Για πολιτικά παιχνίδια από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο οι Έλληνες ξενοδόχοι, έπειτα από τη νέα απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναβάλει την «Ημέρας Ελευθερίας» κατά τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 19 Ιουλίου αλλά και τη συνεχή παρότρυνση του Βρετανού υπουργού Τουρισμού Νάιτζελ Χάντλστον για staycation.
Αντώνης Ηλιόπουλος
Αντώνης Ηλιόπουλος

«Την περιμέναμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, και πλέον είναι ολοφάνερο ότι η Μεγάλη Βρετανία κινείται στοχευμένα», σχολιάζει στο powergame.gr ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. «Θεωρώ πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλαρώσει του περιορισμούς και να εντάξει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα. Δεν νομίζω ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με τα υγειονομικά ζητήματα», πρόσθεσε, εξηγώντας πως η Μεγάλη Βρετανία προχωρά με μια διαπραγματευτική τακτική, αποκτώντας ουσιαστικά τον έλεγχο της τουριστικής κίνησης στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες να ενταχθεί η χώρα μας στη βρετανική πράσινη λίστα επιτρέποντας τα ταξίδια χωρίς μοριακά τεστ (PCR) και δεκαήμερη καραντίνα, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό.

Όχι μόνο δεν θα υπάρξει χαλάρωση, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Βρετανού υπουργού Τουρισμού Νάιτζελ Χάντλστον, γίνονται διαρκώς προτροπές στο να μην φύγουν οι πολίτες εκτός Αγγλίας για διακοπές.

Ειδικότερα, το υπουργείο Τουρισμού της Αγγλίας επιχειρεί να πείσει τους Βρετανούς να παραμείνουν εντός συνόρων μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 δελεάζοντάς τους με 10 εκατ. στερλίνες (Εθνική Λοταρία) και δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνηση προς τους τουριστικούς προορισμούς της Μ. Βρετανίας με τα σημαντικότερα αξιοθέατα.
«Τώρα χάνεται και ο Ιούλιος»

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το περιβάλλον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε προορισμούς που δέχονται κυρίως Βρετανούς τουρίστες είναι μουδιασμένες διότι ήλπιζαν σε έναν σχετικά κανονικό Ιούλιο. Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι παγωμένη και οι πρώτες πραγματικές ροές αναμένονται στις αρχές Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κρούει εκ νέου το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας πως η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 προήλθε από το εξωτερικό και αυτή την ώρα οι βασικές αγορές της Ελλάδας (Αγγλία, Ρωσία, Σκανδιναβία), παραμένουν κλειστές.

Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αναφέρουν στο powergame.gr ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τυχόν ντόμινο φαινομένου staycation και από άλλα κράτη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω των συνεχόμενων ακυρώσεων σε κρατήσεις από Βρετανούς τουρίστες προτιμούν να μην επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Χάνεται σχεδόν όλος ο Ιούλιος και θα πρέπει να στραφούμε σε άλλες αγορές. Όμως, δεν είναι εύκολο γιατί τα 3,5 εκατ. Βρετανών τουριστών που είχαμε το 2019 δεν μπορούμε να τα καλύψουμε. Που θα βρούμε 2,2 εκατ. τουρίστες;», λέει προβληματισμένος ο Αντώνης Ηλιόπουλος.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τα προβλεπόμενα έσοδα για φέτος, δηλαδή το 50% του 2019. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το 40% των εσόδων του 2019», εκτιμά, λέγοντας πως στη Σαντορίνη ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις από Βρετανούς τουρίστες, όχι μόνο για τον Ιούνιο αλλά πλέον, και για τον Ιούλιο.

Στη Σαντορίνη η βρετανική αγορά καταλαμβάνει το 30% με την υπόλοιπη αγορά να διαμορφώνεται αυτή την ώρα από τους Αμερικανούς τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς.

Αν και τον Μάιο και τον Ιούνιο οι πληρότητες κινήθηκαν πολύ χαμηλά, ο Ιούνιος φέρνει μια πρώτη αισιοδοξία χάρη στην αμερικανική αγορά, ιδίως στην Καλντέρα, όπου οι πληρότητες κυμαίνονται στο 30 με 40%.