Σημαντική είναι η ανάκαμψη των βορείων προαστίων του λεκανοπεδίου της Αττικής, μεταξύ των προτιμήσεων τόσο των αγοραστών, όσο και των ενοικιαστών κατοικίας, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και στα δυτικά προάστια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr (SPI Index) για το τρίτο τρίμηνο, στα βόρεια της Αττικής, η αύξηση των τιμών ενοικίασης άγγιξε το 10,5% με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να προσεγγίζει τα 950 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. (9,47 ευρώ/τ.μ.). Κατά το πρώτο τρίμηνο, το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνούσε τα 880 ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της πανδημίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μέσο ενοίκιο στα βόρεια προάστια διαμορφωνόταν σε 845 ευρώ, δηλαδή ήταν 100 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα!

Ανάλογη εικόνα καταγράφουν και οι ζητούμενες τιμές πώλησης στα βόρεια προάστια, που ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 2.500 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 10%. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την επιστροφή των εγχώριων νοικοκυριών στην αγορά κατοικίας, τροφοδοτώντας τόσο τις αγοραπωλησίες, όσο και τις ενοικιάσεις. Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, η κινητήρια δύναμη της κτηματαγοράς ήταν οι ξένοι αγοραστές, οι οποίοι επένδυαν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας (με στόχο την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω Airbnb), αλλά και στα νότια προάστια, επιδιώκοντας την απόκτηση άδειας παραμονής για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους, αξιοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα». Ωστόσο, με δεδομένη την περιορισμένη παρουσία των ξένων από την πανδημία και μετά, την σκυτάλη έχουν πλέον λάβει οι Έλληνες, οι οποίοι στρέφονται στα βόρεια προάστια, όπου άλλωστε είχε επικεντρωθεί μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης και κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης.


Στα νότια, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,4% σε 2.813 ευρώ/τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια, η άνοδος των τιμών άγγιξε το 9,3% σε 1.444 ευρώ/τ.μ. Άνοδο κατά 7,2% σημείωσε και ο Πειραιάς με την μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με την μέση τιμή να αγγίζει τα 1.270 ευρώ/τ.μ. Ηπιότερη ήταν η εξέλιξη των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,2% σε 1.612 ευρώ/τ.μ., από 1.548 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 8,1% σε 1.600 ευρώ/τ.μ. από 1480 ευρώ/τ.μ. κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο, ενώ στους περιφερειακούς δήμους του Νομού της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,7%.


Όσον αφορά στο ύψος των ενοικίων, στο κέντρο της Αθήνας, η κατάσταση έχει πλέον σταθεροποιηθεί, καθώς ολοκληρώθηκε η «εκκαθάριση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αυξήθηκε η προσφορά και πλέον τα ακίνητα που απευθύνονται σε ξένους επισκέπτες αφορούν συγκεκριμένες περιοχές υψηλής ζήτησης, συνήθως εντός του εμπορικού τριγώνου. Ως εκ τούτου, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9 ευρώ/τ.μ., αμετάβλητο έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου. Στον αντίποδα, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα ζητούμενα ενοίκια των ανατολικών προαστίων, με 7,3% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 7 ευρώ/τ.μ. (6,92 ευρώ/τ.μ.), από 6,45 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Στα νότια προάστια, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 10,2 ευρώ/τ.μ. αυξημένη κατά 2,1% σε ετήσια βάση, ενώ στα δυτικά, η αύξηση αγγίζει το 4,7% σε 6,95 ευρώ/τ.μ., από 6,63 ευρώ.

Πάντως, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εντοπίζεται στα προάστια του Πειραιά με 14,7%. Πλέον το μέσο ενοίκιο προσεγγίζει τα 6,9 ευρώ/τ.μ. από 6 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο, ενώ στο Υπόλοιπο Αττικής, η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 11,3% σε 7,2 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές είναι σχετικά σταθερές σε 7,8 ευρώ/τ.μ., αλλά στους περιφερειακούς δήμους της πόλης, το μέσο ενοίκιο καταγράφει αύξηση κατά 6% σε 5,83 ευρώ/τ.μ.