Στα σχέδια του Γιάννη Βρούτση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μία νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες ο ήδη χαμηλός και ανεπαρκείς ρυθμός εξυπηρέτησης των δόσεων θα μειωθεί περαιτέρω και ζητούν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Στο παζάρι με την τρόικα θα μπει ο αριθμός των δόσεων και η τύχη των υπέρογκων χρεών, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και διαγραφή των οφειλών που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική διάταξη, η οποία φέρεται να προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και δυνατότητα υπαγωγής χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση της λεγόμενης «νέας αρχής» των 36 δόσεων.

Ωστόσο τα σχέδια αυτά αναμένεται να συναντήσουν την αντίθεση της τρόικας και το ζήτημα σε κάθε περίπτωση θα κριθεί στις διαπραγματεύσεις.

Μείωση επιτοκίου

Από την Πέμπτη, το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μειώνεται από το 8,25%, στο 8,15%.

Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο επιτόκιο προκύπτει από το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (8%). Το γεγονός ότι η ΕΚΤ επανακαθόρισε το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 0,15%, από 0,25%, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανάλογη μείωση του επιτοκίου με το οποίο ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα ταμεία επιβαρύνει όσους ασφαλισμένους έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.

Ήδη τα ταμεία, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, από 11 Ιουνίου και μετά προσαρμόζουν όλες τις μηχανογραφικές εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν υπολογισμούς με ποσοστό επιτοκίου.