Ευαίσθητες χορδές των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών άγγιξε η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό το μήνα Μάιο καθώς για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια επιτυγχάνεται -έστω προσωρινά- ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή στο επίπεδο ορόσημο του 2% αποτελεί σαφή ένδειξη ανάτασης της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα lockdown, ωστόσο η σημαντική άνοδος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές.



Η Capital Economics εκτιμά ότι η εκτίναξη των πληθωρισμού τον Μάιο οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση προβλέπει ότι θα πέσει αισθητά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ (χαμηλότερα από αλλά κοντά στο 2%) το 2022.



Που αποδίδεται η άνοδος του πληθωρισμού

«Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο στο 2%, από 1,6% τον Απρίλιο, αποδείχτηκε υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και από τη δική μας πρόβλεψη (1,9%) και συνεπάγεται ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην περαιτέρω άνοδο των τιμών στην ενέργεια, στο 13,1% από 10,4%, η οποία πρόσθεσε 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική μέτρηση».





Ο δομικός πληθωρισμός (μέτρηση που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των αλκοολούχων ποτών και προϊόντων καπνού), επίσης ενισχύθηκε αλλά στο αναμενόμενο 0,9%. Το εν λόγω επίπεδο είναι σχεδόν αυτό στο οποίο βρισκόταν ο δομικός πληθωρισμός ακριβώς πριν την πανδημία. Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών, εκτός της ενέργειας, ενισχύθηκε ελάχιστα στο 0,7%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 1,1%.



Όπως τονίζει η Capital Economics, τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση μεγάλης αύξησης των τιμών.



Capital Economics: Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, η άνοδος του πληθωρισμού ήταν ιδιαίτερα απότομη στη Γερμανία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 2,4% τον Μάιο. Ο οίκος αποδίδει εν μέρει αυτή την εξέλιξη στην ισχυρή αύξηση της ζήτησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αντανακλά και ορισμένες έκτακτες αλλαγές στη μέτρηση.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία δεν βρίσκεται σε «υπερθέρμανση» δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός, όπως συμβαίνει και με τις τελευταίες μετρήσεις για τους μισθούς.

Ο βρετανικός οίκος προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και θα διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στο 2,5% στο β’ εξάμηνο του 2021, ενώ ο πληθωρισμός στην ενέργεια θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Θεωρεί επίσης πιθανή την αύξηση των τιμών εξαιτίας του ανοίγματος της οικονομίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας θα εκμεταλλευτούν την εκτίναξη της ζήτησης για να αυξήσουν τις τιμές. Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους ενδέχεται να περάσουν μέρος της αύξηση των τιμών των πρώτων υλών στους καταναλωτές. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της φετινής αύξησης των τιμών αναμένεται να αντιστραφεί το 2022.