Αμερικανοί επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου την Ελλάδα
Επανακάμπτουν δυναμικά οι Αμερικάνοι επενδυτές στη χώρα μας. Μετά από δεκαετίες απουσίας, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ, όχι μόνο των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, οι επενδύσεις των οποίων έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά και των μεγάλων πολυεθνικών των ΗΠΑ που οι επενδύσεις τους έχουν περισσότερο στρατηγικό, παρά ευκαιριακό, χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερο κινηματογραφικού στούντιο στην Ευρώπη. Το στούντιο θα δημιουργηθεί μέσω αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών, και εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον πλανήτη, μετά από εκείνα που υπάρχουν στο Χόλυγουντ. Η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη φορά την δική της Τσινετσιτά. Η επένδυση αυτή, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση αμερικανικών συμφερόντων των τελευταίων ετών στη χώρα μας μετά εκείνη της Microsoft.
Από την άλλη πλευρά, η Deloitte είναι η δεύτερη αμερικανική εταιρεία που διπλασιάζει το επενδυτικό αποτύπωμά της στη χώρα μας στη Θεσσαλονίκη. Μετά την Pfizer, η οποία ήδη ανακοίνωσε ότι υπερδιπλασίασε την επένδυσή της στη συμπρωτεύουσα, διευρύνοντας το κέντρο ανάλυσης κλινικών δοκιμών σε φάρμακα και δημιουργώντας νέα τμήματα υποστήριξης της αμερικανικής πολυεθνικής, έρχεται η Deloitte να την ακολουθήσει.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τον Βασίλη Καφάτο, εταίρο της Deloitte στην Ελλάδα και επικεφαλής του Comptence Center που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει μια υποδομή για την κατάρτιση και αναβάθμιση των ικανοτήτων 500 ατόμων (φοιτητών κ.λπ.). Πρόθεση ωστόσο, στα επόμενα δύο χρόνια, είναι η επένδυση αυτή να διπλασιαστεί. Ήδη, όπως είπε ο κ. Καφάτος, μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, προσλήφθηκαν 300 άτομα, τα οποία ωστόσο τα περισσότερα από αυτά απασχολήθηκαν εξ αποστάσεως.
Χθες η HIG Capital ανακοίνωσε την απόκτηση δύο δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία ενός κέντρου Logistics στην έκταση του πρώην χαλυβουργείου. Σημειώνεται ότι η HIG Capital ήδη έχει επενδύσει στη Θεσσαλονίκη εξαγοράζοντας συμμετοχή στην εταιρεία Makios Logistics.
Στις παραπάνω επενδύσεις θα πρέπει να προστεθεί εκείνη της Microsoft, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής, εισέρχεται στην τελευταία φάση η επιλογή ακινήτου για τη δημιουργία του νέου Data Center, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο Delphi Economic Forum o διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, με την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, «η Microsoft έγινε μεγάλη στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα έγινε μεγάλη για την Microsoft».
Επίσης πρέπει να προστεθεί η σχεδιαζόμενη επένδυση της MGE, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την ΓΕΚ Τέρνα, στο Ελληνικό με τη δημιουργία του ολοκληρωμένου κέντρου αναψυχής. Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Ray Pineault επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της MGE για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα τονώσει την διεθνή τουριστική κίνηση της Αττικής κατά τουλάχιστον 10%.
Το σημείο καμπής
Η αλλαγή στάσης των Αμερικανών επενδυτών, συντελείται εδώ και μερικά χρόνια. Σημείο καμπής αποτέλεσε το 2018, που όπως ανέφερε ο αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, πολλές αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ. Εκεί, όπως είπε ο κ. Pyatt γνώρισε και τον Albert Bourla που συνεργάστηκαν για την παρουσία της Pfizer τόσο στη ΔΕΘ, όσο και για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, το φιλικό περιβάλλον που διαμόρφωσε προς τις ξένες επενδύσεις η νέα κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής Fairfax, Prem Watsa, ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι η καλύτερη της Ευρώπης, όσο και αν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αβροφροσύνης προς την χώρα που φιλοξενεί μια επένδυση της εταιρείας του. Το πιο σημαντικό, όπως επεσήμαναν μια σειρά ομιλητών στο Delphi Economic Forum, είναι ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο, ενάρετο αυτή τη φορά, κύκλο ανάπτυξης, ο οποίος δεν περνά απαρατήρητος.
Παράλληλα το επενδυτικό αυτό ενδιαφέρον, τόσο από αμερικανικές, όσο και από εταιρείες άλλων χωρών (π.χ. Γερμανία) όπως ανέφεραν πολλά στελέχη επιχειρήσεων στο Delphi Economic Forum, τροφοδοτείται και από την πλεονάζουσα και φθηνή ρευστότητα που υπάρχει σε όλο το πλανήτη. Οι επενδυτές αναζητούν νέες αγορές και νέες, υποσχόμενες, επενδύσεις για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Oak Tree Capital για τη ΝΑ Ευρώπη, Σπύρος Σπυρόπουλος, καταλύτης είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ρίξει στα επόμενα πέντε-έξι χρόνια στην ελληνική αγορά περίπου 72 δισ. ευρώ.