Καθησυχαστικός για τις ανατιμήσεις στην αγορά, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς, όπως είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο, το επόμενο διάστημα το φαινόμενο θα υποχωρήσει.

«Το αντιμετωπίζουμε, ειδικά στο ηλεκτρικό νομίζω αποτελεσματικά αλλά πιστεύω ότι θα υποχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και δεν θα δημιουργήσει πληθωριστικές προσδοκίες. Το κλειδί είναι να μην δημιουργηθούν μόνιμες πληθωριστικές προσδοκίες που είναι ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό για τις οικονομίες», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως τα έσοδα το επόμενο εξάμηνο θα πάνε καλά, ενώ τόνισε πως ο τουρισμός πήγε ανέλπιστα καλά φέτος.

«Η κουλτούρα πληρωμών στο δημόσιο έχει παραμείνει απείραχτη από την πανδημία, υπάρχουν σημαντικές αποταμιεύσεις που οι φορολογούμενοι έβαλαν στην άκρη την προηγούμενη περίοδο. Η οικονομία ξαναμπαίνει με δυναμικούς ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως είπε, η κουλτούρα πληρωμών στο δημόσιο δεν έχει αλλάξει και υπάρχουν σημαντικές αποταμιεύσεις από τους φορολογούμενους.

Ισχυρή ανάκαμψη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη πως στα χρέη ένα μεγάλο κομμάτι έχουν μια πλασματική εικόνα, ενώ εκτίμησε ότι οι πολίτες θα μπουν στις ρυθμίσεις και θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

«Ένα μεγάλο μέρος των χρεών είναι σε νομικά και φυσικά πρόσωπα τα οποία τα μεν νομικά είναι ανύπαρκτά, τα δε φυσικά είναι χωρίς δυνατότητα καμία- μιλάμε για τους μεγαλοφειλέτες- , δεν έχει κάποιο στοιχείο να μπορείς να βρεις κάποια περιουσία. Πολλοί ήταν και πλασματικοί μεγαλοφειλέτες γιατί παλιά γινόταν εκτεταμένα το κόλπο να βάζεις πλασματικούς ανθρώπους σε επιχειρήσεις και έτσι υπάρχει αυτή η πλασματική εικόνα των χρεών και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε εύκολα τι όντως συμβαίνει. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε αλλά δεν έχω τέτοια ανησυχία, πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα μπορούνε ξανά στις ρυθμίσεις ή θα αποπληρώσουν πολλές και απευθείας, θα έχουμε και αρκετούς που θα πληρώσουν την επιστρεπτέα με τη μια για να έχουν σημαντικό όφελος το οποίο δίνουμε σε αυτή την περίπτωση», διευκρίνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ανάκαμψη δεν προέρχεται τόσο πολύ από την επάνοδο της κατανάλωσης, ενώ είπε πως το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρατηρείται άνοδος εξαγωγών και επενδύσεων σε σχέση με το 2019, κάτι που οδηγεί σε ισχυρή ανάκαμψη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί γρήγορη ανάπτυξη και δημιουργία πλούτου, ένα κομμάτι του οποίου θα πάει σε επενδύσεις ώστε να συνεχίζεται ο ενάρετος κύκλος για δεκαετίες.

Για τις τράπεζες

Για την ταχύτητα στα δάνεια μίλησε ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με τις τράπεζες: 

«Δεν μπορεί ένα δάνειο 30 χιλιάδων ευρώ να κάνει μήνες για να εγκριθεί. Αυτή η αύξηση της αποτελεσματικότητας είναι κλειδί για την επόμενη μέρα. Οι τράπεζες πρέπει να τηρούν τα τραπεζικά κριτήρια διότι αυτό είναι ευρωπαϊκός κανόνας αλλά πρέπει να είναι γρήγορες στις αποφάσεις τους και να κρίνουν με κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρηματικών σχεδίων και όχι τις εξασφαλίσεις».

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι μπορεί να αλλάξει η τάση που υπάρχει στην Ευρώπη σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: 

«Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα χωρίς ρυθμούς ανάπτυξης διότι οι κανόνες είτε γίνουν καλύτεροι, που πιστεύω στο τέλος θα γίνουν καλύτεροι αλλά όχι δραματικά καλύτεροι γιατί η Ευρώπη είναι η ήπειρος των συμβιβασμών.

Είτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμείς πρέπει να έχουμε αξιόλογα πρωτογενή πλεονάσματα για πολύ χρόνο και ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση είναι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης και αυτή είναι όλη η πολιτική της κυβέρνησης. Θέλουμε γρήγορη ανάπτυξη, δημιουργία πλούτου, δίκαιη μοιρασιά και ταυτόχρονα ένα μέρος του πλούτου να μπαίνει σε πρόσθετα κίνητρα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για να συνεχίζεται αυτός ο ενάρετος κύκλος. Θέλουμε να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο για δεκαετίες».

Ακούστε τη συνέντευξη: