Με 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πρώτη φάση και με επικεφαλής τον πρώην ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ξεκινά η νέα μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, «Project Preparation Facility (PPF)». Πρόκειται για τη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας, μια νέα και διακριτή λογιστικά μονάδα που θα δημιουργηθεί μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, που στόχο έχει να ωριμάσει έργα και συμβάσεις του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας.



Ουσιαστική επιδίωξη είναι το PPF να συνδράμει τα διάφορα υπουργεία που εντάσσουν έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης (2021-2026) στην ωρίμανση των συμβάσεων των έργων. Ο αρχικός σχεδιασμό αναφέρει ότι το PPF του ΤΑΙΠΕΔ θα συνδράμει και θα ωριμάσει έργα της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Με βάση την σχετική ρύθμιση η νέα μονάδα θα αμείβεται με το 0,5% του προϋπολογισμού/δαπάνης του έργου.



Ο ρόλος και ο σκοπός του PPF

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία δημιουργεί ένα τέτοιο μηχανισμό. Στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) με στόχο να συνδράμει δημόσιους φορείς και υπουργεία στην ωρίμανση τεχνολογικών και ψηφιακών έργων μεγάλης κλίμακας. Άλλες φορές αυτό επιτεύχθηκε με επιτυχία (π.χ. Σύζευξις) και άλλες φορές χρειάστηκαν πολλά χρόνια προσπαθειών για την υλοποίησή τους (π.χ. Σύζευξις ΙΙ).





Η στρατηγική της νέας μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα εξειδικεύεται καθώς θα φτάνουν τα έργα από τους δημόσιους φορείς προκειμένου να υπάρξει η ωρίμανση των συμβάσεων τους. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ωρίμανση περίπου 100 έργων με μέσο ύψος εκτιμώμενης δαπάνης για καθένα από αυτά τα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.



Ο νέος επικεφαλής του PPF, θα αναλάβει και εκτελεστική θέση στο διοικητικό συμβούλιο, ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. Το νέο Δ.Σ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 7μελές και ο αριθμός τω μελών του θ’ αποφασιστεί κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.



Οι κινήσεις αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από την ψήφιση στην Βουλή της τροπολογίας που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών, «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» και αφορά στις κατάλληλες τροποποιήσεις του καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Δ.Σ., να προβλεφθεί η δημιουργία του PPF και τέλος να παραταθεί η διάρκεια ζωής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κατά έξι έτη.



Π. Σταμπουλίδης: Το έργο του στη ΓΓ Εμπορίου

Ο κ. Σταμπουλίδης παραιτήθηκε χθες από ΓΓ Εμπορίου. Αντικαταστάτης του ορίσθηκε ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Ο τελευταίος αναλαμβάνει μια σημαντική παρακαταθήκη ρυθμίσεων και παρεμβάσεων που έγιναν τους τελευταίους 20 μήνες.



Συγκεκριμένα ο κ. Σταμπουλίδης αφήνει πίσω του πέντε νόμους, τέσσερα νομοσχέδια και πλήθος αποφάσεων και παρεμβάσεων βελτίωσης του ελέγχου και της εποπτείας του εμπορίου στη χώρα. Ο πρώην ΓΓ Εμπορίου έχοντας στενή και καλή συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τους τελευταίους 20 μήνες, κατάφερε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που καθιστούν περισσότερο αποτελεσματική την εποπτεία του εμπορίου αλλά και των δημόσιων συμβάσεων.



Η αναδιάρθρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) (ν. 4635/2019), η ψηφιοποίηση των εμπορικών σημάτων (ν.4679/2020) και η μεταφορά τους στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) (ν. 4796/2021), η σύσταση της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) (ν. 4712/2020) και η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στις Δημόσιες Συμβάσεις (ν. 4782/2021) είναι οι νόμοι στους οποίους ο απελθών ΓΓ Εμπορίου έχει συμβάλλει περισσότερο.



Επίσης ο κ. Σταμπουλίδης και η ομάδα του με έδρα την Πλ. Κάνιγγος θεωρείται ο βασικός συντελεστής στα σχέδια νόμου για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, την ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/1151 και (ΕΕ) 2019/2121, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις εισπρακτικές εταιρίες και τέλος το σχέδιο νόμου για τις εταιρικές οντότητες. Οι οδηγίες αφορούν στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (Οδηγία(ΕΕ) 2019/1151) και τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις (Οδηγία (ΕΕ) 2019/2121).



Επίσης στο ενεργητικό του απερχόμενου ΓΓ Εμπορίου εντάσσεται η θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2020 – 2023 (ΚΥΑ ΦΕΚ Β’ 466/08.02.2021) αλλά και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 – 2025 (ΠΥΣ ΦΕΚ Α’ 174/10.09.2020).



Η πιο ορατή συμβολή του κ. Σταμπουλίδη και της ομάδας του στην εποπτεία του εμπορίου και της προστασίας του καταναλωτή είναι η δημιουργία της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Πρόκειται για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μηχανισμό καταστολής του παράνομου εμπορίου αλλά και φαινομένων καταπάτησης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και δημιουργικότητας.



Επίσης, σημαντικά βήματα έγιναν και στον τομέα της πάταξης παράνομων πρακτικών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η ΓΓ Εμπορίου είναι η μοναδική αρχή στην Ε.Ε. που μπορεί να εντέλει τον διαχειριστή της ονοματοδοσίας του διαδικτύου στην Ελλάδα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο να «κατεβάζει» ιστοσελίδες προστατεύοντας τους καταναλωτές από ηλεκτρονικά καταστήματα, που αποδεδειγμένα παρανομούν, διαθέτοντας παράνομα ή παραποιημένα προϊόντα που παραβιάζουν την διανοητική ιδιοκτησία.