Η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε ορόσημο για την κοινωνία και την οικονομία στο μέγιστο βαθμό, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ορόσημο έτσι ώστε την επόμενη μέρα του Covid-19, η πανδημία να δώσει τη θέση της σε ισχυρή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Και αυτό είναι κοινό σημείο για όλους.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, για την Ελλάδα και το ελληνικό επιχειρείν παρουσιάζεται μία ιστορική ευκαιρία υγιούς ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Μια μεγάλη δεξαμενή πόρων, ύψους €31 δισ., προβλέπεται να κατανεμηθεί με τη μορφή επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων, έως το 2026, σε έργα που αφορούν πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες:

  • πράσινη μετάβαση
  • ψηφιακός μετασχηματισμός
  • καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη
  • εξωστρέφεια
  • αύξηση μεγέθους επιχειρήσεων, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.
ΕΘΝΙΚΗ_2_0_-_1

Στη διαδικασία με την οποία τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπουν στην πραγματική οικονομία¸κομβικός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος καθώς οι τράπεζες είναι εκείνες που θα αναλάβουν να διοχετεύσουν τα κεφάλαια στην αγορά. Ενδεικτικά, μια επένδυση θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από δάνειο του Ταμείου, 30% από τραπεζικό δάνειο και κατά 20% από ίδια συμμετοχή του φορέα της επένδυσης.

Στην κρίσιμη αυτή διαδικασία, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις με το ΕΘΝΙΚΗ 2.0. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών στήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση που επιδιώκει να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε άμεσα, χρηματοδοτώντας επενδύσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό, είτε έμμεσα ως ανάδοχος, υπεργολάβος ή προμηθευτής δημοσίων ή ιδιωτικών έργων.

Στόχος του ΕΘΝΙΚΗ 2.0 είναι να απλουστεύσει και να επιταχύνει τη διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων, οδηγώντας γρήγορα τις επιχειρήσεις στην επόμενη μέρα, παρέχοντας:

  • εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων πελατείας που σκιαγραφεί τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης
  • γρήγορες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης
  • συμπληρωματικές τραπεζικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο εκάστοτε έργο.

Κλειδί για την επαφή των επιχειρήσεων με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί ο υπεύθυνος σχέσεων (Relationship Manager – RM), ο οποίος μπορεί να συζητήσει μαζί τους τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει κάθε πυλώνας και πώς μπορούν να επωφεληθούν. Ο RM σκιαγραφεί τις ανάγκες της επιχείρησης και προτείνει λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος που υποστηρίζουν την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης και βρ'ισκεται δίπλα της σε κάθε βήμα, από την αίτηση μέχρι την υλοποίηση.

Στόχος είναι η εγκριτική διαδικασία να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες για μεγάλα επενδυτικά έργα και τον ένα μήνα για μεσαία επιχειρηματικά σχέδια.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδιάσει διαφορετικές διαδρομές για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτημάτων τους, ώστε να εξετάζονται και να εγκρίνονται ταχύτερα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις ενισχύσεις και τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, που ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αυτές αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα αιτήματατων επιχειρήσεων για τη χορήγηση δανείων παράλληλα με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων για επιδοτήσεις. Για να περάσουν οι επιχειρήσεις στην επόμενη μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 εδώ