Η συμφωνία JP Morgan και Viva Wallet, εφόσον ολοκληρωθεί πιθανόν να είναι η μεγαλύτερη της χρονιάς. Τα μεγέθη που ακούγονται πλέον πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ και αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα έχουμε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για την εξαγορά ελληνικής επιχείρησης και δη, startup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες συμφωνίες που έκλεισαν φέτος, έχουν να κάνουν με τον ΑΔΜΗΕ (2,1 δισ. ευρώ), την Chipita (1,6 δισ. ευρώ), την Pharmathen (1,6 δισ. ευρώ), την Εγνατία Οδό (1,5 δισ. ευρώ) και την Wind (1 δισ. ευρώ).


Αν κλείσει και η Viva Wallet τότε, μόνον οι προαναφερόμενες 5-6 συμφωνίες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συναλλαγές αξίας 10 δισ. ευρώ.

Αναφερόμαστε σε περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ της χώρας που θα αλλάξει χέρια τους επόμενους μήνες, μεγέθη πρωτόγνωρα για τη χώρα, τα οποία δεν είχαν προκύψει ξανά, ακόμη και στην περίοδο προ της οικονομικής ύφεσης, δηλαδή προ του 2009.


Βροχή δισεκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων
Η «βροχή» δισεκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα δεν κρύβεται. Όπως ανέφερε πρόσφατα στο Thessaloniki Summit ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε όρους άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 η πρόβλεψη είναι ότι θα είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Για το 2022, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «η πρόβλεψή μου είναι ότι θα είναι μια χρονιά που δεν την έχουμε φανταστεί». Ο κ. Γεωργιάδης την εκτίμηση αυτή πραγματοποίησε με βάση την κίνηση ενδιαφερομένων επενδυτών στο γραφείο του, τις πληροφορίες από επενδυτικές τράπεζες, αλλά και τα αιτήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο Enterprise Greece.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πρόσφατα ο ιδρυτής της Pharmathen, Βασίλης Κάτσος, ο οποίος πρόσφατα έκανε λόγο για άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, μόνο στο 2021. Όπως είχε αναφέρει στο 4ο Athens Investment Forum, τα νούμερα των Άμεσων Ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα μας είναι «νούμερα σκληρά που δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων».

Σημειώνεται ότι οι ανακοινωθείσες συμφωνίες και εξαγορές που υλοποιήθηκαν φέτος ξεπερνούν σε επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) τα 7,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν τις συμφωνίες για τις εταιρείες Vivartia, Εθνική Ασφαλιστική, Chipita, Intrasoft κ.ά.

Παράλληλα έχουν συμφωνηθεί άλλα 5,4 δισ. ευρώ που αφορούν στις εταιρείες Εγνατία Οδός, ΔΕΠΑ Υποδομών, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Wind κ.ά. η συναλλαγή των οποίων δεν έχει εκτελεστεί λόγω των προαιρέσεων που τις συνοδεύουν (εγκρίσεις αρχών ανταγωνισμού κ.λπ.).

Και στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται τα 1,3 δισ. ευρώ που ρίχθηκαν στην αύξηση του μ.κ. της ΔΕΗ, τις επενδύσεις στην Εγνατία οδό, το Ελληνικό ή ακόμη και τα 1,7 έως 2 δισ. ευρώ της Viva Wallet κ.ά.

Στόχος της JP Morgan να καταστήσει τη Viva Wallet μία παγκόσμια fintech
Αναφορικά με το τελευταίο, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία βρίσκεται σε τελικό στάδιο της, για την εξέλιξη της οποίας έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση. Η τελική έκβαση της θα φανεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η αξία της συναλλαγής φημολογείται σε 1,7 έως 2,0 ευρώ ως επιχειρηματική αξία (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή τον δανεισμό της επιχείρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενδιαφερόμενη JP Morgan δεν συζητά για λογαριασμό πελάτη της, αλλά για δικό της λογαριασμό. Στόχος της αμερικανικής τράπεζας είναι, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, να καταστήσει τη Viva Wallet μια παγκόσμια fintech τράπεζα άμεσα ελεγχόμενη από την ίδια.

H Viva Wallet
Η Viva Wallet ξεκίνησε ως εταιρεία πληροφορικής, αλλά από το 2011 και μετά στράφηκε στην τεχνολογία των χρηματοοικονομικών (financial + technology) προσφέροντας νέα χρηματο-οικονομικά προϊόντα (π.χ. ηλεκτρονικό πορτοφόλι) αξιοποιώντας την νέα τεχνολογία.

Η εταιρεία ήταν η πρώτη που απέκτησε άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικών πληρωμών το 2014, ενώ το 2020 απέκτησε άδεια τραπεζικών εργασιών μέσω της απόκτησης της Praxia Bank που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Viva Bank.

Η εταιρεία το 2014 απέκτησε τους πρώτους ισχυρούς μετόχους όπως η Οικ. Λάτση που σήμερα κατέχει το 13,5%, ενώ στην συνέχεια στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν η DECA Investments, συμφερόντων Δημ. Δασκαλόπουλου με περίπου 10% και η Hedosophia με μερίδιο 24,5%.

Το υπόλοιπο 52% κατέχουν οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας. Αν η συμφωνία τελικά κλείσει με την JP Morgan, τότε οι μέτοχοι που εισήλθαν από το 2014 και μετά στην Viva Wallet, αναμένεται να 10πλασιάσουν την αξία της επένδυσής τους.