Άνοιξε η συζήτηση πανευρωπαϊκά για μεγάλες ρυθμίσεις χρεών, ακόμη και κουρέματα οφειλών, με την ελληνική Κυβέρνηση να λαμβάνει πολύ σοβαρά την δυστοκία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα κορονοχρέη της πανδημίας.

Υπό αυτό το πρίσμα νέα ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες «πάγωσαν» και παρέμειναν απλήρωτες την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Η ρύθμιση αυτή θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκή από την ήδη εξαγγελθείσα – αλλά μη ακόμη νομοθετηθείσα – των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει ακόμη και τα χρέη από τις οικονομικές ενισχύσεις της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το πλαίσιο της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας και δεν αποκλείεται τόσο οι οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 αλλά «πάγωσαν» και μετατέθηκαν για εξόφληση μέχρι και τις 31-12-2021 όσο και κάποιες άλλες οφειλές που παρέμειναν απλήρωτες κατά την διάρκεια των υπολοίπων μηνών της πανδημίας να ενταχθούν σε νέο πλαίσιο ρύθμισης τμηματικής καταβολής, ακόμη πιο ευνοϊκό από αυτό που ήδη έχει εξαγγελθεί (αλλά δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί) και προβλέπει αποπληρωμή είτε σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Στο πλαίσιο της νέας αυτής ρύθμισης ενδέχεται να ενταχθούν και οι οφειλές που προκύπτουν από την ένταξη εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Για τις οφειλές αυτές ισχύουν ήδη άκρως ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν εξόφληση έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά, τα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε μια νέα βελτιωμένη ρύθμιση ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και περίπου 5 δισ. ευρώ οφειλές από τα προγράμματα της «επιστρεπτέας προκαταβολής»). Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να αποφασίσει οριστικά σχετικά με αυτό το θέμα είναι αρκετός, δεδομένου ότι η προθεσμία εφάπαξ εμπρόθεσμης πληρωμής τους λήγει στις 31-12-2021, δηλαδή σε περίπου 7,5 μήνες από τώρα!

Το πιο πιθανό είναι ότι η ρύθμιση όλων αυτών των χρεών θα αποφασιστεί να γίνει σε πολύ περισσότερες δόσεις από τις 24 ή 48 που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τα αμιγώς φορολογικά χρέη της πανδημίας και, ειδικά για τις οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής, όχι σε λιγότερες από τις 60 μηνιαίες δόσεις που ήδη έχουν νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων σε έως 72, καθώς και διεύρυνση της περιμέτρου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εξεταστούν τα περιθώρια να καλυφθούν και τα φετινά χρέη φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.