«Πλέον μπορούμε να πούμε περήφανα ότι μπήκαν οι βάσεις ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε σύγχρονη οικονομική διπλωματία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, αναφορικά με την οικονομική διπλωματία.

«Έχουμε τις διμερείς σχέσεις που είχε πάντα το υπουργείο Εξωτερικών αλλά μαζί με τις πολυμερείς σχέσεις και αυτό σημαίνει ότι η εμπορική πολιτική της ΕΕ, οι συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου, το διεθνές εμπόριο, ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου αυτά ήρθανε στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η οικονομική διπλωματία είναι ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο κάνουν εξωτερική πολιτική όλες οι μεγάλες δυτικές χώρες και όλες οι μεγάλες δυνάμεις που υπάρχουν στον πλανήτη. Ο πρωθυπουργός μας από την αρχή της διακυβέρνησης είχε θέσει ως στόχο τη ριζική αναμόρφωση της οικονομικής διπλωματίας και μάλιστα κάνοντας το με τέτοιο τρόπο ώστε να μαζευτούν όλες οι απαραίτητες δομές υπό τη σκέπη του υπουργείου Εξωτερικών», υπογράμμισε ο κ. Σμυρλής.

Για την Expo Dubai, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ διευκρίνισε: «Η Expo αυτή γίνεται κάθε πέντε χρόνια και παρουσιάζει το προφίλ της χώρας άρα ποιος είναι πιο αρμόδιος να το κάνει από την οικονομική διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών ούτως ώστε να παρουσιάσουμε τη νέα Ελλάδα εκεί».

Ερωτηθείς τι είναι η Enterprise Greece, ο κ. Σμυρλής απάντησε: «Η Enterprise Greece είναι ο κρατικός οργανισμός προώθησης των ελληνικών εξαγωγών και προσέλκυσης των επενδύσεων προς τη χώρα μας. Αυτό λειτουργούσε σε συνεργασία πολλών υπουργείων τώρα πλέον ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας είναι το ευέλικτο εργαλείο με το οποίο ο οποιοσδήποτε επενδυτής από όπου θέλει στον κόσμο μέσω του δικτύου των πρεσβειών μας και των εμπορικών μας γραφείων τα οποία είναι συνδεδεμένα αυτή τη στιγμή με την Enterprise Greece, μπορεί να συνδεθεί με το ελληνικό κράτος».

«Παρουσιάζουμε όλο το πλαίσιο των κινήτρων που υπάρχουν στη χώρα, όχι μόνο στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις που τις κάνει η ίδια η Enterprise Greece αλλά όλο το πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να κάνει μια μικρή τουριστική επένδυση όταν θα φτάσει στη χώρα μέσα από αυτή τη δομή που έχουμε φτιάξει θα πάει κατευθείαν στο υπουργείο τουρισμού με κλεισμένο ραντεβού για να δει το project του άρα η χώρα απέκτησε ένα πρόσωπο προς τα έξω», δήλωσε επεξηγηματικά.

«Σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό που κάνουμε και από το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης που βοηθάει ώστε αυτό να επικοινωνείται καλύτερα πλέον μπορούμε και έχουμε ροή επενδυτών οι οποίοι ξέρουν και αισθάνονται μια ασφάλεια ότι δεν θα έρθουν χωρίς λόγο στη χώρα μας. Άρα όταν φτάνουν ξέρουν ποιον θα δουν, ξέρουν το λόγο, ξέρουν το πλάνο και ξέρουν μέχρι που μπορεί να πάνε. Αυτά θεωρούνται αυτονόητα σε άλλες χώρες σε εμάς δεν ήταν πλέον ας τα θεωρήσουμε και εμείς αυτονόητα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η Enterprise Greece δεν έχει να κάνει μόνο με την εισαγωγή κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα μας αλλά έχει να κάνει και με τις εξαγωγές μας ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι για τη χώρα. Ήδη εκσυγχρονίστηκε η Enterprise Greece, ήδη έχει δώσει το δικαίωμα σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις να κάνουν διαδικτυακά συναντήσεις ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές μέσα στον κοροναϊό και τώρα που ξεκινάει η πραγματική ζωή ξανά, θα αρχίζουν οι εκθέσεις, τα ταξίδια, οι επιχειρηματικές αποστολές, διοργανώνουμε ήδη τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλα τα δια ζώσης εργαλεία που υπάρχουν ώστε να τους κρατήσουμε ζωντανούς», επισήμανε ο κ. Σμυρλής.

«Ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσουμε το κομμάτι στις εξαγωγές που έχει να κάνει με τις περιφέρειες, με τους φορείς ώστε σε κάθε περιφέρεια να ξέρουμε ποιοι είναι οι εξαγωγείς μας και να φτάσουμε να έχουμε εθνικό μητρώο εξαγωγέων που δεν έχουμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ώστε να είναι πολύ πιο αποδοτικές οι επιχειρήσεις, να ξέρουν μέχρι που μπορούνε να πάνε», συμπλήρωσε.

«Η προηγούμενη διακυβέρνηση με την Enterprise Greece είχε κάνει 1,6 δις στρατηγικές επενδύσεις, το 2020 η Enterprise Greece έκανε 2,8 δις στρατηγικές επενδύσεις σχεδόν τα διπλά σε ένα χρόνο και ο σκοπός φέτος είναι να πάνε ακόμα περισσότερο, ακόμα και να διπλασιαστούν και αυτό δεν το κάνουμε μόνο γιατί εμείς κάνουμε καλά τη δουλειά μας, το κανουμε γιατί συνολικά η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της και οι επενδυτές δεν φοβούνται να έρθουν και να μιλήσουν μαζί μας. Βρίσκουν πρόσωπο, βρίσκουν ανταπόκριση αλλά καταλαβαίνουν ότι και οι συνθήκες είναι διαφορετικές», κατέληξε.