Πόρους συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, διπλάσιους από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν το «ταβάνι» της ετήσιας απορρόφησης τα προηγούμενα χρόνια από το ΕΣΠΑ, καλείται να απορροφά τα επόμενα 5 με 6 χρόνια η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία (όπως τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, το χρηματοδοτικό μέσο ReactEU, το εργαλείο Συνδέοντας την Ευρώπη και τα Ταμεία Ασύλου και Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Συνόρων).

Πρόκειται για «το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από καταβολής ελληνικού κράτους» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Δημήτρης Σκάλκος καθώς τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται από πόρους της ΕΕ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) να παροχετευθούν στην ελληνική οικονομία 80 δισ. ευρώ συνολικά. «Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του Σχεδίου Μάρσαλ το ύψος του οποίου ανήλθε στα 30 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές», σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Υπάρχουν χρήματα αλλά όχι… έργα

Αυτός ο «πακτωλός χρημάτων», κατά τη χαρακτηριστική φράση του κ. Σκάλκου, θέτει δύο μεγάλες προκλήσεις για την χώρα μας:

Από τη μία να βελτιωθεί η διαχειριστική ικανότητά της δημόσιας διοίκησης
και από την άλλη να «ωριμάσουν» έργα για να απορροφηθούν οι πόροι.

Διότι, σήμερα, «ενώ από τη μία (σ.σ. με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα) επιλύεται το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης, από την άλλη δεν έχουμε αρκετά ώριμα έργα για να τα αντιστοιχίσουμε στους διαθέσιμους πόρους», επισημαίνει.

Για να απαντήσει θετικά σε αυτές τις δύο προκλήσεις, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχεδιάζει μια «βεντάλια» δράσεων και παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και αυτοδιοίκησης καθώς μάλιστα οι Περιφέρειες θα κληθούν να διαχειριστούν το 1/3 των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 26,74 δισ. ευρώ, ήτοι 8,2 δισ. ευρώ.
Προτεραιοποίηση έργων – αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης ΕΣΠΑ

Σε ομιλία του στην Κέρκυρα, σε εκδήλωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) Ιονίων Νήσων με θέμα «40 χρόνια Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη: Το όνειρο – Η πραγματικότητα – Το αύριο”, ο κ. Δημ. Σκάλκος προϊδέασε για «γενναίες και θαρραλέες ενέργειες» από πλευράς κεντρικής διοίκησης αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα του σωστού προγραμματισμού καθώς και της προτεραιοποίησης των έργων ώστε να μην επαναληφθούν τα γνωστά φαινόμενα του παρελθόντος.

Επιπρόσθετα, προανήγγειλε:

αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών («θα εμπιστευτούμε τις Περιφέρειες», είπε χαρακτηριστικά)
και την δημιουργία μηχανισμού στο σύστημα του ΕΣΠΑ για την ενδυνάμωση (με χρηματοδότηση, υποστήριξη και τεχνικούς συμβούλους) της θεσμικής ικανότητας των αδύναμων δικαιούχων ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν έργα.

«Σήμερα οι μισοί δήμοι της χώρας δεν έχουν την διαχειριστική ικανότητα να υλοποιήσουν έργα όπως ψηφιακής μετάβασης και πράσινου μετασχηματισμού», σημείωσε.