Ένα βήμα πιο κοντά σε έκτακτο βοήθημα στους υγειονομικούς και ενδεχομένως σε πολύ ευπαθείς ομάδες προχωρά η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι και η Κομισιόν μετά τις χθεσινές πολύ θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη «άνοιξε ένα παράθυρο».

Επί της ουσίας, η Κομισιόν «απελευθέρωσε» δημοσιονομικό χώρο για κάποιες παροχές, πάντα περιορισμένης κλίμακας, μετά τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος 7,1 % του ΑΕΠ, μετά τις εαρινές της προβλέψεις που έβαζαν τον πήχη στο 4,3%.


Αν και οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση θα ληφθούν μετά το Eurogroup, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η Ελλάδα λόγω της συζήτησης της έκθεσης για την 12η αξιολόγηση θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα, το κονδύλι για το Χριστουγεννιάτικο δώρο θα είναι μικρό, καθώς δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ για να μην ξεχειλώσει περαιτέρω το πρωτογενές έλλειμμα.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλά τον πήχη και αποφεύγουν να καλλιεργήσουν τις όποιες προσδοκίες περιμένοντας μέχρι τον επόμενο μήνα που θεωρείται κομβικός καθώς θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική της ανάκαμψης το τρέχον έτος, αφού στις 6 Δεκεμβρίου και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.


Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επιβεβαιωθούν οι υψηλές ταχύτητες του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι σύμφωνα με όλους τους πρόδρομους δείκτες ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αισθητά πάνω από 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για λήψη μέτρων με κόστος στα κρατικά ταμεία καθορίζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι ανέβασε το πήχη για την ανάπτυξη προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση. Βέβαια, η μέχρι στιγμής θετική πορεία του προϋπολογισμού κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων προοιωνίζεται ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις ενώ δημιουργεί προσδοκίες ότι τελικό ύψος του ελλείμματος ενδέχεται να είναι χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει το αν θα ή όχι «μέρισμα» είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο το λογαριασμό για το Δημόσιο. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών καθώς και το αν και πότε θα χρειασθεί νέα κρατική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και αναλυτών, η ταχύτητα των αυξήσεων δεν θα ανακοπεί τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ότι η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.