«Υπάρχουν αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο και τις τουριστικές αφίξεις τις οποίες έχει λάβει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο , ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Για αυτό το 2021 μείναμε σταθεροί στην εκτίμησή μας για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6%, όταν όλοι οι οίκοι τις έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω με έναν μέσο όρο 4,5-5%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε βασικό σενάριο και δυσμενέστερα σενάρια. Θα επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μετά το καλοκαίρι όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α εξάμηνο και για τον τουρισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σήμερα που μιλάμε είναι 34 δις. ευρώ, δηλαδή όσο ήταν περίπου πριν ξεκινήσει η υγειονομική κρίση. «Έχουμε ακολουθήσει μια υπεύθυνη και διορατική πολιτική όσον αφορά τα
ταμειακά διαθέσιμα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Οι περιορισμοί στην οικονομία είναι καταστροφικοί και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά, εννοώ έλλειμμα και χρέος, παρά τα ασφαλή επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ουσιαστικά θα πρέπει κάθε φορά να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομικοί ευελιξία, ειδικά όταν το μοναδικό όπλο που έχουμε παγκοσμίως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η πολιτεία συνεχίζει να είναι κοντά στην κοινωνία, αλλά υπάρχουν δυνατότητες να εμβολιαστούν όλοι», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις σε ένα 4ο κύμα, ο υπουργός απάντησε: «Όταν υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομία έχουμε χαμηλότερα έσοδα με ίδιες δαπάνες. Οπότε και στο δυσμενές σενάριο η πολιτεία θα είναι εκεί για να στηρίξει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών».

«Το τι άλλο θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφώνεται κάθε φορά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η υπερβολική διόγκωση ελλειμμάτων και χρεών», σημείωσε επεξηγηματικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Κανείς υπουργός Οικονομικών δε θα ήθελε να μιλάει για lockdown», υπογράμμισε.

Ακόμη ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η μάχη με τον κοροναϊό δεν έχει τελειώσει και το μόνο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός.

«Πέρσι φέτος και του χρόνου έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομική ευελιξία. Φέτος η χώρα έχει κάνει μια εκτίμηση για σημαντικό έλλειμμα της τάξης περίπου του 7%, το οποίο του χρόνου θα τείνει προς το μηδέν, παρά τις
μόνιμες μειώσεις φόρων», εξήγησε.

«Επιτυγχάνουμε την προσαρμογή της χώρας σε δημοσιονομική σταθερότητα με ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με μέτρα λιτότητας. Τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης από το 2022 και μετά. Εκεί η συζήτηση δε θα είναι εύκολη, αλλά εκτιμώ ότι θα βρούμε τη βέλτιστη δημοσιονομική προσαρμογή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών από την πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Μέχρι τώρα έχουμε βρει σημείο επαφής με τους θεσμούς σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουμε φέρει. Έχουμε σχεδιάσει ένα σχήμα για να αντιμετωπιστούν συνολικά τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία».

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί όπου πρέπει. Σήμερα εκκρεμεί η εκταμίευση 4,5 δις. ευρώ προς την πραγματική οικονομία με σημαντικό κομμάτι αυτών να αφορά τον τουρισμό. Ήδη υπάρχουν εργαλεία που το επόμενο διάστημα θα καλύψουν απώλειες που αναμέναμε να έχει ο τουρισμός. Κάθε φορά παρακολουθούμε τα στοιχεία της οικονομίας».

«Οι πτήσεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο ήταν μείον 57% σε σχέση με το '19. Έχουμε καλύψει περίπου το 40%. Πέρσι τον Ιούνιο ήταν μείον 90%. Οι εσωτερικές πτήσεις είναι μείον 30% από το '19. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Απρίλιο του '21 σε σχέση με τον Απρίλιο του '19 είναι συν 14,5%, τον Μάιο +13,5% και τον Ιούνιο +14,9%», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτό δε σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και εισοδήματα, αλλά ροπή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», επισήμανε ο υπουργός.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Πιέζουμε ώστε το τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χαμηλότερο κόστος δανεισμού».

«Ήδη 24.295 ΑΦΜ έχουν κάνει αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Από αυτές οι 16.715 έχουν οριστικοποιημένη αίτησα και αναμένουν τα στοιχεία των πιστωτών», κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρήματα να στηριχθεί η οικονομία σε περίπτωση 4ου κύματος πανδημίας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πρώτα από όλα πράγματι υπάρχουν αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο, αυτές τις αβεβαιότητες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις έχει λάβει υπόψη για αυτο στην παρουσίαση που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε πριν από 2-3 εβδομάδες είχαμε μέσα τους κινδύνους και τα ρίσκα μεταξύ άλλων τις αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο και στις τουριστικές αφίξεις. Για αυτό και για το 2021 μείναμε σταθεροί για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6% όταν όλοι οι οίκοι και όλοι οι φορείς που έχουν δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις τους για τη χώρα φέτος τις έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω με ένα μέσο όρο 4,5 με 5%. Έχουμε βασικό σενάριο και έχουμε και δυσμενέστερα σενάρια, θα επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μετά την ολοκλήρωση του καλοκαιριού όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα και της πορείας της οικονομίας με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο και τον τουρισμό για το τρίτο τρίμηνο».

Για τα ταμειακά διαθέσιμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σήμερα είναι 34 δις € είναι δηλαδή όσα ήτανε περίπου πριν ξεκινήσει η υγειονομική κρίση άρα έχουμε ακολουθήσει μια υπεύθυνη, μια διορατική στρατηγική σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όμως οι περιορισμοί στην οικονομία αντέχονται από τα δημόσια οικονομικά; Οι περιορισμοί στην οικονομία είναι καταστροφικοί και στη δημόσια οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά εννοώ έλλειμμα και χρέος παρά τα ασφαλή επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων. Άρα ουσιαστικά θα πρέπει κάθε φορά να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική ευελιξία, δεν μπορούν να αυξηθούν υπερβολικά τα ελλείμματα και τα χρέη ειδικά όταν το μοναδικό όπλο που έχουμε παγκοσμίως τα εμβόλια είναι δημόσια διαθέσιμα».

«Στη πρώτη φάση της δημοσιονομικής κρίσης δεν υπήρχαν εμβόλια, όφειλε η πολιτεία να είναι κοντά στο σύνολο της κοινωνίας. Στη συνέχεια υπήρχαν εμβόλια αλλά δεν υπήρχαν στην ποσότητα που θα έπρεπε να υπάρχουν για την κοινωνία, και πάλι η πολιτεία ήταν απολύτως κοντά στην κοινωνία. Και τώρα συνεχίζει να είναι κοντά στην κοινωνία και θα συνεχίσει να είναι αλλά υπάρχουν οι δυνατότητες στην κοινωνία να εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ.: Θα στηρίξετε επιχειρήσεις και εργαζομένους αν πάμε σε ένα 4ο κύμα πανδημίας; Βοηθάνε στο κλίμα αυτό οι δηλώσεις όπως του κ. Γεωργιάδη ότι δεν έχουμε λεφτά για να στηρίξουμε σε ένα νέο κύμα lockdown

«Όταν υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομία αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις χαμηλότερα δημόσια έσοδα; Χαμηλότερα δημόσια έσοδα ας πούμε με ίδιες δαπάνες αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθει το ταμείο της χώρας να καλύψει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών άρα ούτως ή άλλως και στο δυσμενές σενάριο η πολιτεία θα είναι κοντά για να στηρίξει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ εσόδων και δαπανών αφού θα υπολειτουργεί η οικονομία. Από εκεί και πέρα το τι άλλο θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που διαμορφώνεται κάθε φορά αλλά πράγματι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η υπερβολική διόγκωση ελλειμμάτων και χρεών διότι υπενθυμίζω ότι από του χρόνου πρέπει να επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη. Όσο μεγαλύτερα είναι τα ελλείμματα τόσο πιο δύσκολη η προσαρμογή», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είναι πρόδηλο ότι ουδείς υπουργός Οικονομικών θα ήθελε οποτεδήποτε να μιλάει για lockdown γιατί οι όποιοι περιορισμοί, και σήμερα έχουμε περιορισμούς και οι σημερινοί περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας άρα κανένας υπουργός Οικονομικών δεν είναι υπέρ των όποιων περιορισμών στην οικονομία. Πρέπει να τους αποφύγουμε, η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα που έχουμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις θέσεις των Βόρειων χωρών ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική πειθαρχία και αν εκτιμά ότι κινδυνεύουμε να πέσουμε σε μια παγίδα υψηλών πλεονασμάτων και λιτότητας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Πέρυσι, φέτος και του χρόνου έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τις Βόρειες χώρες δημοσιονομική ευελιξία άρα έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε με δημοσιονομική υπευθυνότητα μακριά από δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς αλλά με ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στόχοι. Η χώρα φέτος έχει κάνει μια εκτίμηση για σημαντικό έλλειμμα της τάξης περίπου του 7% το οποίο του χρόνου θα τείνει προς το 0 δηλαδή θα υπάρχει μια σοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή παρά το γεγονός ότι έχουμε ψηφίσει και υλοποιούμε πολλές μόνιμες μειώσεις φόρων. Άρα ουσιαστικά επιτυγχάνουμε την προσαρμογή της χώρας στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσα από τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι μέτρα λιτότητας».

«Από το Σεπτέμβριο και μετά θα ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ξανά το θέμα του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης δηλαδή των δημοσιονομικών στόχων από το 2022 και μετά. Πράγματι υπάρχει μια ομοθυμία στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία άλλο όμως δημοσιονομική ισορροπία άλλο λελογισμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα και άλλο υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Εκεί συνεπώς η συζήτηση θα ανοίξει, δεν θα είναι εύκολη η συζήτηση, δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλη την Ευρώπη εκτιμώ όμως, λαμβάνοντας υπόψη το πώς ενεργήσαμε σαν Ευρώπη τον τελευταίο ένα χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης ότι θα βρούμε την βέλτιστη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον έχοντας την κατάλληλη ευελιξία, λαμβάνοντας υπόψη τους κύκλους της οικονομίας και προφανώς δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας και τη στάση των Θεσμών, διευκρίνισε: «Μέχρι τώρα σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουμε φέρει για κορονοχρέη έχουμε βρει σημείο επαφής με τους θεσμούς. Θυμίζω ότι στην πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης ρυθμίσαμε τις οφειλές οι οποίες μετατέθηκαν όλες για τις αρχές του ’22 και μάλιστα στο μεσοδιάστημα αυξήσαμε τον αριθμό των δόσεων σε 24 ή 48 άτοκες ή έντοκες με ένα μικρό ποσοστό, στη συνέχεια της δημοσιονομικής κρίσης για ρυθμιζόμενες οφειλές μεταφέραμε τις δόσεις αυτών στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου, και πάλι σε συμφωνία με τους θεσμούς, και τώρα είμαστε σε μια διαδικασία που πράγματι το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει ένα σχήμα για να αντιμετωπίσει συνολικά για το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο πλήττεται, τα χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν σωρευτικά μέσα στην περίοδο του κορονοϊού. Την συζητάμε με τους θεσμούς και θα μου επιτρέψετε να μην προσθέσω κάτι άλλο στη συζήτησή μας. Το συζητάμε στο πλαίσιο της αξιολόγησης που γίνεται αυτή και την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός να στηριχτούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στην περίπτωση που είναι χαμηλότερα τα έσοδα από το 2019, απάντησε: «Έχω πει ότι η δυναμική της οικονομίας ακολουθεί τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης άρα ανά πάσα στιγμή θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί που αποδεδειγμένα υπάρχουν προβλήματα και πρέπει η πολιτεία να παρέμβει. Τρέχουμε το μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό μια εκτίμηση για έσοδα 45%, αντιλαμβάνεστε ότι εάν έχουμε λιγότερες εισπράξεις πάει να πει ότι θα έχουμε λιγότερα έσοδα άρα θα πρέπει το ταμείο της χώρας να καλύψει αυτές τις απώλειες πέρα από τις όποιες αποζημιώσεις. Υπενθυμίζω όμως και κάτι ακόμα τα ερωτήματα που μου θέτετε είναι σαν να έχουν τελειώσει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, σήμερα που μιλάμε εκκρεμεί ακόμα η εκταμίευση περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την πραγματική οικονομία με σημαντικό κομμάτι αυτών να αφορά τον τουρισμό. Για παράδειγμα δεν έχει τρέξει ακόμα το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στήριξη του τουρισμού».

«Τώρα ξεκινάει η εκταμίευση πόρων προς τα επιχειρήσεις που είναι και τουριστικές επιχειρήσεις για το Γέφυρα ΙΙ που το κράτος καλύπτει δόσεις των δανείων αυτών των συμπατριωτών μας. Για παράδειγμα τώρα θα τρέξει τον Ιούλιο ο μελλοντικός συμψηφισμός με φορολογικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάλυψης τμήματος των παγίων δαπανών που εκεί μέσα είναι και πάρα πολλές επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, και φυσικά τρέχει το πρόγραμμα Συν-εργασία και αναστολή εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν εργαλεία τα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα τρέξουν για να καλύψουν απώλειες που αναμέναμε να έχει ο χώρος του τουρισμού. Και επίσης κάθε φορά παρακολουθούμε τα δεδομένα της οικονομίας για παράδειγμα πήραμε κάποια στοιχεία πρόσφατα για τις πτήσεις από το εξωτερικό αυτές τον Ιούνιο ήταν μείον 57% σε σχέση με το ’19 άρα έχουμε καλύψει περίπου το 40%», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Πέρυσι τον Ιούνιο ήταν μείον 90%, οι εσωτερικές πτήσεις είναι μείον 30% από το ’19 δηλαδή πάνε ακόμα καλύτερα. Και επίσης να προσθέσω κάτι για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Απρίλιο του ’21 σε σχέση με τον Απρίλιο του ’19 είναι συν 14,5, τον Μάιο είναι συν 13,5 και τον Ιούνιο είναι συν 14,9. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αυξημένη κατανάλωση, αυξημένα εισοδήματα, μπορεί να σημαίνει και μια ροπή της κοινωνία προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο και πάλι είναι θετικό για τα δημόσια ταμεία αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε: «Το τραπεζικό σύστημα έχει βοηθήσει μέσα στην υγειονομική κρίση με τρείς πυλώνες και πόρους. Το ΤΕΠΙΧ και τα ταμεία εγγυοδοσίας έχουν εκταμιευτεί 7,7 δις σε 32.703 επιχειρήσεις εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεύτερον, έχουνε ρυθμίσει δάνεια. Από τον Ιούλιο του ’19 μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί 453.783 δάνεια, έχουν ρυθμιστεί 25 δις € δάνεια αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι ένα κομμάτι αυτών δεν κοκκινίζει πάλι. Και τρίτον μέσα στην υγειονομική κρίση από τον Μάρτιο του ’20 μέχρι το Μάρτιο του ’21 ανεστάλη η πληρωμή δόσεων σε 408.363 δάνεια, ύψους 28 δις. Άρα το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν απών το ζήτημα είναι πως το τραπεζικό σύστημα θα είναι πιο ενεργό και εδώ πιέζουμε και εμείς, βοηθάμε και εμείς ως πολιτεία έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλότερο κόστος. Διότι όχι μόνο εξαιτίας της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού των τραπεζών αλλά και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 30 δις € αλλά και τον όγκο κόκκινων δανείων μειώνουμε μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής το οποίο επεκτείνουμε με διάταξη στη Βουλή η οποία κατατέθηκε προχθές και θα συζητηθεί μέσα την εβδομάδα».

«Η σύσκεψη δεν ήταν μόνο με τράπεζες ήταν με όλους τους φορείς της αγοράς, θα συνεχίσει αυτό να γίνεται συστηματικά έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του τι διοχετεύεται κάθε φορά στην πραγματική εικόνα λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον επόμενο μήνα, που θα γίνει και η εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 12,7 δις θα είναι δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων κυρίως μέσω του τραπεζικού συστήματος. Άρα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αιματοδοτήσει την οικονομία με χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Εμείς ως πολιτεία οφείλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τα εργαλεία για να μειώσουμε τον όγκο των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, οφείλουμε να νομοθετούμε προγράμματα όπως η Γέφυρα που το κράτος σε μια δύσκολη συγκυρία καλύπτει δόσεις των δανείων για να ωφελήσει την κοινωνία αλλά έμμεσα ωφελούνται και οι τράπεζες, και οφείλουμε να λειτουργήσει η ρύθμιση οφελών έτσι ώστε να ρυθμίσει τα χρέη του ο πολίτης, ήδη υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον με τα χθεσινοβραδινά στοιχεία 24.295 μοναδικά ΑΦΜ έχουν κάνει ενεργή αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού της ρύθμισης οφειλών, αυτό το νούμερο δεν το πίστευε κανενας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτές τις 24.295 αιτήσεις οι 16.715 έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση με άρση απορρήτου και αναμένουν τα στοιχεία των πιστωτών. Είμαστε στη διαδικασία στην οποία στην πλατφόρμα μπαίνουν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες έτσι ώστε ηλεκτρονικά να βγει η ρύθμιση τους επόμενους μήνες στους πολίτες για να ρυθμίσουν. Εκτιμώ ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα καταφέρει να ρυθμίσει ένα σημαντικό όγκο των οφειλών τον οποίο είχε είτε αφορά το δημόσιο είτε αφορά το τραπεζικό σύστημα», κατέληξε.