Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και πρωτογενές πλεονάσματα που ανοίγει την πόρτα για πρόσθετες παροχές τουλάχιστον 2-2,5 δισ. ευρώ θα κινηθεί φέτος η ελληνική οικονομία κάνοντας τη μεγάλη διαφορά στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Οι αναθεωρημένες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν χθες, ανεβάζουν τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 στο 2,4% από 1,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Παρά τη σημαντική αναθεώρησή τους, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν παραμένουν, πάντως, «φειδωλές» σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές, καλλιεργώντας έτσι βάσιμες προσδοκίες ότι στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε η επίδοση θα είναι ακόμη υψηλότερη, ίσως και πάνω από το 3%, με τα οφέλη της συνεχιζόμενης αύξησης του ΑΕΠ να διαχέονται οριζόντια στους πολίτες και την επιχειρηματικότητα.

Σε «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, τόσο για το 2023 όσο και το 2024 (η πρόβλεψη για του χρόνου είναι για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%), αναδεικνύονται, αφενός, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που οδηγούν σε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης στην πραγματική οικονομία και, αφετέρου, η ιδιωτική κατανάλωση που, αν και αναμένεται μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι (στο 1,6% από 7,8%) λόγω του πληθωρισμού, δεν παύει να αποτελεί τον βασικότερο τροφοδότη της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον τουρισμό.

Οι θετικές προβλέψεις δεν περιορίζονται μόνο στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ αλλά επεκτείνονται σε κρίσιμα μέτωπα, όπως:

1) Πρωτογενή πλεονάσματα: Με τη χώρα μας να βρίσκεται ήδη από πέρυσι σε τροχιά παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν αποτελεί έκπληξη η πρόβλεψη της ΕΕ ότι το 2024 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει πλεονάσματα 1,9% φέτος (2% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα) και 2,4% του ΑΕΠ το 2024. Με δεδομένο ότι ο στόχος για φέτος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% , αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για 1,9%-2%, τότε το περιθώριο παροχών από το «περίσσευμα» ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ για το 2024.

2) Χρέος: Θετικές είναι οι προβλέψεις και για το «ναρκοπέδιο» του δημόσιου χρέους που, ενώ ονομαστικά έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ, αναμένεται λόγω της ανάπτυξης να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση -άνω του 50%- ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2024. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024.

3) Ακρίβεια: Πιο δύσκολα αλλά σαφώς καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα με την ακρίβεια, που αναμένεται να συνεχίσει να ροκανίζει τα εισοδήματα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να τρέξει με 4,2% φέτος και με 2,4% το 2024.

4) Μισθοί-ανεργία: Σημαντικό μερίδιο της ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί τόσο στους μισθούς όσο και στην απασχόληση που είναι και τα μεγάλα ζητούμενα.

Το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι το 2024 θα έχει υποχωρήσει στο 11,8% σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι μισθοί θα συνεχίσουν την άνοδό τους μετά την αύξηση του κατώτατου πέρυσι και φέτος και των αποδοχών στο Δημόσιο το 2024.

Έρχεται τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκταμίευση επιχορηγήσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία θα πέσουν ως «3η δόση» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής του σχετικού αιτήματος, καώς έχουν πλέον ολοκληρωθεί τα 45 «ορόσμα» που προαπαιτούνταν, κάποια από τα οποία καθυστέρησαν καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου συγκεκριμένοι διαγωνισμοί. Με την εκταμίευση και της τρίτης δόσης που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα θα έχει απορροφήσει τα 12,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 17,3 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που έχουν εξασφαλιστεί. 

Αύξηση 13,5% έναντι στόχου για τα έσοδα

Έσπασαν τα κοντέρ τα φορολογικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, απογειώνοντας παράλληλα στα 2,434 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τετραμήνου, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα η οικονομία παρουσίαζε έλλειμμα 799.000.000 ευρώ και η εκτίμηση για φέτος έδειχνε έλλειμμα 869.000.000 ευρώ. Οι ισχυρές επιδόσεις του προϋπολογισμού έδωσαν την ευκαιρία στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, Θόδωρο Σκυλακάκη, να σχολιάσει ότι «η καλύτερη πορεία της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών αποτελεί την παρακαταθήκη της παρούσας κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, καθώς προσεγγίζει πλέον η μέρα που θα αποφασίσει για την πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,042 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,496 δισ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Στον αντίποδα, μείωση έναντι του στόχου κατά 535.000.000 ευρώ κατέγραψαν οι δαπάνες στα 21,40 δισ. ευρώ. Είναι, ωστόσο, αυξημένες κατά 833.000.000 ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 881.000.000 ευρώ.

Με 1,1% ανάπτυξη φέτος η Ευρωζώνη

Χαμηλές πτήσεις αλλά όχι ύφεση.

Οι αρχικοί φόβοι για διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται φέτος, με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανεβάζουν τον πήχυ στο 1% (από 0,8% το χειμώνα) για το ΑΕΠ της ΕΕ το 2023, και στο 1,7% το 2024. Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% φέτος και κατά 1,6% το 2024.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ΕΕ και κατά 0,1% στην Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2023, με τους δείκτες να υποδηλώνουν διατήρηση των θετικών ρυθμών και κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ρεπορτάζ: Δωρόθεος Λογοθέτης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/5