Επενδύσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ μπορούν να προσελκύσουν τα δεκάδες ακίνητα των υπουργείων που θα μείνουν άδεια μετά την μετακόμισή τους στο κυβερνητικό πάρκο που προωθείται στην ΠΥΡΚΑΛ υποστήριξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ο κ. Ανδριόπουλος ήταν ο συντονιστής πάνελ στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo με θέμα το σχέδιο για το κυβερνητικό πάρκο.

Στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, είπε πως «έχουμε αυτή τη στιγμή σε 19 υπουργεία 191 κτίρια τα οποία 50 είναι ιδιόκτητα. Περίπου 60 εκατ. ευρώ πληρώνει το δημόσιο σε ενοίκια και κοινόχρηστα ετησίως». Τα 9 από τα 19 υπουργεία (που θα μεταφερθούν στην ΠΥΡΚΑΛ) στεγάζονται σε 127 κτίρια καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 350.000 τετραγωνικών μέτρων. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε 37 κτίρια. Το ΥΠΟΙΚ σε 17 κτίρια.


Ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ του κυβερνητικού πάρκου θα προκηρυχθεί το 2022 μετά ολοκλήρωση πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων, απαλλοτριώσεων, του Master Plan. Για τα κτίρια που θα μείνουν κενά ο κ. Σκέρτσος είπε πως «είναι προτεραιότητα να παραμείνει ο δημοκρατικός χαρακτήρας της πόλης. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε με όλους τους αρμόδιους φορείς για το τι θα κάνουμε με τα απελευθερωμένα ακίνητα. Ακόμα και κατεδαφίσεις. Να επιστρέψει η κατοικία για να μην ερημοποιηθεί η πόλη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποστήριξε πως το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει πως αυτή η δεκαετία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Αθήνα. Τόνισε, επίσης, πως ο χειρότερος ιδιοκτήτης ή μισθωτής στην Αθήνα είναι το δημόσιο! «Υπάρχουν ατελείωτα μοναδικά κτίρια που έχουν μείνει κλειστά. Έτσι απαξιώνεται μια γειτονιά. Το παλιό κτίριο ΙΚΑ στην Πειραιώς από τότε που έκλεισε ολόκληρο το τετράγωνο ερήμωσε. Το κτίριο στην Πλατεία Δικαιοσύνης το παλιό Εφετείο. Στην Πανεπιστημίου έχουμε μοναδικά κτίρια κλειστά» (σ.σ. όπως το πρώην κεντρικό κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας). Για τη μετεγκατάσταση των υπουργείων είπε πως χρειάζεται διάλογος και σοβαρό, ολοκληρωμένο σχέδιο.


«Να μαζευτούμε όσοι έχουμε μεγάλα ακίνητα στην πόλη και να πάρουμε αποφάσεις. Τα ακίνητα «δεν έχουν γραφειοκρατικά βάρη, έχουν πολιτικά βάρη. Κάποια πιθανώς μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε. Τέλος πάντως ας αποκτήσουμε έναν ενιαίο κατάλογο. Είμαστε στη διάθεση όλων και πιστεύω πως γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης είπε πως σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις και εγκαταλελειμμένα κτίρια ώστε να υπάρξει ανανέωση των χρηστών σε αυτά τα κελύφη. Για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ είπε πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις από τη μετακίνηση των υπουργείων και τα δεκάδες άδεια κτίρια στο κέντρο της πόλης. «Οι πολεοδομικές επιπτώσεις θα είναι θετικές από την επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος που σήμερα στεγάζονται τα υπουργεία γιατί αυτά τα κελύφη στην πράξη λειτουργούν συγκεκριμένο χρόνο της ημέρας από τις 7 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα. Στόχος της πόλης είναι οι χρήσεις που χωροθετούνται να δείχνουν ζωντάνια το περισσότερο διάστημα του 24ωρου» τόνισε.


Ο κ. Ανδριόπουλος υπενθύμισε πως πολλά από τα σχέδια, όπως η διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, συζητούνται επί χρόνια, αλλά τώρα προχωρούν. Όπως είπε «έχουμε μια συγκυρία με τα εννέα από τα 19 υπουργεία να μετακομίζουν σε δημόσιο ακίνητο τρία χιλιόμετρα από το κέντρο. Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει μνημόνια συναντίληψης για να μεταφερθούν εκτός κέντρου και η ΔΕΗ απέκτησε ακίνητο στη Μεσογείων (στρατόπεδο Πλέσσα) που θα φτιάξει ένα επιχειρηματικό κέντρο. Περίπου 200 κτίρια τα επόμενα επτά χρόνια θα αλλάξουν χρήση και χρήστες και ίσως και ιδιοκτήτες».