Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο το νέο σχέδιο Αναπτυξιακού νόμου για τις ιδιωτικές και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, ο οποίος όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει τη νέα Βίβλο ή την «ομπρέλα» του θεσμικού πλαισίου των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδύσεων και ο εμπλουτισμός των τομέων υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο από τον αν. υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και σύμφωνα πληροφορίες στόχος του νέου σχεδίου νόμου είναι, αφενός μεν η επιτάχυνση των διαδικασιών των ιδιωτικών και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεων, αφετέρου δε, ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές επενδύσεις.

Αναφορικά με το τελευταίο, όλα δείχνουν ότι στις στρατηγικές επενδύσεις θα ενταχθούν οι αναπτύξεις Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) και ο αργοτοδιατροφικός τομέας. Επίσης, ο νέος νόμος θα περιλάβει μια νέα κατηγορία επενδύσεων που είναι η δημιουργία των κινηματογραφικών studio. Αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σχετικά με το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο να κλείσει κάποια μεγάλη επένδυση δημιουργίας κινηματογραφικών στούντιο στη χώρα μας.


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Φραγκογιάννης έκανε λόγο για την πιθανή δημιουργία studio της χώρας μας που μάλιστα θα είναι τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις στις ΒΙΠΕ αναμένεται να διευκολύνουν τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια, τόσο στα Οινόφυτα (Βοιωτίας), όσο και στην Σίνδο (Θεσσαλονίκης) αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της στόχευσης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της αλλαγής μοντέλου οικονομίας που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Επίσης η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το ύψος του προϋπολογισμού, προκειμένου να μπορούν πιο εύκολα να χαρακτηριστούν ως στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Μια άλλη σημαντική βελτίωση που θα επιφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι ειδικές ρυθμίσεις που θα έλθουν για την εγκατάσταση οίκων του εξωτερικού στη χώρα μας. Οι ξένοι οίκοι θα λαμβάνουν αυτόματα την άδεια εγκατάστασης, έστω και με προσωρινή διαδικασία, ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην προώθηση των επενδύσεων και των σχεδίων τους.

Ο βασικός άξονας ωστόσο του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας με την απομείωση των διαδικασιών/βημάτων αλλά και την μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με το τελευταίο, ο νέος νόμος θα δώσει ένα πολύ σημαντικό έργο αξιολόγησης και παρακολούθησης των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος υπαγωγής επενδύσεων άνω του 1 εκατ. ευρώ θα γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές. Επίσης στις ιδιωτικές επενδύσεις ένα μέρος της αδειοδότησης θα δίδεται σε εξωτερικούς πιστοποιημένους φορείς, ενώ ο έλεγχος και η παρακολούθηση της ολοκλήρωσης των στρατηγικών επενδύσεων και η εκπλήρωση των μακροχρόνιων υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, θα γίνεται από εξωτερικούς διαπιστευμένους φορείς.

Ο αρμόδιος αν. υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι ουσιαστική επιδίωξη του νέου Αναπτυξιακού νόμου είναι η μείωση του χρόνου έγκρισης μιας ιδιωτικής επένδυσης από δυο χρόνια που είναι σήμερα, σε περίπου δύο μήνες. Επίσης βασική επιδίωξη είναι η μείωση του χρόνου ελέγχου μιας ολοκληρωμένης επένδυσης με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή της συγχρηματοδότησης από τη πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.