Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η πανδημία και ακόλουθη οικονομική κρίση έχουν μειώσει δραματικά τα έσοδα των ταμείων, καθώς η πλειονότητα των επαγγελματικών και των εργοδοτών αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.


Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς βλέπουν ότι κάθε μήνα το ταμείο είναι μείον, γεγονός που μεγαλώνει την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ
Το πρόβλημα αποτυπώνεται και στα έσοδα του ταμείου το πρώτο τρίμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ και οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αυξημένες κατά 124 εκατ. ευρώ.


Υψηλόβαθμα στελέχη της οδού Σταδίου επισημαίνουν ότι κατά το πρώτο τετράμηνο το έλλειμμα έχει φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ και βαίνει αυξανόμενο, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει βγει ακόμα από την «εντατική».

Μάλιστα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που θα ενεργοποιήσουν ξανά την αγορά ελλοχεύει ο κίνδυνος το έλλειμμα να σκαρφαλώσει στα 2 δισ. ευρώ, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν έχει εκτροχιαστεί απολύτως λόγω των εσόδων από την μισθωτή απασχόληση, αλλά και των μέτρων στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση στηρίζοντας με χρήμα τις επιχειρήσεις είτε συμμετέχοντας στις ασφαλιστικές εισφορές είτε μέσω των αναστολών των συμβάσεων και του προγράμματος Συν-Εργασία.

Σημαντική «ανάσα» δίνουν και τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία βουλώνουν τις τρύπες για την καταβολή των συντάξεων, οι οποίες επίσης αυξάνονται σταδιακά.

Οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξημένες κατά 164 εκατ. ευρώ
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το γραφείο του προϋπολογισμού της Βουλής, οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) ήταν αυξημένες κατά 164 εκατ. ευρώ, οι άλλες παροχές και εφάπαξ αυξημένες κατά 27 εκατ. ευρώ, οι αποδόσεις προς τρίτους μειωμένες κατά 42 εκατ. ευρώ και οι άλλες δαπάνες αυξημένες κατά 62 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν και τα χρέη που δημιουργούνται προς τα ταμεία λόγω της στάσης πληρωμών.

Αυξήθηκαν κατά 234 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το πρώτο τρίμηνο άγγιξαν τα 37,8 δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Υπηρεσιακοί παράγοντες εξηγούν ότι αύξηση αυτή προκλήθηκε από πρόσθετα τέλη ύψους 359,7 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως από την ένταξη νέων οφειλών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ εντάχθηκαν 18.952 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 62,4 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκαν νέες οφειλές και αυξήθηκαν τα πρόσθετα τέλη για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.