Σε παιχνίδι για δύο εξελίσσεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η μάχη για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, το 65% της οποίας πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Στις 15 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, αναμένεται να εμφανιστούν ο τσεχικός όμιλος EPH (μέσω της EP Investments Advisors) και η ιταλική Italgas. Όπως φαίνεται, απέχουν πλέον από τη διαδικασία οι άλλοι τρεις όμιλοι που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η αμερικανική KKR, η αυστραλιανή Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία Sino-CEE Fund & Shanghai Dazhong.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναζητείται φόρμουλα ώστε να ικανοποιηθεί και η ιταλική Eni Gas e Luce που έχει αποφασίσει να πωλήσει το 49% που ελέγχει (μαζί με τη διοίκηση) στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης που είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι Ιταλοί έχουν θέσει συγκεκριμένο κατώτερο πλαφόν για την πώληση του ποσοστού τους, με αποτέλεσμα να «φωτογραφίζεται» και η συνολική αποτίμηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποσυρθεί ο ιταλικός όμιλος.

Όσο για τους δύο διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών, η τσεχική EPH είναι ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης και ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky. Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολύ ισχυρή παρουσία, μέσω σειράς θυγατρικών εταιρειών, σε αγωγούς και δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου, κ.α. Στη χρήση 2020 ο όμιλος EPH παρουσίασε ενοποιημένα έσοδα 8,5 δισ. ευρώ (έναντι 8,6 δισ. το 2019), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ (στα επίπεδα του 2019). Οι εταιρείες του ομίλου μετέφεραν πέρυσι 57 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που ελέγχουν, διένειμαν σε τελικούς καταναλωτές άλλα 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και 6 τεραβατόρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Italgas αποτελεί τη δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από την ιταλική Snam, έχει ως βασικό μέτοχο την CDP Reti SpA (ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο ενώ μειοψηφικό ποσοστό έχουν οι Κινέζοι της State Grid που συμμετέχουν και στον ΑΔΜΗΕ). Ο ιταλικός όμιλος διαχειρίζεται σήμερα περισσότερα από 70.000 χιλιόμετρα δικτύων διανομής φυσικού αερίου και εξυπηρετεί 7,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές με μερίδιο περίπου 35% στην αγορά. Το 2020 παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,44 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 403 εκατ. ευρώ.