Οι κόφτες του υπουργείου Οικονομικών
-Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σχεδόν κάθε ημέρα ενισχύουν την εικόνα της πολύ δυναμικής ανάκαμψης και δεν είναι μόνο ο τουρισμός που πάει «σφαίρα». Οι… σώφρονες του οικονομικού επιτελείου βάζουν, όμως, κόφτες στη φιλολογία περί δεύτερου γύρου ελαφρύνσεων για το 2022, σημειώνοντας ότι δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά όλη αυτή η «έκρηξη». Πώς μεταφράζεται αυτό; Ότι για να ληφθούν νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος μόνιμος δημοσιονομικός χώρος. Σημαίνει αυτό ότι κλείνει οριστικά το παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις το 2022; Σίγουρα όχι. Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς κι αν διαπιστωθεί ότι μας… παίρνει, οι εκπλήξεις θα ενσωματωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο…

Το μπαλάκι περνάει στους servicers
-Προφανώς και η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά δίνει ανάσες στις τράπεζες και στην οικονομία. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Τα δάνεια που έχουν περάσει στους servicers ανέρχονται, πλέον, σε σχεδόν 62 δισ. ευρώ, με αύξηση 19 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορεί οι τράπεζες να απαλλάσσονται από τον πονοκέφαλο των προβληματικών χαρτοφυλακίων, αλλά αυτά τα δάνεια δεν… εξαφανίζονται και συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πολύ υψηλό ιδιωτικό χρέος…


Τα προβληματικά στοιχεία της απασχόλησης
-Το καλό νέο είναι ότι η ανεργία μειώνεται και μάλιστα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό που προβληματίζει είναι τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης. Το γενικό ποσοστό είναι μόλις 51%, δηλαδή το μισό εργατικό δυναμικό είναι στον «πάγκο». Επιπλέον, αναδεικνύονται τα προβληματικά στοιχεία της απασχόλησης, που φωτίζουν και τις δομικές αδυναμίες. Το πρώτο είναι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών (μόλις 44,1%) και το δεύτερο το 41,5% στους νέους 20-24 ετών. Οι θεραπείες είναι διαφορετικές και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και αυτά που σχεδιάζονται με έμφαση στη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων…

Οι ξεχασμένες επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη
-Γράφονται τις τελευταίες ημέρες διάφορα αγωνιστικά για τον Ιβάν Σαββίδη και τη μεγάλη επιστροφή που δήθεν ετοιμάζει. Καλά, κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να τον πλακώσει στα πρόστιμα επειδή αγνοείται, όπως είχε γράψει προ ημερών το powergame.gr, η επένδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Ο επιχειρηματίας κέρδισε το διαγωνισμό το 2013 και οκτώ χρόνια μετά ακόμα περιμένουμε. Ούτε αναρωτήθηκε κάποιος γιατί επί σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη μεγάλη επένδυση αναβάθμισης του προβλήτα 6 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης; Πρόκειται για έργο 170 εκατ. ευρώ που έχει παγώσει για τα καλά. Μήπως το ίδιο δε γίνεται και με άλλες επενδύσεις, από το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ μέχρι το Πόρτο Καρράς;


Γλυκά που αρχίζουν να πικρίζουν
-Προβλήματα έχουν προκύψει σε αλυσίδες ζαχαροπλαστικής ως αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας και του μεγάλου περιορισμού των δώρων κι επισκέψεων που πάντοτε δίνουν τζίρους σε αυτού του είδους τον κλάδο. Μετά τα προβλήματα που έχουν δημοσιοποιηθεί ως προς την πορεία της αλυσίδας Τερκενλής, πρόσφατα πληροφορούμαστε ότι έκλεισε κατάστημα της πολύ επιτυχημένης αλυσίδας Κωνσταντινίδης επί της οδού Κηφισίας. Πρόκειται για μικρού μεγέθους μαγαζί, το οποίο φιλοξενούσε αγοραστές που κατέβαιναν από τα βόρεια προάστια προς το κέντρο και το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του. Ήδη μια ακόμη αλυσίδα όμως μαθαίνουμε μελετά να κλείσει το κατάστημα της στα βόρεια προάστια ενώ αναστολή μελετά και αλυσίδα στον κλάδο του παγωτού.

Λιγότερα τσιγάρα και ζάχαρη
-Δύο κακές συνήθειες φαίνεται να κόβουν σιγά σιγά οι Έλληνες. Όπως προέκυψε από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Παπαστράτος και Stevia Hellas με αφορμή το πρόγραμμα «Νέα Γη» οι ανάγκες για καπνό μειώνονται εξαιτίας της μείωσης των καπνιστών παραδοσιακών τσιγάρων, για αυτό τον λόγο προσπαθούν να γυρίσουν και τα καπνοχώραφα της Θράκης στην καλλιέργεια στέβιας. Παράλληλα μειώνεται και η κατανάλωση ζάχαρης στην χώρα μας. Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας πέρυσι μείωσαν τον χώρο στο ράφι που έδιναν στην ζάχαρη κατά 20% την ίδια ώρα που διπλασίαζαν τον χώρο για άλλα φυσικά γλυκαντικά και υποκατάστατα της ζάχαρης μεταξύ των οποίων και η στέβια.


Περί ελληνικής διατροφής
-Τι είναι η ελληνική διατροφή; Είναι κάτι που ψάχνουν εδώ και καιρό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αν όλα πάνε καλά θα μας το πούνε και εμάς σε λίγες εβδομάδες. Το αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το συγκεκριμένο κομμάτι τόσο στην εσωτερική αλλά και στην αγορά του εξωτερικού. Αναμένουμε να δούμε ποια προϊόντα και ποια τρόφιμα θα πρωταγωνιστήσουν πέρα από τα παραδοσιακά.