Στα 370 εκατ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής οι ενισχύσεις επιχειρήσεων αντιμετώπισης της πανδημίας που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα «επανεκκίνησης» τα οποία απευθύνονται στους κλάδους εστίασης και τουρισμού, όπως επίσης και στον υποκλάδο των γυμναστηρίων και παιδοτόπων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πάνω από 270 εκατ. ευρώ έχουν αιτηθεί οι επιχειρήσεις της εστίασης, 83 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις τουρισμού και 13,5 εκατ. ευρώ οι παιδότοποι και τα γυμναστήρια. Ειδικότερα την ενίσχυση της επανεκκίνησης έχουν αιτηθεί κάτι λιγότερο από 40.000 επιχειρήσεις. Εξ αυτών οι 35.000 χιλιάδες είναι επιχειρήσεις εστίασης, 2.850 τουριστικές επιχειρήσεις και 1.500 επιχειρήσεις γυμναστηρίων και παιδότοπων.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης που είναι πολλές, έχουν οριστικοποιηθεί περί τις 24.500 αιτήσεις ύψους 235 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο άλλες περίπου 14.000 ύψους 42 εκατ. ευρώ οι οποίες έχουν κατατεθεί αλλά παρουσιάζουν εκκρεμότητες. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε παράταση διευθέτησης των αιτήσεων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το deadline πάντως, υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου. Μόνον όσες αιτήσεις υποβληθούν μέχρι 31 Ιουλίου ωστόσο θα έχουν δικαίωμα επανυποβολής ορισμένων δικαιολογητικών.

Ο συντριπτικός όγκος επιχειρήσεων που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της «Επανεκκίνησης της Εστίασης» είναι μικρές και πολύ μικρές σε ποσοστό πάνω από 98%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν δεν ξεπερνούν τις 20, δηλαδή σε ποσοστό 0,08%.

Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο αναμένεται να φέρει μια νέα μίνι πρόσκληση, για επιχειρήσεις εστίασης που λειτούργησαν προ του 2020, αλλά άνοιξαν ένα τουλάχιστον υποκατάστημα μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές εξαιτίας της επέκτασης ενδεχομένως να μην είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης, παρέχει μια ευκαιρία σε όσες έκαναν επέκταση μέσα στο 2020 με αποτέλεσμα να μην πληρούν το στοιχείο της επιλεξιμότητας, δηλαδή να εμφανίζουν υποχώρηση εσόδων κατά 30%.

Σημειώνεται ότι πλέον υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των επιχειρήσεων εστίασης που αιτείται χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση αρχικά είχε εκτιμήσει ότι περίπου 33.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, η συνολική αιτηθείσα χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερόμενης διεύρυνσης του αριθμού των επιχειρήσεων για εκείνες που άνοιξαν ένα υποκατάστημα μέσα στο 2020, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 330 εκατ. ευρώ.

Για τον κλάδο του τουρισμού, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχει αιτηθεί μέχρι σήμερα χρηματοδότηση πλησιάζει τις 3.000 και έχει αιτηθεί πάνω από 83 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία αυτή έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στο τέλος του Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 350 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κλάδος των γυμναστηρίων, παιδοτόπων κ.λπ. έχει υποβάλλει 1.500 αιτήσεις και ο αριθμός τους αναμένεται να ανέλθουν σε 1.700 μέχρι τέλος του μήνα. Η αιτούμενη χρηματοδότηση έχει ανέλθει μέχρι σήμερα σε 13,5 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Όλα δείχνουν πάντως, ότι θα περισσέψουν χρήματα από τα 800 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω της πανδημικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο ποσό, μικρό ή μεγάλο θα διοχετευθεί στην ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.