Με τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του λιμένα του Πειραιά θα προχωρήσει η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. Οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει στη βασική συμφωνία και η τροποποίηση του σχετικού νόμου για την παραχώρηση του λιμένα δεν θα αργήσει να έρθει στην Βουλή.
Ως πιο πιθανός χρόνος για την κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης, θεωρείται ο επόμενος μήνας.
Την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης επιβάλλουν δυο παράγοντες που δεν μπορούσαν να παρακαμφθούν με βάση τους όρους την αρχικής σύμβασης παραχώρησης.
Οι δυο αυτοί όροι ειναι:

πρώτον, οι υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco ύψους 293 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην πρώτη επενδυτική περίοδο και δεν υλοποιήθηκαν και
δεύτερον, η επιβολή ποινικών ρητρών εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής.

Τη νεα συμφωνία χειρίστηκε/χειρίζεται αποκλειστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε στενή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα με τον υπουργό Επικράτειας Γιωργο Γεραπετριτη. Το ΤΑΙΠΕΔ, καίτοι είναι ο κάτοχος του 16% που θα μεταβιβαστεί, δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαπραγμάτευση η οποία είχε κάτ’ εξοχήν πολιτικό χαρακτήρα.
Η διαπραγμάτευση είναι άγνωστο ακόμη αν αφαιρεί από την ΟΛΠ/Cosco τις αρμοδιότητες της δημόσιας αρχής λιμένος που αφελώς εκχώρησε στον οργανισμό ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2016.
Η διαπραγμάτευση που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες και συνεχίζεται αφορά την παράγραφο 1 του άρθρου 2 της σύμβασης παραχώρησης (ν. 4404/2016), η οποία αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης, η “Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.” ενεργεί ως διαχειριστική αρχή του Λιμένα Πειραιά και ως πάροχος ολοκληρωμένων λιμενικών υπηρεσιών εντός του Λιμένα Πειραιά».
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αλλάξει την υπερ-αρμοδιότητα που ανέθεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΠ ΑΕ λίγο πριν ο οργανισμός αλλάξει χέρια και από το Ελληνικό Δημόσιο περιέλθει στους Κινέζους της Cosco.
Παράγοντες της αγόρας χαρακτήριζαν πολύ πιο σημαντική την επαναφορά της αρμοδιότητας αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο, παρά την ακύρωση της μεταβίβασης του 16% των μετόχων του ΤΑΙΠΕΔ που θα αυξήσει τη συμμετοχή της Cosco στον ΟΛΠ από το 51% στο 67% και την οποία ΔΕΝ επιθυμεί μερίδα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και του Πειραιά.
Η μεταβίβαση του 16% των μετόχων ΟΛΠ, εφόσον ολοκληρωθεί, θα μειώσει τον αριθμό των εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ κατά δυο.
Η εκπροσώπηση θα περιοριστεί σε ένα μέλος, από τρία που είναι σήμερα. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο θα διορίζει επιπλέον ένα μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου.
Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) για ορισμένες κατηγορίες αποφάσεων, οπως η μεταβίβαση των μετόχων του ελέγχου της ΟΛΠ κ.ά. Ειδικοτερα διατηρούνται οι 1,25 εκατ. μετοχές ΟΛΠ, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, που ενσωματώνουν τα ειδικά δικαιώματα. Οι μετοχές αυτές όσο υφίστανται διατηρούν όλα τα ειδικά δικαιώματα που έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.
Αναφορικά με τις υποχρεωτικές επενδύσεις της πρώτης επενδυτικής περιόδου που δεν ολοκληρώθηκαν, η Cosco θα προσκομίσει εγγυητικές επιστολές, οι οποίες θα καταπίπτουν εφόσον οι επενδύσεις αυτές δεν ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα στο νεο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα με υπαιτιότητα της κινεζικής εταιρείας.