Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 αναρριχήθηκαν οι ευρωαγορές σήμερα, την πρώτη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές, δείχνοντας ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της κάλπης. Επίσης, η ανανέωση της δέσμευσης για δράση από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, λειτούργησε υποστηρικτικά.

Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,28% στις 9.893 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 4.527 μονάδες. Η αγορά του Λονδίνου σήμερα ήταν κλειστή λόγω της εορτής της "Ημέρας Μνήμης" (Memorial Day).

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 343,69 μονάδες. Αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSEMIB να διαμορφώνεται στις 21.494 μονάδες με κέρδη 3,61%. 

Την άνοδο του ιταλικού δείκτη τροφοδότησαν τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών, μετά και τη νίκη Μ. Ρέντζι στις ευρωεκλογές, σημάδια που δείχνει ότι δεν απειλείται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η Banca Popolare dell’Emilia Romagna κέρδισε 6,6%, η UniCredit ενισχύθηκε κατά 4% και η Intesa Sanpaolo βρέθηκε στο +4,2%.

Στο ταμπλό, η Atos ενισχύεται κατά 5,6%, μετά την κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Bull, με premium 22% σε σχέση με την τιμή της 23ης Μαΐου. Σε περίπτωση που ευοδωθεί το deal, η κερδοφορία της Atos θα αυξηθεί κατά 10%, ενώ η μείωση του κόστους θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ για τους επόμενους 24 μήνες.

Η Commerzbank κερδίζει 3,1%, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν το γερμανικό δημόσιο να διακρατά έως το 2016 το μερίδιο του 17% που κατέχει στην τράπεζα.

Νωρίτερα, την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού του πληθωρισμού, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Λισαβόνα.

Όπως ανέφερε υπάρχει κίνδυνος οι εκτιμήσεις για εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό να επιβεβαιωθούν, ωθώντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις συναλλαγές τους.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ ζυγίζει μια ευρεία ποικιλία των βημάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μειώσεις των επιτοκίων σε νέα τραπεζικά δάνεια ή αγορές περιουσιακών στοιχείων σε ευρεία βάση για προστατεύσει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό.