Αυξάνονται δραματικά μήνα με τον μήνα τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας έχει προκαλέσει σοκ στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε… στάση πληρωμών.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο σκέλος των χρεών, αποτυπώνεται με διάφανο τρόπο και στην τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας , δηλαδή από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 54 εκατομμύρια ευρώ νέες οφειλές, οι οποίες αφορούν 14.637 οφειλέτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. στις 31 Μαρτίου 2021 ήταν 37.754.019.722 ευρώ και μέσα στο επόμενο τρίμηνο το χρέος αυξήθηκε κατά 251.395.259 ευρώ με τη μεταβολή να αφορά αύξηση κατά 361.826.294 ευρώ στα πρόσθετα τέλη.

Έτσι, στο τέλος Ιουνίου οι ασφαλιστικές οφειλές, συνολικά, ανήλθαν σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα οφείλουν έως 15.000 ευρώ, ενώ το 88,75% των οφειλετών (1.733.689 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 82.190 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (15,16% του τρέχοντος υπολοίπου), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.128 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 24,42% του υπόλοιπου οφειλών).

Τα συνολικά χρέη μεταβάλλονται καθημερινά λόγω των οφειλετών που εντάσσονται για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Ο. με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη, αλλά και λόγω της διαβίβασης νέων οφειλών και πρόσθετα τέλη για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο κέντρο είσπραξης.

Οι επιρρεπείς σε… παραβάσεις

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ παρατηρούν έντονη παραβατικότητα από επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα. Σύμφωνα με την έρευνα των υπηρεσιών οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται στην πράξη το φαινόμενο αυτό ποικίλλουν.

Οι κυριότεροι είναι οι εξής:

Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.

Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.

Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Συμβούλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως: α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.

Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών οι παραπάνω «πατέντες» εισφοροδιαφυγής έχουν χρησιμοποιηθεί από δεκάδες επιχειρήσεις, ενώ οι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κλπ.