Σε προχωρημένο ή σε τελικό στάδιο βρίσκονται αρκετές συμφωνίες της Lamda Development με κατασκευαστές ή επενδυτές που θα συμμετάσχουν στα έργα και στις άλλες αναπτύξεις στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Οι συμφωνίες και ο αναλυτικός σχεδιασμός της εταιρείας θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά αμέσως μετά την υπογραφή της τελικής σύμβασης για το Ελληνικό με το Δημόσιο, την προσεχή Παρασκευή. Τότε θα καταβληθεί στο Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, ποσού 300 εκατ., ενώ θα παραδοθεί και εγγυητική επιστολή ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Lamda Development, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Οδυσσέα Αθανασίου, θα ξεκινήσει τις παρουσιάσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τον πρώτο ουρανοξύστη κατοικιών στην Ελλάδα, καθώς και τον σχεδιασμό για ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά. Οπως υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας, ήδη έχουν προχωρήσει σειρά μελετών, από το μητροπολιτικό πάρκο μέχρι τα δίκτυα υποδομής που είναι απαραίτητα, προκειμένου στη συνέχεια να κατασκευαστούν τα άλλα κτίρια στον χώρο του πρώην αεροδρομίου και στο παράκτιο μέτωπο.

Το μοντέλο που έχει επιλέξει η Lamda Development για την ανάπτυξη του Ελληνικού είναι μεικτό. Κάποιες επενδύσεις, όπως τα ξενοδοχεία, θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τρίτους επενδυτές, ενώ άλλες, όπως τα εμπορικά κέντρα, στα οποία η εταιρεία διαθέτει εμπειρία, θα υλοποιηθούν από την ίδια. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως ο πρώτος ουρανοξύστης κατοικιών, η εταιρεία προχώρησε σε πρόσκληση προς τρίτους, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον (εμφανίστηκαν πλήθος ελληνικών και ξένων ομίλων) χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά θα συνεργαστεί με άλλους επενδυτές ή θα προχωρήσει αυτόνομα.

Τα πρώτα έργα θα αφορούν, φυσικά, τα έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης/ αποχέτευσης κ.ά.) καθώς και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Όλο το ενδιαφέρον γύρω από τα ξενοδοχεία

Την πρώτη πενταετία θα αναπτυχθούν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από κοινού με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (ελέγχει μεταξύ άλλων το «Costa Navarino»), τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία και τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για επένδυση 300 εκατ. ευρώ προβλέπει «την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου, πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα».

Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που έχει εκδηλωθεί για κατοικίες, η Lamda αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα και στην ανέγερση του παραθαλάσσιου πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για ένα από τα τοπόσημα (landmarks) του Ελληνικού με βάση τη σύμβαση. Νωρίτερα αναμένεται να προχωρήσει και η ανάπτυξη οικισμών παραθαλάσσιων κατοικιών (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών-διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μέτρων), καθώς και η τμηματική ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μέτρων, διαμερίσματα κ.λπ.) σε άλλη περιοχή του Ελληνικού.

Στην πρώτη πενταετία περιλαμβάνεται και η κατασκευή των δύο εμπορικών κέντρων, του μεγάλου (70.000 τ.μ.) στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και ενός μικρότερου (30.000 τ.μ.) στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Ολόκληρη η παράκτια ζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί την πρώτη περίοδο, με προτεραιότητα στην αναβάθμιση της υφιστάμενης Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, 308 θέσεων ελλιμενισμού.

Η Lamda Development είχε προχωρήσει επίσης σε πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και για τον πύργο γραφείων στο Ελληνικό και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται ανακοινώσεις. Στις επενδύσεις της πρώτης φάσης περιλαμβάνεται και το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο, υπόθεση που αναμένεται να έχει λήξει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Όλη η ιστορία από το 2011


Ο διαγωνισμός για το Ελληνικό ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2011, όταν δημοσιεύθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου για τους ενδιαφερόμενους στις 17 Απριλίου 2012. Στην πρώτη φάση υποβλήθηκαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από συνολικά εννέα εταιρείες.

Τελικά, από τους εννέα ενδιαφερόμενους επενδυτές παρέμειναν στη διαδικασία ή κρίθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια προεπιλογής οι τέσσερις. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν οι εταιρείες:
  1. Elbit Cochin Island Ltd,
  2. L&R London and Regional Group Holdings Limited,
  3. Lamda Development S.A. και
  4. Qatari Real Estate Investment Company QSC.
Από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεσμευτική προσφορά υπέβαλε μόνο η Lamda Development. Στις 26 Μαρτίου 2014 αποσφραγίστηκε η βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development και το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την εταιρεία ως «αγοραστή».