Επιστολών συνέχεια μεταξύ ΡΑΕ – ΑΔΜΗΕ

-Στη σκληρή γραμμή που είχε προαναγγείλει κινείται ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης σε επιστολή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με αφορμή τη διαφωνία του διαχειριστή για τα τέλη χρήσης του 2021. Μα δεν είχε συμφωνηθεί με το ΥΠΕΝ να πέσουν οι τόνοι επειδή είχε αγριέψει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθαν. Δαγούμας;

-Ο κ. Μανουσάκης γράφει πως η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής «δεν εξυπηρετεί την ανάκτηση του εγκεκριμένου Απαιτούμενο Εσόδου 2021, ποσού των 211.596.944 ευρώ, αλλά αντίθετα, οδηγεί συνειδητά, σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του ενωσιακού και εθνικού θεσμικού πλαισίου της ενέργειας, αλλά και τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της οικονομικής της ευημερίας, σε υποανάκτηση».

-Με ενδιαφέρον αναμένουμε την απάντηση της ΡΑΕ καθώς ο κ. Δαγούμας έχει δηλώσει πολλές φορές πως οι διαχειριστές δεν πρέπει να επαναπαύονται στα σίγουρα κέρδη τους.

Παίρνει μπρος το ΤΑΙΠΕΔ

-Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εβδομάδα που έρχεται για το ΤΑΙΠΕΔ. Πρωτίστως την επόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου θα υποβληθούν οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Πρόκειται για την προώθηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού διαγωνισμού που καθυστερούσε εδώ και δύο χρόνια (από το Δεκέμβριο του 2019). Ωστόσο δεν είναι μόνον η αποκρατικοποίηση αυτή.

-Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κινήσεις και σε άλλες επίπεδα καθώς το Ταμείο φαίνεται να ξυπνά από τον λήθαργο των τελευταίων μηνών . Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχθές στο συνέδριο του Economist αναφέρθηκε σε τέσσερις τουλάχιστον εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Υποδομών, Εγνατία Οδός, ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας και λιμάνια) τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα.

Ο Elon Musk και ο Άδωνις Γεωργιάδης

-«Οι ΗΠΑ έχουν τον Elon Musk και τον Jeff Bezos και εσείς (οι Βρετανοί) τον Richard Branson που μιλάνε για διαστημικά ταξίδια, αλλά νομίζω ότι κι εμείς έχουμε τον υπουργό με τη διαστημική ταχύτητα που ήταν συντονιστής στο έργο (του Ελληνικού) και ο οποίος κάθεται τώρα δίπλα μου», είπε χαριτολογώντας για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο επικεφαλής της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

-Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, απάντησε έτσι στα ερωτήματα της Joan Hoey, επικεφαλής για την Ευρώπη της The Economist Intelligence Unit στο χθεσινό συνέδριο του Economist για το Ελληνικό. Ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν πραγματικά σοφή η απόφαση του πρωθυπουργού, δύο χρόνια πριν να χρίσει τον υπουργό Ανάπτυξης ως συντονιστή του έργου.

-Επίσης ο κ. Αθανασίου στάθηκε στο γεγονός ότι το έργο είχε διακομματική συναίνεση, αφού πέρασε με 265 ψήφους στη Βουλή, ενώ επιπλέον σημείωσε ότι ο μηχανισμός του one stop shop που αξιοποιήθηκε μέσω της Ελληνικόν Α.Ε., θα πρέπει να αξιοποιηθεί και σε άλλα μεγάλα έργα που θα γίνουν στη χώρα.

Ένας παλιός γνώριμος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
-Ένας παλιός γνωστός μας, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης του ΟΠΑΠ, Michal Houst, έχει ενεργότατο ρόλο στην προετοιμασία της πρότασης που αναμένεται να υποβληθεί στις 15 Ιουλίου από την τσέχικη κοινοπραξία EPH – Emma Capital για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

-Ο M. Houst, που ανήκει στο στενό πυρήνα συνεργατών του δισεκατομμυριούχου Jiří Šmejc, έχει ήδη πραγματοποιήσει κάποιες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα μέσω της Emma Capital όπως η εξαγορά φαρμακαποθηκών ενώ είχε συμμετάσχει και στην κούρσα διεκδίκησης της Vivartia που πέρασε τελικά στην αμερικανική CVC.

Οι 2 στους 3 πάνε ταμείο
-Με την παλιά διαφήμιση του λαχείου (2 στους 3 κερδίζουν) προσομοιάζουν τα αποτελέσματα της 1ης Απόφασης Έγκρισης Αιτήσεων Χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης του ΕΣΠΑ «Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 (Β’ κύκλος)»

-Από τις 14.754 επιχειρήσεις, οι 9.400 (σχεδόν το 64%) πηγαίνουν ταμείο, όπερ σημαίνει ότι οι τόκοι τριών μηνών των επιχειρηματικών δανείων τους, συνολικού ύψους 53,8 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Αντίθετα, οι αιτήσεις των υπόλοιπων 5.354 επιχειρήσεων δεν εγκρίθηκαν για μια σειρά από λόγους και έχουν πλέον δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση.

-Η δράση έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μείωση τζίρου άνω του 30% και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Τα καλά του καύσωνα
-Πανδημία, κατακόρυφη πτώση του τουρισμού και ένα ήπιο καλοκαίρι ήταν το τρίπτυχο που έκανε πέρυσι όλες τις εταιρείες με «καλοκαιρινά» βρώσιμα – βλέπε παγωτά, μπύρες, αναψυκτικά -να κλαίνε με μαύρο δάκρυ. Αν και φέτος η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη ως προς τα δύο πρώτα ο καύσωνας ήρθε να σώσει την παρτίδα.

-Προσθέστε και δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Euro και Ολυμπιακούς) και η εικόνα στο τέλος του καλοκαιριού, αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, θα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Εκπλήξεις από την Vivartia

H συμμετοχή του CVC δίνει άλλο αέρα και φυσικά κεφάλαια ώστε να δοκιμαστούν κινήσεις που η Vivartia δύσκολα θα πραγματοποιούσε υπό τις προηγούμενες συνθήκες. Πολύ περισσότερο στον τομέα της εστίασης που ήταν και το πιο αδύνατο σημείο του ομίλου. Όπως μαθαίνουμε μετά το Everest Exclusive δεν αποκλείεται να δούμε ένα νέο concept στην αγορά που ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα αεροδρόμια. Όμως εκπλήξεις αναμένουμε και από την ναυαρχίδα της εστίασης, τη Goody’s από Σεπτέμβριο.