Μινέρβα: Οι 4+2 εξαγορές που άλλαξαν την ιστορία 120 ετών
Η πρώτη και δεύτερη εξαγορά
H εξαγορά της Mediterannean Foods από τη Μινέρβα πέντε μήνες μετά από αυτή της Pummaro από την Ελαϊς – Unilever είναι μόνο τα πλέον πρόσφατα βήματα σε μία ιστορική πορεία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια η οποία όμως έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Η ιστορία ξεκινάει το 1904 όταν η εταιρεία Γιαννάκου – Καρακώστα, δύο βιοπαλαιστών που δραστηριοποιούνταν ήδη από το 1877 στο εμπόριο «εδώδιμων και αποικιακών», ξεκινά και το εμπόριο ελαιόλαδου σε τενεκέδες κάτω από δύο ονομασίες της θεάς Αθηνάς: Μινέρβα και Ρεγγίνα. Το ’37 οι δρόμοι των δύο συνεταίρων θα χωρίσουν ο Γιαννάκος θα πάρει τη Μινέρβα και ο Καρακώστας τη Ρεγγίνα. Η Μινέρβα αν και βρίσκεται σε ανοδική πορεία θα έρθει αντιμέτωπη με τη γερμανική κατοχή και στη συνέχεια με τον εμφύλιο, θα υπολειτουργήσει, θα κλείσει και θα βρει ξανά τα πατήματα της μετά το 1945 και από το 1949 θα ξεκινήσει και τις εξαγωγές.
Η πρώτη εξαγορά
Το 1977 ήταν η χρονιά-σταθμός, καθώς εξαγοράστηκε από την πολυεθνική PZ, κίνηση στην οποία πιθανόν οφείλει και την σημερινή ύπαρξη της η Μινέρβα. Η PZ δεν είναι μία οποιαδήποτε πολυεθνική, έχει ελληνικές ρίζες που ξεκινούν από το 1870 από τη Βαμβακού της Λακωνίας. Το χωριό που άφησε πίσω του εκείνη τη χρονιά ο Γιώργος Ζοχώνης για να αναζητήσει την τύχη του στην Δυτική Αφρική. Εκεί συνεταιρίστηκε με τον George Paterson και οι «the two Georges» όπως έγιναν γνωστοί στην Σιέρα Λεόνε μεγαλούργησαν στο εμπόριο δημιουργώντας την Paterson-Zohonis από όπου και τα αρχικά της PZ. Η εταιρεία συνέχισε αποκλειστικά με τους απογόνους του Ζοχώνη και με έδρα το Λονδίνο έγινε μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες με σήματα όπως τα αντηλιακά St Tropez και τα σαπούνια Imperial Leathers και με ισχυρή παρουσία στην αφρικανική ήπειρο.
Στις μέρες κυριαρχίας της PZ έγινε και η πρώτη μεγάλη εξαγορά από τη Μινέρβα. Αυτή του τυροκομείου φέτας της ΦΑΓΕ στο νομό Ιωαννίνων το 2008 που έφερε τα τυροκομικά Χωριό. Είχαν προηγηθεί το 2005 η εξαγορά του σήματος «Μάνα» το 2005 και δύο χρόνια αργότερα του βουτύρου «Σαβόι».
Η επόμενη μεγάλη εξαγορά ήρθε το 2014 όταν η Μινέρβα απέκτησε από την ποτοποιία Pernod Ricard Hellas το ξύδι ΤΟΠ, ένα ακόμη ιστορικό σήμα με ιστορία σχεδόν 90 ετών και από τα πλέον αναγνωρίσιμα αλλά και το κορυφαίο σε πωλήσεις στην κατηγορία του.
Η δεύτερη εξαγορά
Λίγο πριν από το τέλος του 2019, η Μινέρβα θα αλλάξει για δεύτερη φορά χέρια και θα περάσει στην εταιρεία ΕΛΑΙΑ ΖΕΥΣ Α.Ε., η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό Fund Diorama Investments Sicar S.A. και στην οποία συμμετέχει επίσης το επενδυτικό Fund Ellikonos 2 SCA Sicar. Μπορεί να λείπει το συναισθηματικό στοιχείο τόσο των ιδρυτών όσο και των κληρονόμων του Ζοχώνη όμως το επενδυτικό κεφάλαιο έδειξε άμεσα τις διαθέσεις ενίσχυσης της Μινέρβα ώστε να συνεχίσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην ελληνική αγορά τροφίμων που έχουν όμως και ισχυρή εξαγωγική παρουσία. Οι δύο εξαγορές που αναφέρθηκαν στην αρχή, αυτές του Pummaro και της Mediterannean Foods δείχνουν ξεκάθαρα τις διαθέσεις του.
Η ιστορία ξεκινάει το 1904 όταν η εταιρεία Γιαννάκου – Καρακώστα, δύο βιοπαλαιστών που δραστηριοποιούνταν ήδη από το 1877 στο εμπόριο «εδώδιμων και αποικιακών», ξεκινά και το εμπόριο ελαιόλαδου σε τενεκέδες κάτω από δύο ονομασίες της θεάς Αθηνάς: Μινέρβα και Ρεγγίνα. Το ’37 οι δρόμοι των δύο συνεταίρων θα χωρίσουν ο Γιαννάκος θα πάρει τη Μινέρβα και ο Καρακώστας τη Ρεγγίνα. Η Μινέρβα αν και βρίσκεται σε ανοδική πορεία θα έρθει αντιμέτωπη με τη γερμανική κατοχή και στη συνέχεια με τον εμφύλιο, θα υπολειτουργήσει, θα κλείσει και θα βρει ξανά τα πατήματα της μετά το 1945 και από το 1949 θα ξεκινήσει και τις εξαγωγές.
Η πρώτη εξαγορά
Το 1977 ήταν η χρονιά-σταθμός, καθώς εξαγοράστηκε από την πολυεθνική PZ, κίνηση στην οποία πιθανόν οφείλει και την σημερινή ύπαρξη της η Μινέρβα. Η PZ δεν είναι μία οποιαδήποτε πολυεθνική, έχει ελληνικές ρίζες που ξεκινούν από το 1870 από τη Βαμβακού της Λακωνίας. Το χωριό που άφησε πίσω του εκείνη τη χρονιά ο Γιώργος Ζοχώνης για να αναζητήσει την τύχη του στην Δυτική Αφρική. Εκεί συνεταιρίστηκε με τον George Paterson και οι «the two Georges» όπως έγιναν γνωστοί στην Σιέρα Λεόνε μεγαλούργησαν στο εμπόριο δημιουργώντας την Paterson-Zohonis από όπου και τα αρχικά της PZ. Η εταιρεία συνέχισε αποκλειστικά με τους απογόνους του Ζοχώνη και με έδρα το Λονδίνο έγινε μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες με σήματα όπως τα αντηλιακά St Tropez και τα σαπούνια Imperial Leathers και με ισχυρή παρουσία στην αφρικανική ήπειρο.
Στις μέρες κυριαρχίας της PZ έγινε και η πρώτη μεγάλη εξαγορά από τη Μινέρβα. Αυτή του τυροκομείου φέτας της ΦΑΓΕ στο νομό Ιωαννίνων το 2008 που έφερε τα τυροκομικά Χωριό. Είχαν προηγηθεί το 2005 η εξαγορά του σήματος «Μάνα» το 2005 και δύο χρόνια αργότερα του βουτύρου «Σαβόι».
Η επόμενη μεγάλη εξαγορά ήρθε το 2014 όταν η Μινέρβα απέκτησε από την ποτοποιία Pernod Ricard Hellas το ξύδι ΤΟΠ, ένα ακόμη ιστορικό σήμα με ιστορία σχεδόν 90 ετών και από τα πλέον αναγνωρίσιμα αλλά και το κορυφαίο σε πωλήσεις στην κατηγορία του.
Η δεύτερη εξαγορά
Λίγο πριν από το τέλος του 2019, η Μινέρβα θα αλλάξει για δεύτερη φορά χέρια και θα περάσει στην εταιρεία ΕΛΑΙΑ ΖΕΥΣ Α.Ε., η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό Fund Diorama Investments Sicar S.A. και στην οποία συμμετέχει επίσης το επενδυτικό Fund Ellikonos 2 SCA Sicar. Μπορεί να λείπει το συναισθηματικό στοιχείο τόσο των ιδρυτών όσο και των κληρονόμων του Ζοχώνη όμως το επενδυτικό κεφάλαιο έδειξε άμεσα τις διαθέσεις ενίσχυσης της Μινέρβα ώστε να συνεχίσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην ελληνική αγορά τροφίμων που έχουν όμως και ισχυρή εξαγωγική παρουσία. Οι δύο εξαγορές που αναφέρθηκαν στην αρχή, αυτές του Pummaro και της Mediterannean Foods δείχνουν ξεκάθαρα τις διαθέσεις του.