Μπορεί να αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας, όμως το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο και ήδη έχει συστήσει Επιτροπή η οποία επεξεργάζεται σχέδιο και θα κάνει προτάσεις για ελαφρύνσεις φόρων επί των ακινήτων.

Την ίδια ώρα όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένο να χάσει και έσοδα. Για αυτόν τον λόγο στις λεγόμενες ακριβές περιοχές οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ που θα εξισορροπήσει τα έσοδα. Εκτός από το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δυσαρεστήσει και τους φορολογούμενους έναν προς έναν, και αυτό προτίθεται να κάνει.


Από την άλλη πλευρά, το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, περιορίζει και τις δυνατότητες δραστικών αλλαγών στον συμπληρωματικό φόρο τον οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να καταργήσει. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται σήμερα εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Μετά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αρκεί απλά ένα σπίτι στην Αθήνα και το πατρικό στο χωριό για να προκύψει αυτή η διπλή επιβάρυνση.

Για 6.000 ζώνες οι οποίες ήταν ήδη ενταγμένες στο σύστημα και η μέση αύξηση της τιμής είναι 18%, για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις από τις νέες τιμές στον ΕΝΦΙΑ, απαιτούνται χειρουργικού τύπου επεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κόντρα στο ρεύμα των εκτιμήσεων για αυξήσεις -φωτιά στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των νέων τιμών η εφαρμογή τους στο φόρο όπως είναι σήμερα θα έφερνε έξτρα έσοδα στα ταμεία λιγότερα από150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις ακριβές περιοχές, ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερα αφού η περιουσία τους αξίζει και ακριβότερα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης μεζονέτας 200 τετραγωνικών μέτρων στη Μύκονο, για την οποία με την ισχύουσα αντικειμενική των 1.200 ευρώ είχε ετήσιο ΕΝΦΙΑ 923,88 ευρώ, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως θα κληθεί να βάλει το 2022 βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο ΕΝΦΙΑ της νέας χρονιάς, με τα σημερινά δεδομένα, θα κάνει άλμα στα 2.372,11 ευρώ. Είναι μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει τις επιβαρύνσεις αναδεικνύοντας τη συστηματική υποφορολόγηση των προηγουμένων ετών καθώς περισσότερες από 3.500 περιοχές βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί, ότι τα παραδείγματα προκύπτουν εάν οι αντικειμενικές αξίες επιβάλλονταν στον ΕΝΦΙΑ, χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Το υπουργείο Οικονομικών όμως έχει προαναγγείλει λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ έως τον Νοέμβριο του 2021 ώστε οι νέες τιμές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και ο λογαριασμός να είναι δικαιότερος για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα