Νέα στοιχεία και προβλέψεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή, κατανάλωση και τα αποθέματα ελαιολάδου της ελαιοκομικής σεζόν 2020/21 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, η φετινή παραγωγή εκτιμάται τελικά χαμηλότερη όχι μόνο των αρχικών προβλέψεων του περασμένου Ιουλίου που την ήθελαν να φτάνει στους 2.300.000 τόνους, αλλά ακόμη και κάτω των 2.100.000 τόνων που πρόσφατα είχε εκτιμηθεί.
Η παραγωγή ελαιολάδου μέχρι και τον Απρίλιο έφτασε τους 2.036.477 τόνους, με τους 1.385.519 τόνους να προέρχονται από την Ισπανία, τους 268.027 την Ιταλία, τους 273.000 την Ελλάδα και τους 100.000 τόνους την Πορτογαλία, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει την ποσότητα των 2.061.789 τόνων, κλείνοντας τελικά με μία μικρή αύξηση του 7,3% συγκριτικά με πέρυσι.
Η αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων οφείλεται κυρίως στη μειωμένη παραγωγή συγκριτικά με πέρυσι της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Οι εκτιμώμενες ποσότητες παραγωγής των οποίων υπολογίζεται ότι δε θα ξεπεράσουν τους 270.000 (-26,3%) και 100.000 τόνους (-28,8%) αντίστοιχα. Στον αντίποδα η ισπανική παραγωγή υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τους 1.400.000 τόνους, 24,4% δηλαδή αυξημένη συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν, ενώ η ελληνική παραγωγή αναμένεται σταθερή συγκριτικά με πέρυσι, στους 275.000 τόνους.
Μικρή αύξηση συγκριτικά με πέρυσι εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει και η κατανάλωση ελαιολάδου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες, η οποία, στην Ισπανία προβλέπεται ότι θα φτάσει τους 550.000 τόνους (+5,4%), στην Ιταλία τους 500.000(+2,4%) και στην Πορτογαλία τους 80.000 τόνους (+13,3%). Αντιθέτως, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς μειωμένη, κατά 4,3%, φτάνοντας τους 110.000 τόνους.
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά αποθέματα ελαιολάδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι στο κλείσιμο της σεζόν αυτά θα βρίσκονται μόλις στους 497.697 τόνους, 21% χαμηλότερα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με τα αποθέματα της Ισπανίας να εκτιμώνται στους 351.200 τόνους, της Ιταλίας στους 85.000 τόνους και της Ελλάδας στους 60.300 τόνους.
Πηγή: Olivenews.gr