Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να κατασκευαστούν διαμερίσματα, με βάση το μοντέλο της κοινωνικής κατοικίας, που απευθύνεται κυρίως σε νέες οικογένειες. Το σχέδιο, όπως είπε χθες στο συνέδριο Prodexpo ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θαν. Κοντογεώργης, συνδέεται με την αναζωογόνηση περιοχών τόσο της Αθήνας, όσο και της επαρχίας και προβλέπει την αξιοποίηση είτε δημόσιας γης, οικοπέδων και κτηρίων.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα πως η συνεργασία με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) για την καταγραφή των κρατικών ακινήτων, από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το υπουργείο Άμυνας και τις ΔΕΚΟ, έχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Να επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε «να αντιμετωπίσει την ασυμμετρία από την τουριστικοποίηση περιοχών, όπως η Αθήνα, που οδηγεί τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω και διώχνει την κατοικία».


Το κόστος στέγασης ακόμα και νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα αποτελεί πλέον σοβαρό πονοκέφαλο για πολλές κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές αλλά και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, καθώς οι τιμές έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο. Πολλές κυβερνήσεις ή δήμαρχοι στην ΕΕ, καθώς και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν τους εργαζόμενους κοντά στις δουλειές τους. Αρκετοί αναγκάζονται να μετακομίσουν πολύ μακριά από τον τόπο εργασίας τους γιατί μόνο εκεί βρίσκουν σπίτια με ανεκτό κόστος.

«Η κοινωνική κατοικία είναι κάτι που συζητάει όλη η Ευρώπη» υποστήριξε στο ίδιο συνέδριο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Όπως εξήγησε «η κοινωνική κατοικία δεν είναι η εργατική κατοικία. Τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε μια σειρά από πρωτεύουσες». Και η Κομισιόν τη στηρίζει «με τη λογική πως θέλουμε να προσελκύσουμε νέους και νέες μέσα στην πόλη».


Έτσι, είπε ο κ. Μπακογιάννης μπορούμε να πετύχουμε τρεις βασικούς στόχους: Την απελευθέρωση δημόσιου χώρου (η Αθήνα κατέχει τρία ρεκόρ, τα περισσότερα τετραγωνικά ασφάλτου, τα περισσότερα τετραγωνικά μέσα στα σπίτια και τα λιγότερα τετραγωνικά πράσινου ανάλογα με τον πληθυσμό της) ώστε να ανασχηματιστεί και να αποδοθεί στους πολίτες. Τη βιώσιμη κινητικότητα καθώς «όλοι έχουμε δικαιώματα από τον οδηγό μέχρι το πεζό και τη μητέρα με το καρότσι». Και τρίτον τις μικτές χρήσεις καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η Αθήνα θεματικό πάρκο, μια αρχαιοελληνική Disneyland». Είναι καλό να θυμόμαστε και ποιους ανταγωνιζόμαστε. Δεν ανταγωνιζόμαστε το Ντουμπάι, αλλά τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, την Κωνσταντινούπολη». Άρα αυτό το προϊόν, που συνδέει τα αρχαία με μια σύγχρονη πόλη «πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το περιφρουρήσαμε» κατέληξε.

Έτσι ακόμα και κάποια από τα ακίνητα που θα αδειάσουν από τη σχεδιαζόμενη μετακόμιση εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ (σήμερα ΕΑΣ) στο δήμο Δάφνης πιθανώς θα μπορούσαν να μετασκευαστούν ώστε να φιλοξενήσουν κατοικίες. Γιατί να μην λειτουργήσουν διαμερίσματα στα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας αναρωτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος.