Για το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μίλησε ο Ευάγγελος Παναγιώτου (αντιπρόεδρος συνεταιρισμού «ΘΕΣγη»). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με την πρώτη δράση να εστιάζει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κύριε Παναγιώτου, εκτός από Αντιπρόεδρος του μεγάλου συνεταιρισμού «ΘΕΣγη» είστε και αγρότης τρίτης γενιάς. Είναι γνωστό πως αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα αποθέματα νερού στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πώς σας επηρεάζουν; Έχετε παρατηρήσει τα προβλήματα αυτά να μεγεθύνονται τα τελευταία χρόνια;

Ο Θεσσαλικός κάμπος συνδέεται άμεσα με την οικονομική ζωή του τόπου μας και την ευημερία των Θεσσαλών. Για εμάς τους αγρότες τα χωράφια είναι το σημείο αναφοράς μας, καθώς από εκεί βγαίνει το εισόδημά μας. Είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι προγονοί μας και που θα αφήσουμε εμείς στα παιδιά μας. Όμως ο κάμπος δεν είναι πολύτιμος μόνο για εμάς. Παράγοντας το 14% περίπου των αγροτικών προϊόντων της χώρας  μας, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Θεσσαλικός κάμπος αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Στη γη μας καλλιεργούνται προϊόντα όπως τα δημητριακά, το βαμβάκι, τα ψυχανθή και τα ενεργειακά φυτά αλλά και πολλά άλλα.

Με το πέρασμα των χρόνων τα αποθέματα του νερού ελαττώνονται σε σημείο που κάποιοι καλλιεργητές προτιμούν να μη συνεχίσουν την παραγωγή, λόγω της υπογονιμότητας και της διάβρωσης του εδάφους. Ως αγρότης τρίτης γενιάς, αντιλαμβάνομαι ότι όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο  είναι αναγκαίο να δράσουμε άμεσα, ώστε η ερημοποίηση να μη χτυπήσει την πόρτα μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ_1_
O Ευάγγελος Παναγιώτου, αντιπρόεδρος συνεταιρισμού «ΘΕΣγη».

Συμμετέχετε ως συν-σχεδιαστής στο Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Σε ποια ακριβώς διαδικασία εμπλέκεστε και ποια η συμβολή σας στο Πρόγραμμα; Ποια είναι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των συν-σχεδιαστών και ποια η εμπειρία σας μέχρι τώρα από τα εργαστήρια;

Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Συνεταιρισμού Αγροτών ΘΕΣγη, συμμετέχω ως συν-σχεδιαστής στο Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Όταν πριν από περίπου επτά μήνες δεχθήκαμε πρόσκληση για να συμμετέχει κάποιος εκπρόσωπός μας στην υλοποίηση του Προγράμματος, ήταν για εμάς μία ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι μία εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό καλλιεργητών στη Θεσσαλία για την κάλυψη των παραγωγικών της αναγκών, ανέλαβε μία τέτοια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή μας.

Εκτός από καλλιεργητές, στην ομάδα των συν-σχεδιαστών που έχει συσταθεί, συμμετέχουν  διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές, εμπειρογνώμονες, άνθρωποι που έχουν αναπτύξει τεχνολογίες στο θέμα της διαχείρισης του νερού, αλλά και εκπρόσωποι  Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιοι για το θέμα. Ουσιαστικά, πραγματοποιούμε μία φορά το μήνα συναντήσεις με συγκεκριμένη θεματολογία υπό την επίβλεψη της επιστημονικής ομάδας της καθηγήτριας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κας Φοίβης Κουντούρη και της ομάδας της. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα διαδικασία στην οποία οι εμπλεκόμενοι καταθέτουν γνώσεις και  απόψεις σχετικά με το θέμα της λειψυδρίας, αλλά και στοιχεία για το θέμα της διαχείρισης του νερού και δημιουργείται ένας εποικοδομητικός διάλογος, που εν τέλει θα οδηγήσει και στις προτεινόμενες λύσεις.

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και τι αποτελέσματα προσδοκάτε;

 Η πρώτη φάση του προγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2022. Η φάση αυτή περιλαμβάνει την κατάρτιση επιχειρησιακών πλάνων που θα αποτελούνται από μεγάλης κλίμακας μακροπρόθεσμες λύσεις για τη διαχείριση της προσφοράς των υδάτινων αποθεμάτων, αλλά και μικρότερης κλίμακας «ήπιων» παρεμβάσεων που αφορούν τη διαχείριση της προσφοράς. Το όραμά που μοιραζόμαστε από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για τον Θεσσαλικό Κάμπο;

Η περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε μεγάλό βαθμό στη διαμόρφωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και του εγχώριου ΑΕΠ λόγω της ιδιαίτερης συμβολής της στον πρωτογενή τομέα. Ακόμη, λόγω της υψηλής ποιότητας των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη διασύνδεση και με τον δευτερογενή τομέα. Το νερό αποτελεί για εμάς το πολυτιμότερο αγαθό και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον Θεσσαλικό κάμπο, όσο και για ολόκληρη την αγροτική παραγωγή της χώρας. Η βελτίωση της κατάστασης των υδατικών οικοσυστημάτων είναι το κύριο μέλημά μας καθώς ένα μέλλον χωρίς νερό είναι μάλλον ζοφερό.