιας ιαπωνικής ράτσας σκυλιών, που ξεκίνησε την πορεία του προ οκταετίας κυριολεκτικά από το απειροελάχιστο ενός αμερικανικού σεντ για να καταλήξει χθες σχεδόν στα 50 σεντς. Μεσολάβησαν απώλειες μετά την εμφάνιση του Μασκ σε ψυχαγωγική εκπομπή το Σάββατο βράδυ στις ΗΠΑ, όπου τα σχόλια του διέψευσαν προσδοκίες για πρόσθετα κέρδη. Ύστερα από μια σειρά εγκωμιαστικών σχολίων για το dogecoin κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο επικεφαλής των Tesla και Space X το υποβάθμισε στη σατιρική εκπομπή «Saturday Night Live».

Καθώς ο κόσμος φαίνεται να προσαρμόζεται στην ιδέα του ψηφιακού χρήματος, ακόμη και του dogecoin που δημιουργήθηκε το 2013 από τον προγραμματιστή λογισμικού Μπίλι Μάρκους ως αντίπαλο δέος του bitcoin, είναι βέβαιο πως οι αναταράξεις στις αξίες είναι μεγάλες σε αυτήν την αγορά. Αν και τα κρυπτονομίσματα μπορεί να προσφέρουν μια εναλλακτική μορφή χρήματος, οι επενδυτές θα πρέπει είναι προετοιμασμένοι για ένα περιβάλλον που μπορεί να είναι ευμετάβλητο.