Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό με το mega deal που αφορά τη Viva Wallet. Για τη συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση, έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ίδιοι, ο «διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες» και γι’ αυτό η διοίκηση της εταιρείας κρατά κλειστά χαρτιά.

Αν η εξαγορά συντελεστεί και η JP Morgan τελικά εξαγοράσει τη Viva Wallet, τότε στη χώρα μας ίσως θα έχει συντελεστεί η δημιουργία του πρώτου «μονόκερου». Στη σύγχρονη εποχή, ο «μονόκερος» είναι η startup εταιρεία που αποκτά αξία 1 δισ. δολ. ή 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την έδρα της. Και η Viva Wallet φαίνεται ότι, αν τελικά πωληθεί σε τιμή άνω των 1,2 δισ. ευρώ, όπως έγραψε πριν από λίγες ημέρες το powergame.gr, τότε θα καταστεί αυτόματα ένας «μονόκερος» σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Για την Ελλάδα θα είναι η πρώτη startup εταιρεία που θα μετασχηματιστεί σε «μονόκερο».

Η ίδρυση ως ΕΠΕ, ο βασικός μέτοχος, η μεγάλη ευκαιρία του 2015 και οι κινήσεις που οδήγησαν στην εκτίναξη


Είναι, όμως, η Viva Wallet startup; Oι άνθρωποι της εταιρείας τη θεωρούν startup, παρόλο που έχει δημιουργηθεί το 2000. Η Viva Wallet στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Realize, η οποία δραστηριοποιείτο στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, του λογισμικού και των ιστοσελίδων. Ηταν η εποχή των dot.com, την οποία ήθελε η Realize να γευτεί. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε αρχικά ως ΕΠΕ από τέσσερις μετόχους, γρήγορα κατέστη μονομετοχική, έχοντας ως βασικό μέτοχο τον Χάρη Καρώνη. Με τον μετασχηματισμό της σε Α.Ε. το 2005, στην εταιρεία μπήκε και ο μέχρι σήμερα βασικός της μέτοχος, Μάκης Αντύπας. Την περίοδο εκείνη, η εταιρεία στράφηκε στον χώρο των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στις τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα στην αγορά των γραμμών ατελούς χρέωσης, τα γνωστά «0800», που τότε εμφανίζονταν στην αγορά.

Ωστόσο, η αγορά αυτή, η οποία σκιαζόταν από τα μεγαθήρια του ΟΤΕ, της Vodafone και της Wind, μικρά περιθώρια άφηνε για ανάπτυξη. Η Realize σε όλη τη δεκαετία του 2000 είχε τζίρους έως 3 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε το 2012, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ξεκίνησε να δίνει άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών. Εκεί η ομάδα του Χάρη Καρώνη, με την καθοδήγηση του πρώην στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς Βασίλη Τραπεζάνογλου, είδε μια ευκαιρία να «βγάλει φτερά» και από μια τεχνολογική εταιρεία να καταστεί μια fintech -δηλαδή μια financial+technology- επιχείρηση.

Η ιστορία πίσω από το e-πορτοφόλι

Η Realize ήταν η πρώτη εταιρεία που έβγαλε μια τέτοια άδεια από την ΤτΕ, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ. Η άδεια αυτή δημιούργησε το ελληνικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που αρχικά ονομάστηκε e-Wallet και στη συνέχεια Viva Wallet από τον ιστότοπο Viva.gr, που η εταιρεία είχε δημιουργήσει, προωθώντας διάφορες υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών. Ετσι, το 2013 άλλαξε η επωνυμία σε Viva Wallet Holding, έχοντας ως θυγατρικές τις Viva Payments και Viva Services.

Παράλληλα, καθώς το fintech κερδίζει έδαφος και (υπεραξίες) σε Ευρώπη και Αμερική, φαίνεται να τράβηξε την προσοχή και άλλων μεγάλων επενδυτών. Η οικογένεια Λάτση ήταν ο πρώτος μεγάλος επενδυτής που έβαλε χρήματα, περί τα 20 εκατ. ευρώ, το 2014-2015, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανόδου της επιχείρησης.

viva_2

Η εκτόξευση ήρθε το καλοκαίρι του 2015, καθώς τα capital controls έφεραν αλλαγές στον τρόπο πληρωμών και χρήσης καταθέσεων στις διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των στοιχηματικών. Οι Έλληνες παίκτες που προτιμούσαν τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να κάνουν καταθέσεις, για να μπορούν να στοιχηματίσουν. Το Viva Wallet τότε κατάφερε να προσφέρει τρόπους πληρωμής και έτσι η εταιρεία έφτασε το 2015 -ενώ άλλες υπέστησαν μεγάλη υποχώρησηνα διπλασιάσει τα έσοδά της, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, ο όμιλος της Viva Wallet έκανε τζίρο 44 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της εταιρείας, θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Για να γίνει αυτό ωστόσο, μπήκαν πολλά χρήματα στην εταιρεία. Το 2018, χρήματα επένδυσε το fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου DECA (15 εκατ. ευρώ), ενώ πέρυσι μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 65 εκατ. ευρώ προστέθηκαν και άλλοι διεθνείς επενδυτές, όπως o Jim Breyer, η Tencent και η EBRD.

Και η εταιρεία πρόκειται να σηκώσει το επόμενο διάστημα άλλα 150 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Η αύξηση έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιανουάριο, εκτός και αν προκύψει ο νέος μέτοχος, ο οποίος θα αποφασίσει διαφορετικά.