Η 63 ετών Μαίρη Χατζάκου, η κόρη του ιδρυτή της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ Κωνσταντίνου Χατζάκου, είναι η θεία που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Με αστραφτερό εγκάρδιο χαμόγελο, μειλίχια και με τη χαρακτηριστική προφορά της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη κυρία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας απέδειξε στο πέρασμα των τελευταίων ετών ότι ξέρει να τα βγάζει πέρα. Αφού κατάφερε να μην παραδώσει στους επίδοξους μνηστήρες της ΜΕΒΓΑΛ, Έλληνες και ξένους, τη γαλακτοβιομηχανία που δημιούργησε η οικογένεια της, δεν δίστασε να συγκρουστεί και με τον γαμπρό της Δημήτρη Συμεωνίδη τον άνδρα της αδερφής της Νίκης, με τον οποίο εναλλάσσονταν στην ηγεσία της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Η ίδια δεν έχει βγάλει κάποιο γνωστό ξένο πανεπιστήμιο τύπου Harvard και το Stanford, όπως πολλοί γνωστοί και καλοπληρωμένοι CEOs Έλληνες και ξένοι. Όμως στα χρόνια που κρατά το τιμόνι της ΜΕΒΓΑΛ αλλά και σε όσα χρόνια βρέθηκε στο παρασκήνιο, απέδειξε ότι το «πεζοδρόμιο της ζωής» είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο.

Η Μαίρη Χατζάκου, που είναι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών με τo deal με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο -από κοινού θα εξαγοράσουν το 43% που ελέγχει σήμερα η Vivartia- επί της ουσίας γεννήθηκε μέσα στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ. Έζησε τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, αλλά και την αποχώρηση του πατέρα της Κωνσταντίνου το 1998 για λόγους υγείας. Η αποχώρηση του πατέρα της από τη ΜΕΒΓΑΛ και ο θάνατος του έφερε διχόνοια και αντιπαράθεση μεταξύ των μετόχων της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας. Κάτι που λίγο έλειψε να την οδηγήσει στην κατάρρευση. Τα τελευταία 20 έτη η ΜΕΒΓΑΛ πέρασε δια πυρός και σιδήρου, βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους -κυρίως για τις διενέξεις των μετόχων της- και βορά στους απανταχού επίδοξους επενδυτές.

Το πλάνο για ολική επαναφορά

Προ τριετίας, έχοντας «καθαρίσει» με την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της, η ΜΕΒΓΑΛ- παρά το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται σε Μνημόνιο, όπως είχε παραδεχθεί η ίδια-, είχε εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο για την ολική επαναφορά της στην αγορά, εσωτερική και διεθνή. Σε αυτό συνέβαλε το τότε μετοχικό ξεκαθάρισμα στη ΜΕΒΓΑΛ και η συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες, που υπέγραψε το 2017 η εταιρεία και η οποία προέβλεπε έκδοση δανείου 54,3 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας κυμαινόμενου επιτοκίου.

Τρία χρόνια μετά μια νέα μετοχική αλλαγή συντελείται στην γαλακτοβιομηχανία. Η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου της Vivartia από τη ΜΕΒΓΑΛ ενισχύει το μερίδιο της στην βιομηχανία που ίδρυσε ο πατέρας της στο 64,5%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα γίνει μέτοχος του 21,5% και η αδερφή της Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδη θα παραμείνει με το 14%. Σήμερα η Μεβγάλ υλοποιεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, με έμφαση στις προϊοντικές κατηγορίες γάλα, γιαούρτι και τυροκομικά, ενισχύοντας επίσης τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της.