Τουρκολιάς: "Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την ελληνική οικονομία με 3 δισ. ευρώ"
Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του
Την ισχυρή θέση της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης των Ποσειδωνίων. Οπως τόνισε, η Εθνική Τράπεζα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας το 2014 κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά, σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και μεγέθους.
Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν περίπου 600 προσκεκλημένοι, κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας, έδωσαν το «παρών» ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ιω. Στουρνάρας και Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.
Αναφερόμενος στην Εθνική, ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε: «Οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου με σημαντικό συντελεστή υπερκάλυψης χάρη και στη δική σας συμμετοχή, έθεσε τη βάση για την κατάταξη της Εθνικής μεταξύ των πλέον εύρωστων κεφαλαιακά ομίλων στην Ευρωζώνη, ενσωματώνοντας ακόμη και τις αυστηρότερες αρχές της Βασιλείας ΙΙΙ, των οποίων η πλήρης εφαρμογή προβλέπεται για το 2024». «Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων αυξήσεων», συνέχισε, «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνθηκε σημαντικά σε 43% από 16%, με ισχυρή συμμετοχή και έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. Παράλληλα, η πολυμετοχικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω, με 7 ξένους επενδυτές να διακρατούν από 1% του μετοχικού κεφαλαίου». Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, υπογράμμισε ότι «η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής, με τους Ελληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 46,7% του ευρωπαϊκού στόλου, σε όρους dwt, ενώ παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο, αλλά και στήριξη, ώστε να διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής, αλλά ακόμη και της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής. Πρέπει να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, που ώθησαν εκτός ευρωπαϊκού χώρου δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία, όπως π.χ. τη ναυπηγική βιομηχανία, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Research Bank η Εθνική Τράπεζα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 4,46% στην Ελλάδα.
«Μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο εθνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, «είναι να προσελκύσουμε τη ναυτιλιακή κοινότητα ώστε να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: Αυτό μπορεί να γίνει πρωτογενώς αναπτύσσοντας το πλέγμα και την υποδομή όσων υπηρεσιών και αγαθών μπορούν να προσφερθούν εγχωρίως στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αλλά και δευτερογενώς, προσελκύοντας επανεπένδυση ναυτιλιακών κερδών σε άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών σε εγχώριες επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, παραμένει σημαντική. Η χώρα μας έχοντας πετύχει στο εντυπωσιακό και επώδυνο εγχείρημα της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Η μεγάλη πρόκληση πλέον σχετίζεται με την εξασφάλιση ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας».