Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τον «κώδωνα του κινδύνου» που χτύπησαν οι οικονομολόγοι για ένα πιθανό κύμα ακρίβειας το προσεχές διάστημα σε όλη την Ευρώπη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανάβει το «πράσινο φως» για την επεξεργασία δέσμης μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.

Για το ενδεχόμενο σοβαρών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα λόγω των διεθνών συνθηκών αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση και πρόσθεσε πως και οι πολίτες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς. «Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση του e katanalotis, πριν από τα ψώνια του, μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι», είπε.

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ειδικά του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση των μεταφορικών, αλλά και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως ο καφές και τα τρόφιμα γενικότερα, δημιουργούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θεωρεί ότι η καθημερινότητα των πολιτών θα επηρεαστεί σημαντικά, όπως και το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Εκτίμησεις για αυξήσεις 50% στα τιμολόγια του ρεύματος

Η αγορά εκτιμά ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος το φθινόπωρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να φτάσουν στο 50%, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στο κόστος παραγωγής. Επίσης, ήδη διάφοροι κλάδοι, όπως οι αρτοποιοί, προβλέπουν ανατιμήσεις στα προϊόντα που θα επιφέρει η ακριβή ενέργεια που καλούνται να πληρώσουν.

Για τυχόν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες μίλησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος –εν όψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά», ενώ αποκάλυψε ότι το θέμα απασχόλησε εκτενώς και το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αν και ήταν εκτός ατζέντας.

Ο πρωθυπουργός, αφού ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί τα στοιχεία και να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πιο ευάλωτων, την οποία θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ. Η μία παράμετρος έχει να κάνει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας χωρίς να επιβαρυνθούν πέρα από τις δυνατότητές τους.

Η δεύτερη αφορά την αγορά και την πορεία του πληθωρισμού, με τη συγκράτηση όσο είναι δυνατόν των τιμών και την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας. Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να γίνει επεξεργασία και από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και ο κ. Μητσοτάκης να λάβει τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time