Προκαλούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα
Τι αναφέρουν οι αναλυτές οι Alpha Bank
Προκλητικές χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank της απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας οι νέες γενικού χαρακτήρα εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη λήψης και νέων μέτρων προσαρμογής μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκαλούν, καθώς παραβλέπουν την προσαρμογή που έχει σημειωθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, με τη λήψη πραγματικά δραστικών και επίπονων μέτρων και στα προβλήματα που έφερε αυτή η προσαρμογή στην εγχώρια οικονομία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η προσαρμογή του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ανήλθε στο 16% του ΑΕΠ το 2013, έναντι του 2009.
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 στο πρώτο τετράμηνο 2014, είναι τώρα πολύ πιθανό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης μπορεί να προσεγγίσει το 2% του ΑΕΠ το 2014, αυξάνοντας τη συνολική προσαρμογή από το 2009 στις 17,4 μονάδες του ΑΕΠ.
«Το ΔΝΤ, υποεκτιμώντας την ανωτέρω πραγματικότητα και τα μακροχρόνιου χαρακτήρα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως έχει σχεδιαστεί, κάνει αναφορά στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. »
Κάτι τέτοιο, όμως, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και στην κοινωνική συνοχή που επικαλείται το ΔΝΤ, αλλά κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο. Μάλιστα, οι αναλυτές της Alpha επικρίνουν το ΔΝΤ για το γεγονός ότι δεν κάνει μνεία στην άμεση ανάγκη που υπάρχει σήμερα για λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν περαιτέρω την ήδη σε εξέλιξη έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και την απολύτως αναγκαία αύξηση της απασχόλησης, που αποτελούν τους μόνους μηχανισμούς από εδώ και πέρα τόσο για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πηγή: moneypro.gr