Κάκκος – Lamda Helix: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο του data economy
Έχει στα «σκαριά» το μεγαλύτερο data center της χώρας, δρομολογεί την εγκατάσταση ενός ακόμη κέντρου δεδομένων στην Αττική, πέραν των δύο που ήδη λειτουργεί, ενώ διερευνά διεξοδικά την αγορά για επιπλέον επενδύσεις τόσο στην Αττική όσο σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα.
Η Lamda Hellix, που εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του αμερικανικού κολοσσού της Digital Realty, αντιμετωπίζει τη συνεχή επένδυση στις δυνατότητες της χώρας ως στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα.
Όπως εξηγεί με συνέντευξή του στο powergame.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Απόστολος Κάκκος, υπάρχει θετικό momentum σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ειδικά για τις προοπτικές της χώρας ως hub του data economy, ο κ. Κάκκος εκτιμά ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ρόλο περιφερειακού και γιατί όχι διεθνούς κόμβου για data centers, ενώ βλέπει ανατροπή του brain drain μέσα από αυτή την προσπάθεια.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά των κέντρων δεδομένων τονίζει ότι οι νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων στον κλάδο των data centers. Σχολιάζοντας δε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζει ότι είναι ανάγκη «να φροντίσουμε ώστε οι παθογένειες του παρελθόντος να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων».
Πριν από μερικά χρόνια, ελάχιστοι γνώριζαν τι είναι data center. Πλέον γίνεται ένας παγκόσμιος «πόλεμος» για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων…
«Πράγματι μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα data centers στην αντίληψη του κόσμου ήταν απλά εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονταν τεράστιοι όγκοι δεδομένων. Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και της κοινωνίας, τα προηγούμενα δύο έτη, ισοδυναμεί με την πρόοδο που θα πραγματοποιούνταν σε πέντε χρόνια με ρυθμούς προ-πανδημίας.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε η ανάγκη για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές -data centers-, οι οποίες εν συνεχεία λειτουργούν ως πόλος έλξης προσέλκυσης διεθνών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από τους κλάδους του cloud, των Big Data, του AI, των αυτοκινούμενων οχημάτων, των διαστημικών επικοινωνιών.
Συνεπώς, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ό,τι οι νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων στον κλάδο των κέντρων δεδομένων, αυξάνοντας τη ζήτηση».
Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλο αυτού που ονομάζουμε data economy;
«Σαφέστατα και μπορεί να αναδειχθεί η Ελλάδα ως κέντρο (hub) του data economy. Αυτή η προοπτική ενισχύεται από τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημείο σύνδεσης της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.
Μέσω των υποδομών μας και του Athns-3 δημιουργείται η κατάλληλη υποδομή, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια, που μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο διασύνδεσης, όπως ακριβώς είχε γίνει και στη Μασσαλία μέσα σε μόλις έξι χρόνια μέσω των επενδύσεων της Digital Realty.
Εξαιτίας δε της πανδημίας, η οποία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της περαιτέρω και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την υποστήριξη του παραπάνω στόχου είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προβλέπει για την Ελλάδα -στο πλαίσιο «Ελλάδα 2.0» – κατανομή πόρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών υποδομών, από την τοποθέτηση οπτικών ινών σε κτιριακές εγκαταστάσεις έως την ανάπτυξη του δικτύου 5G και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Εξαρτάται καθαρά από εμάς εάν θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας για να διεκδικήσουμε τον ρόλο που θέλουμε να έχει η χώρα μας. Προκειμένου να μην υπονομευτεί η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για την διευκόλυνση της προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων, με απλοποίηση διαδικασιών και παροχή κινήτρων στους επενδυτές.
Να φροντίσουμε δηλαδή ότι οι παθογένειες του παρελθόντος δε θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την απορρόφηση και αξιοποίηση των προαναφερθέντων κονδυλίων».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε εθνικό στόχο να γίνει η Ελλάδα «χώρα των data centers». Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;
«Αφενός είναι σαφές ότι υπάρχει ένα θετικό momentum σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αφετέρου, παρατηρείται άνθηση των τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό με τις επικείμενες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών από πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ρόλο του περιφερειακού και γιατί όχι και διεθνούς «hub» στα data centers και να επιτευχθεί έτσι ο εθνικός στόχος που αναφέρει ο υπουργός.
Τα οφέλη μπορούν να είναι πράγματι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών), όπως αυτά που αναπτύσσει η Lamda Hellix, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.
Μιλάμε λοιπόν για πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη τα οποία διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας. Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν σταθερές βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ποιοτική απασχόληση, υψηλής προστιθέμενης αξίας ξένες επενδύσεις και δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών με άλλες τεχνολογίες».
Απόστολος Κάκκος © Lamda Hellix
Απόστολος Κάκκος © Lamda Hellix
Περιγράψτε μας το αντικείμενο της Lamda Hellix. Ποια είναι η εμπειρία από τη στέγαση υπό την «ομπρέλα» του κολοσσού της Digital Realty;
«Μέσα από τα neutral multi-tenant data center μας, δίνουμε πρόσβαση σε ανοικτά και ουδέτερα data centers, χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς ή διόδια. Δίνουμε σε όλους τους πιθανούς πελάτες (επιχειρήσεις, οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, cloud & content providers), τη δυνατότητα να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί, να βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα των λειτουργιών τους και να μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα με τρόπο γρήγορο, ασφαλή και ολοκληρωμένο ενώ ταυτόχρονα, με βλέμμα προς το μέλλον.
Δημιουργούμε εγκαταστάσεις hybrid cloud έτσι ώστε να προσφέρουμε ολιστικές, καινοτόμες λύσεις που θα ανταποκρίνονται σε κάθε ξεχωριστή ανάγκη.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία της Lamda Hellix, ως μέλος της οικογένειας της Digital Realty είναι καταλυτική. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο καταφέραμε να προχωρήσουμε όσα είχαμε εξαγγείλει τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή την κατασκευή του Athens-3 (ATH3) -του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα- ενισχύοντας περαιτέρω την εκτενή κοινότητα δεδομένων μας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που τροφοδοτούν την τεχνολογική ανάπτυξη.
Ο ρόλος της Lamda Hellix, ως εταιρεία μέλος της Digital Realty, είναι σαφής. Να αποτελέσει έναν καταλύτη θετικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη τόσο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και τον δημόσιο τομέα. Αυτό θα το πετύχουμε επιταχύνοντας πρωτίστως τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προσαρμογή τους, προσφέροντας τους έτσι τα εφόδια προκειμένου να διαμορφώσουν για την χώρα ένα νέο, πιο βιώσιμο και περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνώς μοντέλο ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμη στρατηγική τοποθέτηση».
Πώς θα εξελιχθεί το επενδυτικό σας πλάνο για την Ελλάδα; Είναι η Αθήνα ο μόνος προορισμός αυτού του πλάνου;
«Όπως αναφέραμε και στην πρόσφατη εκδήλωση που κάναμε με αφορμή την έναρξη της κατασκευής του νέου data center Athens 3, η συνεχής επένδυση στις δυνατότητες της χώρας αποτελεί για εμάς στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποβάλει την αίτηση οικοδομικής άδειας και για το Athens-4 (ATH4), που θα βρίσκεται εντός του Athens Data Center Campus και το οποίο θα προσφέρει την ίδια χωρητικότητα με το ATH3. Ενώ κοιτάμε την αγορά διεξοδικά για πιθανές επιπλέον επενδύσεις τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια και Νότια Ελλάδα».
Με επενδύσεις όπως η δική σας, ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο της ανατροπής του brain drain και στην επίτευξη του brain regain;
«Μέσα από το επενδυτικό μας πλάνο θα δημιουργηθούν σταδιακά νέες θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης , οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αντιστροφή του brain drain που εδώ και χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.
Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν άμεσα κατά τη διάρκεια ανοικοδόμησης του Athens-3 data center, με την ολοκλήρωσή του για τη λειτουργία του αλλά και έμμεσα μέσω των πελατών μας και ιδίως αυτών που θα έρθουν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν από την Ελλάδα λόγω του αυξημένου data gravity που δημιουργούμε.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ό,τι η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας και start-ups, άρα επιπλέον δυνατότητες για brain regain».
Πώς βλέπετε τον διογκούμενο ανταγωνισμό για επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα; Σας απασχολεί ή μήπως τελικά λειτουργεί ευεργετικά για τον κλάδο σας όλη αυτή η επενδυτική κινητικότητα;
Όπως έχω δηλώσει κατά καιρούς, για να γίνει πιο εύκολα κατανοητός ο τρόπος που λειτουργεί ένα multi-tenant neutral data center, θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε με τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, που είναι σε θέση να εξυπηρετούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, είτε τοπικών είτε περιφερειακών είτε παγκόσμιων, δημιουργώντας ένα σημαντικό οικοσύστημα επιχειρήσεων.
Τα data centers της Lamda Hellix και της Digital Realty επιτρέπουν την επεξεργασία, ανταλλαγή, διανομή και αρχειοθέτηση της πληροφορίας με υψηλές ταχύτητες, και με τρόπο διαθέσιμο και ασφαλή, κάτι που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις με έναν μόνο πάροχο και ταυτόχρονα τα δεδομένα να παραμένουν τοπικά (data sovereignty).
Λειτουργούν δηλαδή με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό των μεγάλων αεροδρομίων που συγκεντρώνουν γύρω τους και εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας τη χώρα στην οποία βρίσκονται διεθνή κόμβο αερομεταφορών.
Επομένως οι προοπτικές είναι μεγάλες ειδικά στην Ελλάδα όπου οι υπηρεσίες cloud μέχρι πριν την εμφάνιση της πανδημίας παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Ταυτόχρονα έχουμε στο Athens Campus μας τη μεγαλύτερη ψηφιακή κοινότητα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα το Athens-3 είναι το μεγαλύτερο data center της Ελλάδας ενώ το Campus μας το μεγαλύτερο multitenant world-class σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε πέραν των επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα, το τεράστιο πελατολόγιο της Digital Realty το οποίο ξεπερνά 4.000 πελάτες παγκοσμίως».
Με δεδομένο ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουμε έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων, πώς διασφαλίζονται οι υποδομές στα κέντρα δεδομένων;
«Όσο πιο ψηφιακά εξαρτώμενη γίνεται η ζωή και η οικονομία μας τόσο πιο πιθανές είναι οι κυβερνοεπιθέσεις αλλά και τα downtimes που συνήθως έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο τόσο οικονομικό όσο και στη φήμη των εταιρειών αυτών. Γι’ αυτό έχω αναφέρει συχνά ότι τα neutral multi-tenant data centers όπως της Lamda Hellix, αποτελούν τους πυλώνες της ψηφιακής οικονομίας καθώς όχι μόνο διασφαλίζουν τη φυσική και ψηφιακή ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας αλλά ταυτόχρονα εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Επιπλέον είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα σου τόσο διεξοδικότερο και πλέον διεξοδικός είναι ο σχεδιασμός σου και έτσι στην περίπτωσή μας ο τρόπος αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων που σχετίζονται με τις υποδομές και τις υπηρεσίες της Lamda Hellix είναι στο ανώτατο επίπεδο, καθώς ο Όμιλος μας απαρτίζεται από περίπου 300 data centers σε 6 ηπείρους, 49 πόλεις και 23 χώρες παγκοσμίως».
Η Lamda Hellix, που εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του αμερικανικού κολοσσού της Digital Realty, αντιμετωπίζει τη συνεχή επένδυση στις δυνατότητες της χώρας ως στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα.
Όπως εξηγεί με συνέντευξή του στο powergame.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Απόστολος Κάκκος, υπάρχει θετικό momentum σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ειδικά για τις προοπτικές της χώρας ως hub του data economy, ο κ. Κάκκος εκτιμά ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ρόλο περιφερειακού και γιατί όχι διεθνούς κόμβου για data centers, ενώ βλέπει ανατροπή του brain drain μέσα από αυτή την προσπάθεια.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά των κέντρων δεδομένων τονίζει ότι οι νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων στον κλάδο των data centers. Σχολιάζοντας δε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζει ότι είναι ανάγκη «να φροντίσουμε ώστε οι παθογένειες του παρελθόντος να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων».
Πριν από μερικά χρόνια, ελάχιστοι γνώριζαν τι είναι data center. Πλέον γίνεται ένας παγκόσμιος «πόλεμος» για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων…
«Πράγματι μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα data centers στην αντίληψη του κόσμου ήταν απλά εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύονταν τεράστιοι όγκοι δεδομένων. Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών και της κοινωνίας, τα προηγούμενα δύο έτη, ισοδυναμεί με την πρόοδο που θα πραγματοποιούνταν σε πέντε χρόνια με ρυθμούς προ-πανδημίας.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε η ανάγκη για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές -data centers-, οι οποίες εν συνεχεία λειτουργούν ως πόλος έλξης προσέλκυσης διεθνών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από τους κλάδους του cloud, των Big Data, του AI, των αυτοκινούμενων οχημάτων, των διαστημικών επικοινωνιών.
Συνεπώς, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ό,τι οι νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων στον κλάδο των κέντρων δεδομένων, αυξάνοντας τη ζήτηση».
Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλο αυτού που ονομάζουμε data economy;
«Σαφέστατα και μπορεί να αναδειχθεί η Ελλάδα ως κέντρο (hub) του data economy. Αυτή η προοπτική ενισχύεται από τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημείο σύνδεσης της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.
Μέσω των υποδομών μας και του Athns-3 δημιουργείται η κατάλληλη υποδομή, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια, που μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο διασύνδεσης, όπως ακριβώς είχε γίνει και στη Μασσαλία μέσα σε μόλις έξι χρόνια μέσω των επενδύσεων της Digital Realty.
Εξαιτίας δε της πανδημίας, η οποία έχει μειώσει την ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της περαιτέρω και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την υποστήριξη του παραπάνω στόχου είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προβλέπει για την Ελλάδα -στο πλαίσιο «Ελλάδα 2.0» – κατανομή πόρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών υποδομών, από την τοποθέτηση οπτικών ινών σε κτιριακές εγκαταστάσεις έως την ανάπτυξη του δικτύου 5G και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Εξαρτάται καθαρά από εμάς εάν θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας για να διεκδικήσουμε τον ρόλο που θέλουμε να έχει η χώρα μας. Προκειμένου να μην υπονομευτεί η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για την διευκόλυνση της προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων, με απλοποίηση διαδικασιών και παροχή κινήτρων στους επενδυτές.
Να φροντίσουμε δηλαδή ότι οι παθογένειες του παρελθόντος δε θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την απορρόφηση και αξιοποίηση των προαναφερθέντων κονδυλίων».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε εθνικό στόχο να γίνει η Ελλάδα «χώρα των data centers». Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;
«Αφενός είναι σαφές ότι υπάρχει ένα θετικό momentum σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αφετέρου, παρατηρείται άνθηση των τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό με τις επικείμενες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών από πολλούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μπορούν πράγματι να δημιουργήσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις τον ρόλο του περιφερειακού και γιατί όχι και διεθνούς «hub» στα data centers και να επιτευχθεί έτσι ο εθνικός στόχος που αναφέρει ο υπουργός.
Τα οφέλη μπορούν να είναι πράγματι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών), όπως αυτά που αναπτύσσει η Lamda Hellix, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.
Μιλάμε λοιπόν για πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη τα οποία διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας. Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν σταθερές βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ποιοτική απασχόληση, υψηλής προστιθέμενης αξίας ξένες επενδύσεις και δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών με άλλες τεχνολογίες».
Απόστολος Κάκκος © Lamda Hellix
Απόστολος Κάκκος © Lamda Hellix
Περιγράψτε μας το αντικείμενο της Lamda Hellix. Ποια είναι η εμπειρία από τη στέγαση υπό την «ομπρέλα» του κολοσσού της Digital Realty;
«Μέσα από τα neutral multi-tenant data center μας, δίνουμε πρόσβαση σε ανοικτά και ουδέτερα data centers, χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς ή διόδια. Δίνουμε σε όλους τους πιθανούς πελάτες (επιχειρήσεις, οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, cloud & content providers), τη δυνατότητα να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί, να βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα των λειτουργιών τους και να μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα με τρόπο γρήγορο, ασφαλή και ολοκληρωμένο ενώ ταυτόχρονα, με βλέμμα προς το μέλλον.
Δημιουργούμε εγκαταστάσεις hybrid cloud έτσι ώστε να προσφέρουμε ολιστικές, καινοτόμες λύσεις που θα ανταποκρίνονται σε κάθε ξεχωριστή ανάγκη.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία της Lamda Hellix, ως μέλος της οικογένειας της Digital Realty είναι καταλυτική. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο καταφέραμε να προχωρήσουμε όσα είχαμε εξαγγείλει τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή την κατασκευή του Athens-3 (ATH3) -του μεγαλύτερου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα- ενισχύοντας περαιτέρω την εκτενή κοινότητα δεδομένων μας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που τροφοδοτούν την τεχνολογική ανάπτυξη.
Ο ρόλος της Lamda Hellix, ως εταιρεία μέλος της Digital Realty, είναι σαφής. Να αποτελέσει έναν καταλύτη θετικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη τόσο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και τον δημόσιο τομέα. Αυτό θα το πετύχουμε επιταχύνοντας πρωτίστως τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προσαρμογή τους, προσφέροντας τους έτσι τα εφόδια προκειμένου να διαμορφώσουν για την χώρα ένα νέο, πιο βιώσιμο και περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνώς μοντέλο ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμη στρατηγική τοποθέτηση».
Πώς θα εξελιχθεί το επενδυτικό σας πλάνο για την Ελλάδα; Είναι η Αθήνα ο μόνος προορισμός αυτού του πλάνου;
«Όπως αναφέραμε και στην πρόσφατη εκδήλωση που κάναμε με αφορμή την έναρξη της κατασκευής του νέου data center Athens 3, η συνεχής επένδυση στις δυνατότητες της χώρας αποτελεί για εμάς στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποβάλει την αίτηση οικοδομικής άδειας και για το Athens-4 (ATH4), που θα βρίσκεται εντός του Athens Data Center Campus και το οποίο θα προσφέρει την ίδια χωρητικότητα με το ATH3. Ενώ κοιτάμε την αγορά διεξοδικά για πιθανές επιπλέον επενδύσεις τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια και Νότια Ελλάδα».
Με επενδύσεις όπως η δική σας, ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο της ανατροπής του brain drain και στην επίτευξη του brain regain;
«Μέσα από το επενδυτικό μας πλάνο θα δημιουργηθούν σταδιακά νέες θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης , οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αντιστροφή του brain drain που εδώ και χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.
Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν άμεσα κατά τη διάρκεια ανοικοδόμησης του Athens-3 data center, με την ολοκλήρωσή του για τη λειτουργία του αλλά και έμμεσα μέσω των πελατών μας και ιδίως αυτών που θα έρθουν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν από την Ελλάδα λόγω του αυξημένου data gravity που δημιουργούμε.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ό,τι η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας και start-ups, άρα επιπλέον δυνατότητες για brain regain».
Πώς βλέπετε τον διογκούμενο ανταγωνισμό για επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα; Σας απασχολεί ή μήπως τελικά λειτουργεί ευεργετικά για τον κλάδο σας όλη αυτή η επενδυτική κινητικότητα;
Όπως έχω δηλώσει κατά καιρούς, για να γίνει πιο εύκολα κατανοητός ο τρόπος που λειτουργεί ένα multi-tenant neutral data center, θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε με τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, που είναι σε θέση να εξυπηρετούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, είτε τοπικών είτε περιφερειακών είτε παγκόσμιων, δημιουργώντας ένα σημαντικό οικοσύστημα επιχειρήσεων.
Τα data centers της Lamda Hellix και της Digital Realty επιτρέπουν την επεξεργασία, ανταλλαγή, διανομή και αρχειοθέτηση της πληροφορίας με υψηλές ταχύτητες, και με τρόπο διαθέσιμο και ασφαλή, κάτι που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις με έναν μόνο πάροχο και ταυτόχρονα τα δεδομένα να παραμένουν τοπικά (data sovereignty).
Λειτουργούν δηλαδή με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό των μεγάλων αεροδρομίων που συγκεντρώνουν γύρω τους και εξυπηρετούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας τη χώρα στην οποία βρίσκονται διεθνή κόμβο αερομεταφορών.
Επομένως οι προοπτικές είναι μεγάλες ειδικά στην Ελλάδα όπου οι υπηρεσίες cloud μέχρι πριν την εμφάνιση της πανδημίας παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Ταυτόχρονα έχουμε στο Athens Campus μας τη μεγαλύτερη ψηφιακή κοινότητα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα το Athens-3 είναι το μεγαλύτερο data center της Ελλάδας ενώ το Campus μας το μεγαλύτερο multitenant world-class σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε πέραν των επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα, το τεράστιο πελατολόγιο της Digital Realty το οποίο ξεπερνά 4.000 πελάτες παγκοσμίως».
Με δεδομένο ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουμε έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων, πώς διασφαλίζονται οι υποδομές στα κέντρα δεδομένων;
«Όσο πιο ψηφιακά εξαρτώμενη γίνεται η ζωή και η οικονομία μας τόσο πιο πιθανές είναι οι κυβερνοεπιθέσεις αλλά και τα downtimes που συνήθως έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο τόσο οικονομικό όσο και στη φήμη των εταιρειών αυτών. Γι’ αυτό έχω αναφέρει συχνά ότι τα neutral multi-tenant data centers όπως της Lamda Hellix, αποτελούν τους πυλώνες της ψηφιακής οικονομίας καθώς όχι μόνο διασφαλίζουν τη φυσική και ψηφιακή ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας αλλά ταυτόχρονα εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Επιπλέον είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα σου τόσο διεξοδικότερο και πλέον διεξοδικός είναι ο σχεδιασμός σου και έτσι στην περίπτωσή μας ο τρόπος αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων που σχετίζονται με τις υποδομές και τις υπηρεσίες της Lamda Hellix είναι στο ανώτατο επίπεδο, καθώς ο Όμιλος μας απαρτίζεται από περίπου 300 data centers σε 6 ηπείρους, 49 πόλεις και 23 χώρες παγκοσμίως».