*** Σήμερα θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε προχθές το «The big mouth». Ο λόγος αφορά στο «ψήσιμο» που γίνεται στο αφεντικό της Reggeborgh, Χένρι Χόλτερμαν, από ελληνικής πλευράς να μπει και στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Λοιπόν, εκτός απ΄ τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, για το ίδιο θέμα, ο Oλλανδός είχε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

^^^ Η Τράπεζα Αττικής, ως μη συστημική, ανήκει αποκλειστικά στην εποπτική αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας. Συνεπώς, το ενδιαφέρον της για την επόμενη μέρα, είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η συνάντηση έγινε στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της Αττικής, που ιδανικά θα φτάσει στα 240 – 250 εκατ ευρώ. Ο Χόλτερμαν εμφανίστηκε αρκετά ενημερωμένος, αν και η αποκάλυψη του «The big mouth» ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του με τον Μητσοτάκη, εξηγεί γιατί εν πολλοίς ήταν «ψημένος». Το θέμα, ωστόσο, έχει να κάνει και με το αν ήταν πρόθυμος.


### Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Χόλτερμαν μπορεί και να το κάνει, τελικά, το βήμα, αλλά όχι για να καλύψει το σύνολο της αύξησης. Αν το αποφασίσει, τότε το πιθανότερο είναι να μπει μέχρις ενός ποσού, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από άλλο ή άλλα funds. Ενδιαφέρον – σε διερευνητικό επίπεδο – υπάρχει κι από άλλα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά, όπως ενδεχομένως ξέρετε, σε αυτές τις περιπτώσεις η απόσταση από «το σκέφτομαι» έως «το κάνω», είναι τεράστια. Στο τέλος, το «πράσινο μίλι» το διανύουν λίγοι.

@@@ Για την ιστορία, πάντως, να αναφέρουμε εδώ ότι αν τελικά το Reggeborgh πάρει τη μεγάλη απόφαση, τότε δεν θα είναι η πρώτη φορά που ανακατεύεται με τα εγχώρια τραπεζικά πράγματα. Το έχει ξανακάνει, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, όπου ήδη κατέχει το 2%. Η Αττικής, βεβαίως, είναι άλλη ιστορία, που όμως μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί win – win. Να θυμίσουμε ότι η όλη ιστορία θα έχει ξεκαθαρίσει ως το τέλος του μήνα.


*** Την ανακοίνωση του Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη για τις συγχωνεύσεις μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα κίνητρα που θα δοθούν, θα την ακούσατε. Αυτό που δεν ακούσατε, γιατί δεν το είπε, είναι ότι ετοιμάζεται ολόκληρο νομοσχέδιο «με τα όλα του», για να στηρίξει την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας. Γιατί, να μην γελιόμαστε, όταν μιλάμε για επιχειρείν στην Ελλάδα, κατά 80% με 90% για μικρομεσαίο επιχειρείν μιλάμε.

^^^ Τι άλλο μαθαίνουμε; Ότι κρίσιμο ρόλο στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου έχει αναλάβει η Grand Thornton. Η οποία αποδεδειγμένα έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Κι είναι απλά θέμα χρόνου να ολοκληρώσει το project και να το παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών, για τα περαιτέρω.


### Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις από το μέτωπο. Μετά από σχεδόν 14 χρόνια κρίσης (δημοσιονομικής και υγειονομικής), τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Μαζί με το όποιο «λίπος» είχε απομείνει.

*** Κι αφού είμαστε σε περιβάλλον υπουργείου Οικονομικών, να σας ενημερώσουμε για κάτι ακόμα. Λοιπόν στο μέγαρο της πλατείας Συντάγματος θέλουν ως τον Ιούνιο του 2022 να έχουμε τελειώσει, ως χώρα, από τη βάσανο της αυξημένης εποπτείας. Κανονικά, κάτι τέτοιο είναι προγραμματισμένο να γίνει το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, θέλουν να ξεμπερδεύουν, αν γίνεται, ένα εξάμηνο νωρίτερα.

^^^ Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Αρκετά, υπό έναν όρο: Ότι η διεθνής εικόνα των αγορών δεν θα «αγριέψει». Προσοχή. Η προειδοποίηση δεν είναι θεωρητική. Ο κίνδυνος μιας νέας δημοσιονομικής κρίσης θα είναι πάντα υπαρκτός (με τέτοιο χρέος…).