«Επιστροφή στην Τουρκία». Κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται η στροφή που κάνουν το τελευταίο διάστημα προς τη γειτονική χώρα μεγάλες ελληνικές εμπορικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, που αναζητούν παντού στον κόσμο φθηνά – και πολύ φθηνά – προϊόντα, ανεξαρτήτως αντικειμένου. Βλέπετε η Κίνα, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τις παραγγελίες τους, τα πολλά, τελευταία, χρόνια, έχει καταστεί απαγορευτική. Οι τιμές εκεί ξέφυγαν. Οι λόγοι;

***Κάτι η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, που ακρίβυναν ούτως ή άλλως παντού, κάτι η αύξηση των μεταφορικών, καθώς τα ναύλα κάνουν peak εδώ και μήνες, κάτι το ένα, κάτι το άλλο, φτάσαμε στο σημείο ένα πλαστικό προϊόν από την Σαγκάη να κοστίζει όσο ένα …κρύσταλλο Βοημίας, που λέει ο λόγος.

! Το αποτέλεσμα; Αφού έγινε και το απαραίτητο ξεστοκάρισμα, στο οποίο βοήθησε και η πανδημία- καθώς στη διάρκεια της δεν λειτούργησε τίποτα ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτούργησε-, τα ράφια άρχισαν να ξεμένουν από προϊόντα. Γι’ αυτό και πρέπει να βρεθεί επειγόντως νέα «δεξαμενή» τροφοδοσίας. Και κάπως έτσι η Τουρκία επέστρεψε στην κατηγορία των must.

### Έχει τη δυνατότητα η γειτονική χώρα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες; Έτσι κι έτσι. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ο κινέζικος παράδεισος, αλλά είναι μια λύση ανάγκης, για να συντηρηθεί κάπως η αγορά, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Γι’ αυτό, αν στα ψώνια σας επιστρέψει και πάλι δριμύτερο το «made in Turkey», από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, μην απορήσετε. Ας όψεται η πανδημία και τα συμπαρομαρτούντα της.

*** Τι θα γίνει όμως αν δεν βρεθούν φθηνά προϊόντα για όλους; Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση: θα κλείσουν πολλά μικρομεσαία μαγαζιά και ίσως και κάποια μεγάλα, στην αγορά. Αυτή την ανησυχία μας εξομολογούνταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αρχές της άνοιξης. Μας έλεγε χαρακτηριστικά: «Πολλά από τα μαγαζιά, που είχαν κλείσει λόγω πανδημίας, πράγματι, θα ξανανοίξουν. Για πόσο καιρό όμως; Μήπως, αφού ξεστοκάρουν το εμπόρευμα που τους ξέμεινε λόγω της κατάστασης, κλείσουν οριστικά;»

^^^ Τα μηνύματα που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Κάθε άλλο. Αυτό το κύμα αναμένεται να σκάσει εκεί γύρω στο τέλος φθινοπώρου. Όσοι αντέξουν, θα προσδοκούν σε μια καλύτερη περίοδο Γιορτών. Υπό τον όρο πάντα ότι η πανδημία θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν. Όσοι δεν αντέξουν όμως θα αρχίσουν να πιέζουν για νέα επιδόματα. Και η δυσαρέσκεια θα φουντώνει.

! Αυτός είναι κι ο λόγος που ορισμένοι εισηγούνταν στο Μαξίμου πρόωρες διπλές εκλογές το φθινόπωρο. Έσκασε όμως η μετάλλαξη Δέλτα και τα δεδομένα άλλαξαν ξανά. Ποιος στήνει κάλπες με την πανδημία να κάνει νέα κορύφωση;

*** Στο Μαξίμου, πάντως, παραμένουν αισιόδοξοι. Εκτιμούν ότι η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει την κρίση, θα είναι τέτοια που θα αλλάξει άρδην την εικόνα προς το καλύτερο, στο μέτωπο της οικονομίας από το 2022. Σωστό. Με μια διαφορά όμως: Τα οφέλη από αυτή την εξέλιξη θα φανούν στις τσέπες των πολιτών σε βάθος ενός χρόνου, τουλάχιστον. Άρα εκεί γύρω προς τις αρχές του 2023.

^^^ Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η πρωθυπουργική ρήση πως οι επόμενες κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, μάλλον θα επαληθευτεί. Είτε από ανάγκη είτε από άποψη, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς τα εκεί. Εκτός βεβαίως πολύ σοβαρού απροόπτου…