Οι ασπιρίνες της ΕΕ
-«Να σπάσει αυγά» και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυροί εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι, όπως προκύπτει και από δηλώσεις των τελευταίων ημερών. Θεωρούν πως και οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν θα αποδειχθούν «ασπιρίνες» για την αντιμετώπιση της κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού, κερδοσκοπίας και στρεβλώσεων που έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.

«Το τελικό κόστος της μετάβασης αναγκαστικά θα το επωμιστεί ο καταναλωτής» εξηγούν. «Αυτό το κόστος δεν επιτρέπεται να φουσκώνει σαν αποτέλεσμα της κακής δομής της αγοράς δικαιωμάτων CO2 ή οποιασδήποτε άλλης κακής ή πλημμελούς πολιτικής και κανονιστικής παρέμβασης της EΕ».


Το Άγιο Δισκοπότηρο και η κερδοσκοπία
-Το κόστος της ενέργειας επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα τη βιομηχανία, η οποία δίχως ουσιαστική πολύπλευρη υποστήριξη θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Αυτό αφορά ακόμα περισσότερο σε κράτη – μέλη, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπου ο ανταγωνισμός από μη Ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγαλύτερος (από Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη).

-Κατά τους ίδιους παράγοντες της βιομηχανίας η Κομισιόν θα χρειαστεί να ακουμπήσει τομείς που σήμερα τους κοιτάζει ως «Άγιο Δισκοπότηρο», όπως το σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών που επιτρέπει τη δράση κερδοσκόπων οι οποίοι καρπώνονται και τα έσοδα, σε βάρος των κρατών – μελών. Θα πρέπει, επίσης, να εξετάσει (όπως έχουν ήδη προτείνει η Ισπανία και άλλοι) το μοντέλο διαμόρφωσης των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Το Κρεμλίνο ηρέμησε τις αγορές
Αυτό που έχει ενδιαφέρον από το περιβόητο toolbox για την ενεργειακή κρίση της Κομισιόν που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, είναι οι λεπτομέρειες για το πώς θα «χτιστούν» ευρωπαϊκά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου. Για να μην παραμυθιαζόμαστε, πάντως, οι αγορές ηρέμησαν όταν το Κρεμλίνο έδωσε σήμα ότι θα ρίξει στην αγορά περισσότερο φυσικό αέριο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε ξεπεράσει τα 160 ευρώ και χθες «έπαιζε» κάτω από τα 87 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, το κόστος για τα νοικοκυριά θα είναι εξωφρενικό κι ως εκ τούτου πριν φτάσουμε στις γιορτές θα πρέπει να αναμένεται νέα κυβερνητική παρέμβαση…

Κρατάει… χρόνια αυτή η κόντρα
Θα έχουμε κι άλλα επεισόδια στην «κόντρα» του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες για τις «ενέσεις» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών βγάζουν προς τα έξω ότι θα πέσει χρήμα στην αγορά και συγκεκριμένα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Εκπέμπουν, όμως, σήμα ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα κριτήρια χορηγήσεων, σημειώνοντας ότι όλες οι αιτήσεις μικρομεσαίων που απορρίπτονται, πάσχουν λόγω αφερεγγυότητας. Θα πάμε σε ανοικτή «κόντρα» ή το οικονομικό επιτελείο θα επιλέξει το «εργαλείο» των κρατικών εγγυήσεων για να μη χαθεί η μπάλα;


Μάχη χαρακωμάτων στην Ελλάκτωρ
-Νέα κινητοποίηση υπήρξε χθες το βράδυ καθώς κυκλοφόρησε πως οι κ.κ. Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης, με τη νέα αγορά 2.408.171 μετοχών της Ελλάκτωρ (0,69% του μετοχικού κεφαλαίου) πέρασαν στην πρώτη θέση του πίνακα μετόχων, αφήνοντας πίσω την Reggeborgh. Όπως φαίνεται πρόκειται για μετοχές που κατείχε η ΑΤΤΙΚΑΤ και βγήκαν σε πλειστηριασμό καθώς και για πρόσθετα πακέτα. Το ερώτημα είναι αν στον υπολογισμό του ποσοστού που ελέγχουν ή επηρεάζουν οι Ολλανδοί περιλαμβάνεται και η Atlas γιατί τότε οι εφοπλιστές είναι ακόμα πολύ πίσω!

Μοντέλο χρηματοδότησης για το FSRU αναζητεί «Διώρυγα Gas»
-Το μοντέλο χρηματοδότησης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην περιοχή του διυλιστηρίου εξετάζει η διοίκηση της Motor Oil που προωθεί την επένδυση μέσω της «Διώρυγα Gas». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η κατασκευή και λειτουργία μονάδας με χωρητικότητα από 130.000 έως 180.000 κυβικά μέτρα που θα μπορεί να τροφοδοτεί το ελληνικό σύστημα μέχρι και με 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Περισσότερα θα δείξει βέβαια το market test που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Φθηνή ακόμη η Αθήνα για τους … νομάδες
-Για τους κατοίκους της οι τιμές ενοικίασης ακινήτων μπορεί να φαίνονται και να είναι υψηλές αλλά σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Αθήνα παραμένει προσιτή έως φθηνή. Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος ή ενός δωματίου (γκαρσονιέρα) στην πρωτεύουσα της χώρας ανέρχεται σε περίπου 490 δολάρια (426 ευρώ), όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το κόστος μιας τέτοιας μίσθωσης είναι αρκετά υψηλότερο π.χ. διπλάσιο στην Πορτογαλία (982 δολ.) και υψηλότερο ακόμη και στην Κροατία (557 δολ.). Αξίζει να αναφερθεί ότι το Βουκουρέστι έχει παρόμοιο κόστος με την Αθήνα (484 δολ.), ενώ πιο φθηνή είναι μόνον η Σόφια (444 δολ.). Στη Λευκωσία η μίσθωση μιας γκαρσονιέρας ξεπερνά τα 600 δολάρια ενώ πολύ υψηλότερες είναι οι τιμές σε άλλες πόλεις (Ρώμη, Παρίσι, Βερολίνο κ.ά.) όπου το κόστος ξεπερνά τα 1.000 δολάρια.