Πιθανόν και εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νέες τιμές θα καλύπτουν πλέον το 95% της επικράτειας από το 85% σήμερα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει υπογράψει από τις 18 Μαΐου 2021 τη σχετική απόφαση. Αμέσως μετά θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

Η νέα απόφαση θα καθορίζει τιμές ζώνες και σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους.

Στις 9 Μαΐου του 2021 «Το Βήμα της Κυριακής» αποκάλυπτε ότι «ο κύβος ερρίφθη» για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και ότι αυτές είναι έτοιμες και έως τα τέλη Μαΐου θα έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Τελικά το δημοσίευμα του Βήματος ήρθε να επιβεβαιώσει την Τετάρτη 2 Ιουνίου η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 10ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι αρχές έχουν ολοκληρώσει τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της επικράτειας με επέκταση του εν λόγω συστήματος στο 95% των ακινήτων από 85% που ισχύει σήμερα.

Ειδική ψηφιακή εφαρμογή

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα απεικονίζονται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή που έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επαγγελματίας κάνοντας κλικ σε μία περιοχή να δει ακριβώς τι ισχύει όσον αφορά τις τιμές ζώνης και άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες για τον καθορισμό της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και κατ΄ επέκταση του φόρου που προκύπτει κατά περίπτωση.

Στην 10η έκθεση αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών έχει υπογραφεί μεν από τις 18 Μαΐου, θα ισχύσει δε από την 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους όσο και για τους υπόλοιπους φόρους μεταβίβασης που εφαρμόζονται στα ακίνητα.